full screen background image
Keresés
2020 november 27 - péntek
  • :
  • :

„Szekszárd felé” – rap számban mondja el szülővárosa iránti érzéseit

„Szekszárd felé” – rap számban mondja el szülővárosa iránti érzéseit

2017.11.27. Szülővárosa, szülőmegyéje iránti szeretetét fogalmazta meg legújabb rap számának szövegében a Kritya néven alkotó szekszárdi Nagy Kristóf Balázs. A „Szekszárd felé” című számban hallható gondolatokat nem Illyés Gyula azonos című verse ihlette, hanem a hazafelé vezető vonatutakon fogalmazódtak meg az előadóban.  

„Megy szülőmegyémben a vonat; bennem is megy jó sor gondolat. Így vitt egy kis nő rég engem is; itt alakult az én lelkem is”. Az iménti – bizonyára sok olvasónak ismerős – idézet Illyés Gyula „Szekszárd felé” című verséből származik. A fenti sorokkal kezdődik a szekszárdi Nagy Kristóf Balázs azonos című rap száma is, de az azonosság itt rögtön véget is ér.

Kritya „logója”, melyet Jauch Melinda készített el.

A Kritya néven alkotó előadó portálunk érdeklődésére elmondta, két éve rappel aktívan. Szövegeket már előtte is írt, de azok inkább csak szárnypróbálgatások voltak. A 20 éves rapper korábban a Garay János Gimnázium tanulója volt, jelenleg pedig a Corvinus Egyetem HR szakos hallgatója Budapesten. Általában kéthetente hétvégente jár haza vonattal, legújabb, „Szekszárd felé” című számának megírásához is a hazafelé vezető utak szolgáltattak ihletet.

Mint azt Kritya mondta, a szövegben a vonatablakon keresztül látottak, illetve az abból fakadó érzések, gondolatok köszönnek vissza. Mivel ismerte és kedvelte Illyés Gyula versét, így annak fenti gondolatait, sorait is beleszőtte a szövegbe, melyhez Genoff Patrik  készítette el a zenei alapot – árulta el Kritya.

Az is megosztotta, hogy bár Budapesten sok lehetőség és program várja az embert, szülővárosa, Szekszárd mégis sokkal többet jelent neki a hozzá kötődő érzések miatt. Ezeket az érzéseket fogalmazta meg a rap szám szövegében, melyben a főváros és Szekszárd értékeit is szembe állítja:

(…)„Nem bosszant fel a késés, nem bosszant fel a kalauz,
imádok mindent, mert a szívem hazahúz.
Jobb helyet nem is tudnék, nevezd ezt badarságnak,
nincs sok igényem, mint egy jófajta kadarkának.”(…)

(…) „Kéklő szőlő, sárga asztagok, amerre szem ellát,
elvágsz minden szálat bambán, mint a birkák hada,
kiket elcsábít egyéb zöldellő tisztás szaga.”(…)

A szöveg az alábbi sokat mondó sorokkal zárul:

(…) „Engem is vár az otthon, meg felmenői köszöntések,
lesz majd mit tovább adnom, e nemes ősi örökséget.
Mert ebből csak egy van, ezt értékelned képes kell legyél,
épp ezért van, hogy nekem Szekszárd két Pesttel felér”.

Kritya kérdésünkre elmondta, azt, hogy hazatér-e szülővárosába, miután végzett az iskolával, a munkalehetőségek fényében dönti majd el. Ám kijelentette, ha helyben is adódna jó lehetőség, akkor a választásnál mindenképpen Szekszárdot részesítené előnyben.

 

 
Read previous post:
Close