full screen background image
Keresés
2021 április 10 - szombat
  • :
  • :

Feltárta kincseit a Szekszárdi borvidék a Mészáros Pincészet study tour-ján

Feltárta kincseit a Szekszárdi borvidék a Mészáros Pincészet study tour-ján

2016.11.21. Kiváló boraiba és mesteri ételeibe kóstolva, valamint gyönyörű löszdombságát bejárva ismerhették meg Szekszárd természeti és gasztronómiai értékeit – szakújságíróknak tartott study tourt a Mészáros Pál Borház és Pincészet, valamint a Hotel Merops szerdán.

A tanulmányi útra Bánlaki D. Stella, a Borászportál-, illetve a Vinoport-, Pozsonyi Annamária és Pozsonyi György az Útisúgó-, Szabó Edit a Borsmenta-, valamint Vass Adrienn és Csákvári Péter a Szeretlek Magyarország- és Wessely Márta a Mirelle újságírója kapott meghívást a Mészáros családtól. A gasztrobloggerek, borászati és turisztikai szakújságírók különböző szemüvegen át, eltérő szempontok alapján figyelték az itt látottakat. Szükség is volt erre a sokféleségre, a színes és sokoldalú Szekszárd ugyanis mindannyiuknak tartogatott érdekességeket.

Már a parkolóban különlegesség fogadta a Hotel Merops****-tól induló túra résztvevőit. Nem is egy, hanem rögtön kettő. A vendéglátók jóvoltából ugyanis egy 1964-es évjáratú, kifogástalan állapotú GAZ, illetve egy fiatalabb, de szintén nagy becsben tartott Land Rover és tulajdonosaik, Nádasdi József, valamint Simon Sándor várták a mindenre figyelő újságírókat.

Mészáros Pál a család Bocskai utcai tanyája előtt. Fotó: Kadarka.net

A túra első állomása a Mészáros család „Fősővárosban”, a Bocskai utcában álló régi tanyája volt, mely tökéletes kezdőhelyszínnek bizonyult a továbbiak megalapozásához. A kétszáz éves barátságos kis pincében Mészáros Pál és Mészáros Péter a vendégeket elsőként egy olyan szőlőből származó borral kínálta, mely igazi ritkaságnak számít Magyarországon, és amit elsőként a Mészáros Pincészet telepített az értékes szekszárdi dombokon. A Latino alapanyagául szolgáló malbeck szőlőfajta Argentínából érkezett Szekszárdra és igazán jól megtalálta itt a helyét.

A fenti két állítás a sor második  borának alapanyagára is igaz, a shirazt ugyanis szintén nem régóta, 10–15 éve termesztik a szekszárdi dombokon, ahol ez a fajta is jól érzi magát. Értékes, fűszeres és gyümölcsös nedűje egyre kedveltebb a fogyasztók körében is. A szekszárdi borászatok és a borkedvelők körében nagyságrendekkel elterjedtebb, illetve ismertebb fajta, a cabernet franc is pazar folytatásnak bizonyult. Az igazán fajtajelleges, testes, ám ugyanakkor bársonyos, mély bíbor színű bort adó szőlőfajta idei termése ráadásul jóval ígéretesebb a tavalyinál.

A kezdés tökéletes befejezéseként Mészáros Pál és Péter az értékeit egyre inkább feltáró és ezért (is) egyre nagyobb becsben tartott igazi helyi fajtából, a kékfrankosból töltötte meg a vendégek poharát.

Fotó: Kadarka.net

Miközben a szakújságírók a gyümölcsös, zamatos és fűszeres, de közben mégis kellően testes kékfrankost fogyasztották azt is megtudhatták,  hogy a pincében található 2015-ös borok érleléséhez kétharmad részben magyar, egyharmad részben francia hordókat használ a családi pincészet.

Az előttük álló hosszú naphoz további kiváló alapot szolgáltatott a disznóságokat és sajtokat rejtő paraszttál. Természetesen a mangalicahúsból készült szalámi és a sajtok is helyi termelők keze munkáját dicsérték.

A Bocskai utcából tovább indulva a Szűcsény szurdikon át vezetett az út, ahol a terepjárókból kiszállva, a helyenként akár hat méter magas lösz-szurdikokat is megcsodálhatták a vendégek. Közben persze a jellegzetes szekszárdi táj kialakulásáról is kaptak némi útravalót.

Megálló a Szűcsény-szurdikban. Fotó: Kadarka.net

A túra a Borzsák utca – Cserhát-tető – Hosszúvölgy útvonalon haladt tovább a nagy múltú búcsújáróhelyig, a Remete forrásig, melyet nemrég újítottak fel, s melynek vize annak ellenére is kristálytiszta, hogy ezt külön tábla nem tünteti fel.

