full screen background image
Keresés
2019 január 20 - vasárnap
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Szekszárd és a régió meghatározó részévé kíván válni a PTE KPVK

Szekszárd és a régió meghatározó részévé kíván válni a PTE KPVK

2018.09.04. A képzési kínálat bővítésével, infrastrukturális fejlesztések végrehajtásával szeretne fejlődni a PTE KPVK, mely továbbra is önálló szekszárdi karként működik tovább. Az önkormányzat és a kar még szorosabbra fonja kapcsolatát, hiszen a város és a térség szempontjából is lényeges az együttműködési területek megtalálása – hangzott el az  egyetemi karon hétfő délelőtt megtartott sajtótájékoztatón. 

Szekszárd jövője szempontjából lényeges, hogy az egyetem a város szerves részét képezze. Az együttműködési lehetőségek megtalálása – és hogy ennek mentén biztosítani lehessen a kar, valamint Szekszárd jövőjét – a város és az egyetemi kar közös érdeke – mondta dr. Haag Éva alpolgármester a sajtótájékoztatón. Hozzátette, bízik abban, hogy a PTE KPVK bővíti képzéseinek körét, egyre nagyobb lehetőségeket kínálva a fiataloknak. Az alpolgármester hangsúlyozta, ennek érdekében a város vezetése szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait az egyetemi karral.

A Pécsi Tudományegyetem szándéka, hogy megtartsa, fejlessze és integrálja szekszárdi karát – tudatta prof. dr. Gábriel Róbert, a PTE rektorhelyettese. Hangsúlyozta, kitartanak amellett, hogy a PTE KPVK önálló egyetemi karként működjön tovább. A rektorhelyettes fontosnak nevezte a fokozatszerzések támogatását és az új képzések, mesterképzések elindítását.

A szekszárdi kar úgy kíván fejlődni, hogy a város, a megye és a régió integrált, meghatározó elemévé kíván válni. A kar az elkövetkező években újabb képzési, beruházási fejlesztések eredményeként – a város karaként – szeretne erősödni – fogalmazott prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja.

A tervezett fejlesztések, fejlődés fő eleme a képzési kínálat bővítése, új oktatási és képzési programok indítása, a nemzetközi kapcsolatok erősítése. Ez úgy valósítható meg, ha ezzel erősítik a kar, a megye, a város, az egyetem és a régió kapcsolatát, ami az utóbbinak is alapvető érdeke – mondta a dékán.

Hozzátette, a képzési portfólió bővítésében Szekszárd is az egyetem mellett áll. Néhány fontosabb vonalat már fel is vázoltak az együttműködés elmélyítésére.  Ilyen – többek között a felnőttképzés területe, illetve az olyan oktatási, képzési programok, melyekre nagy szükség van a városban, a megyében és a régióban. Emellett a tehetséggondozás, a pedagógus továbbképzés területén rajzolódtak ki együttműködési pontok.

Fotó: Kadarka.net

Mint azt prof. dr. Szécsi Gábor részletezte, mesterképzést kívánnak elindítani a vidékfejlesztés területén és a tervek szerint együttműködve a várossal, valamint a megyével, létrehoznak egy olyan vidékfejlesztési központot, mely erősítheti az egyetem jelenlétét az itteni gazdálkodók képzésében, a tanácsadási folyamatokban, pályázati programok bevezetésében. Emellett olyan pedagógus továbbképző, gyermekkultúra központot is létre szeretnének hozni, ami a városban és a térségben zajló tehetséggondozási munkát és az ezzel kapcsolatos pedagógiai tevékenységet erősítheti.

A dékán elmondta továbbá, hogy új mesterképzéseket kívánnak bevezetni a kultúratudomány, a pedagógusképzés és a vidékfejlesztés területén. Hozzátette, már zajlanak az előkészítési munkák. Tudatta, erre építve néhány éven belül megvalósulhatnak az önálló doktoriskola létrehozására vonatkozó elképzelések is.

Ezen túlmenően komoly informatikai, oktatástechnikai felújítási programot szeretnének végrehajtani és a kollégium felújítását is folytatni kívánják. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a kollégiumi felújítás első szakasza lezárult, miként a szőlész-borász képzéssel kapcsolatos laboratóriumi beruházás is befejeződött.

Dr. Szécsi Gábor kérdésre elmondta, a fejlesztésekhez szükséges források részben rendelkezésre állnak, de a Modern Városok Program Programtól és az Európai Uniótól is remélnek támogatást, valamint szeretnék, ha az egyetem törekvései a Magyar Falvak Programba is beépülnének. A fent vázolt fejlesztésektől azt remélik, pontosabban arra törekednek, hogy a PTE KPVK jelenleg mintegy 700 fős hallgatói létszáma néhány éven belül 30-40 százalékkal gyarapodjon.

Az atomerőmű bővítése kapcsán – ugyancsak kérdésre tudatta – komoly tárgyalások folynak és munkacsoport jött létre dr. Horváth Béla, a kar előző dékánja vezetésével. Hozzátette, ennek eredményeként sikerült megfogalmazni azokat a pontokat, melyeken a kar kapcsolódhat a bővítéshez. Ilyen kapcsolódási pont az oktatás, a felnőttképzés területe, valamint olyan kutatások elvégzése, melyek az ide érkező munkavállalók igényeivel foglalkoznak. Az emberi erőforrást, illetve a gazdálkodást és a menedzsmentet erősítő csomagot kívánnak megvalósítani.

Mint azt megírtuk, hétfő délelőtt tartották meg a 2018/2019-es tanévet megnyitó ünnepséget a PTE KPVK-n, Szekszárdon. Erről itt olvashat bővebben – kattintson!

A képen dr. Haag Éva, prof dr. Szécsi Gábor és prof dr. Gábriel Róbert a sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net


ElőzőKidőlt fa miatt késnek a vonatok a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon KövetkezőA Bátaszék ellen lép pályára az Újpest


Read previous post:
A Bátaszék ellen lép pályára az Újpest

2018.09.04....

Close