full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Szekszárd díszpolgárának kezdeményezését folytatták a halottak napi megemlékezéseken

Szekszárd díszpolgárának kezdeményezését folytatták a halottak napi megemlékezéseken

2020.11.04. A Szekszárd Alsóvárosi Rk. Egyesület tagjai november 2-án nemcsak halott szeretteikre, emlékeztek, hanem a háborúban elesett katonák iránt is kifejezték kegyeletüket.

Szekszárdon Bíró László katolikus tábori püspök, az Alsóvárosi egyesület egyházi elnöke kezdeményezésére, az ő személyes részvételével a város az alsóvárosi temetőben minden esztendőben megemlékezett katonahőseiről.

Püspök úr betegsége miatt most nem tudott jelen lenni a megemlékezésen, de sorai, amelyeket a Szekszárd-Alsóvárosi Rk. Egyesület által kiadott, az I. világháború szekszárdi hőseire és áldozataira emlékező könyv előszavában írt, ma is gondolatébresztőek.

„Amikor a Nagy Háború fájdalma száz év múltával is átjárja szívünket, tudatosítja és megerősíti bennünk, hogy tovább kell adnunk a nagyszülők üzenetét: ’A háború rossz, a háború sehova sem vezet, a háború pusztít. Pedig az ember arra született, hogy építse, szépítse a világot. Meghalt őseinknek adjon az Úr örök nyugodalmat, bennünket, élőket pedig segítsen a békés, felelősségteljes életre!”

Bíró Lászlót, Szekszárd díszpolgárát 70. születésnapján bensőséges szavakkal köszöntötték az alsóvárosiak a Belvárosi templomban, majd a szekszárdiak sorsát a második világháború időszakában bemutató új könyv anyaggyűjtésének eredményeiről tájékoztatták a jelenlévőket.

Aki kíváncsi volt, a jó hangulatú beszélgetésbe torkolló estén alaposabban is megismerhette a készülő kiadványt.

Szerző: dr. Dr.Nagy Janka Teodóra. Fotó: dr.Szabó Géza
Read previous post:
Close