full screen background image
Keresés
2021 szeptember 16 - csütörtök
  • :
  • :

Szekszárd elkötelezett az elektromobilitás terén – újabb töltőállomást adtak át

Szekszárd elkötelezett az elektromobilitás terén – újabb töltőállomást adtak át

2018.08.17. Elektromos járművek töltésére szolgáló állomást adtak át péntek délelőtt a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő parkolójában. A városvezetés elkötelezett az elektromobilitás terén, jövő év végéig hét állomás létesülhet a megyeszékhelyen.

Ez már a második töltőállomás, ami az önkormányzat együttműködésével létesült a városban. Az elsőt, mely a Piac téren álló parkolólóház alsó szintjén található, még 2016 végén adták át – emlékeztetett Ács Rezső polgármester az átadón.

Mint azt tudatta, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) között együttműködési megállapodás jött létre. Ennek keretében az MVM tíz szekszárdi intézmény energetikai auditját végezte el térítésmentesen, amivel jelentős összeget takarított meg a város. Hozzátette, az energetikai auditok már csak azért is fontosak, mert azokat sok energetikai korszerűsítési pályázathoz csatolni kell.

Ugyancsak a megállapodás részeként Szekszárd térítésmentesen jut elektromos töltőállomásokhoz. Az élményfürdő parkolójában létesített állomás esetében is csak  a helyről és az energiaforrásról kellett gondoskodnia az önkormányzatnak, a mintegy 4 millió forint értékű töltőberendezést pedig az MVM biztosította – tájékoztatott a városvezető.

Mint részletezte, a Piac téren található állomáshoz hasonlóan a strand parkolójában létesített berendezés is gyorstöltő, mely két elektromos autó egyidejű töltésére alkalmas és 1-3 óra alatt tudja feltölteni  a járművek akkumulátorait. A helyszínválasztással kapcsolatban elmondta, a töltő bizonyára nem csak a fürdő vendégei számára lesz hasznos, ugyanis a sportcsarnokban is rengeteg a teltházas esemény, ilyenek többek között a kosárlabda mérkőzések.

Ács Rezső arról is szólt, hogy Szekszárd elkötelezett az elektromobilitás területén, az önkormányzat célja, hogy hosszú távon is óvja a város levegőtisztaságát. Hozzátette, az önkormányzat és több városi cég ennek jegyében vásárolt elektromos autókat. Emellett személyes tapasztalata, hogy egyre többen vesznek hibrid, vagy tisztán elektromos meghajtású járművet. Kiemelte, az önkormányzat szeretné az ezek használatához szükséges infrastruktúrát biztosítani.

Ezért a jövő év végéig hét töltőállomás – közte egy villámtöltő, mellyel legfeljebb fél óra alatt fel lehet tölteni egy-egy járművet – lesz a város területén. Mint Ács Rezső fogalmazott, Szekszárd teljes területét tekintve egy éven belül képes lesz arra, hogy mindenki  számára elérhetővé tegye  az elektromos autók töltését. Azt is megosztotta, hogy a berendezések elhelyezésénél a város fejlesztési terveit, például a megvalósuló szálloda helyét is figyelembe veszik.

Szilágyi Zoltán, az MVM Partner Zrt. elektromobilitás osztályvezetője tudatta, Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elektromobilitás. Az osztályvezető úgy véli, akár a tízezret is elérheti az elektromos autók száma hazánkban az év végére. Szavai szerint az MVM Zrt. az ország egyik legnagyobb energiakereskedőjeként célul tűzte ki, hogy az elektromos autós társadalom számára komplex szolgáltatásokat nyújtsanak. Ennek keretében telepítették a strandnál található töltőállomást is. Hozzátette, a társaság célja, hogy további töltőket, közte villámtöltőket létesítsenek, amelyek az országos átjárhatóság miatt fontosak.

Szilágyi Zoltán zárásként megköszönte az önkormányzatnak az együttműködést, hogy „együtt indultak el egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő felé”.

A vezetőképen Szilágyi Zoltán (b) és Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net