A rövid pihenő után a túrázók a Bödő-tető, Kerékhegy útvonalon autózva értek el szó szerint a kirándulás tetőpontjára, a Bati-kereszt kilátóhoz. A tavaly átadott 25 méter magas kilátóról nemcsak a Szekszárdi Dombság, de a Tolnai-hegyhát, a Völgység, Paks és Kalocsa is látható. Utóbbiakat persze csak tiszta időben lehet innen megfigyelni. Sajnos szerdán igen fátyolos volt a tájkép, ám a Mészáros család közelben fekvő szőlőbirtokaira így is kiváló rálátás nyílt.

A táj Szekszárd felé a Bati-kereszt kilátóból nézve. Fotó: Kadarka.net

A kirándulás itt nemcsak a tengerszint feletti magasság, de a fogyasztott borok tekintetében is csúcsára ért. Az újságírók Szekszárd tetején a borvidéki borászat egyik legkiválóbb borával, az idén Bordeux-ban aranyéremmel elismert 2012-es Grand Antiqua cuvée-vel kezükben csodálhatták a kilátást.

Sajnos az aznapi metsző szél és hűvös időjárás miatt hamar továbbindult a csapat. A koros, ám fitt és üde hölgy, illetve úr, vagyis a GAZ és a Land Rover innen a Baranya völgy – Csatári völgy – Iván völgy – Csacska szurdik útvonalon vitte tovább utasait a Kálvária Kilátóhoz, mely szőlőleveleivel és tetején ágaskodó búzakalászával már évtizedek óta városképi jelentőségű.

A kilátó megtekintése után a kirándulás a Hotel Merops**** Kossuth Lajos utcában található parkolójában fejeződött be. Itt persze csak a dűlőtúra ért véget, a hotelben újabb különlegesség várt a résztvevőkre.

Wessely Márta gasztronómiai szakújságíró és Vörös Krisztián mesterszakács. Fotó: Kadarka.net

A négycsillagos hotel finom eleganciával kialakított éttermében elsőként a Mészáros család kiváló, irsai olivér szőlőjéből – a Brill Pálinkaház által – párolt aperitif fogadta a vendégeket. Ez persze csak a felkészítés volt a vacsorára szánt fogások pazar sorára.

Előételként házi szarvas sonka érkezett zellersalátával, ami tökéletes előjáték volt az elkövetkezőkre. Ezután jött az évszakhoz is passzoló sütőtök krémleves füstölt libamellel, illetve pirított magvakkal. A harmadik fogásként a hotel mesterszakácsa, Vörös Krisztián házi gnocchi vargányás gombamártást álmodott meg, illetve készített el álomszerűen. Főételként kacsamájjal és színes borsmártással bolondított sertés medalion, valamint zöldség golyók és grillezett édeskömény szolgált. A különleges ízek földjén tett gasztrotúrát málna coulis-val felszolgált túrótorta tette teljessé.

Házi szarvas sonka zellersalátával. Fotó: Kadarka.net

A „túravezető” itt nem más, mint a már említett Vörös Krisztián mesterszakács volt, aki egyébként helybeli. Hiába, Szekszárd minden téren fel tud mutatni egy-egy „helyi különlegességet”. A kulináris élményt jelentő vacsora egyben felkészítés volt a vendégek részére, akik egy interaktív játékos, ám de annál komolyabb programmal koronázták meg a majd’ egész napos túrát.

Ezután ugyanis a Mészáros család szomszédban álló borházában folytatódott az este. A szakújságírók itt nemcsak megízlelhették a borokat, de részvételükkel egy új különlegesség is életre kelt. A csapat a borházban – Mészáros Péter és Daum Lívia, a pincészet munkatársa vezetésével, illetve Mészáros Zsanett részvételével – nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy elkészít egy új összetételű prémium Szekszárdi bikavért. Mindezt a helyi különleges borfajtára vonatkozó legújabb előírások figyelembe vételével.

Előbb persze meg kellett ismerniük azokat a szempontokat és elvárásokat, melyeknek egy Szekszárdi bikavérnek meg kell felelnie.

Mészáros Péter tölti Pozsonyi Annamária poharát. Fotó: Kadarka.net

A Szekszárdi bikavér legfontosabb ismérvei közé tartozik, hogy gerince a helyi fajta, a kékfrankos, illetve az ugyancsak helyi jellegzetes fajta, a kadarka. Mint az később kiderült, utóbbiból az arányokat tekintve jóval kevesebb kell ahhoz, hogy a készítők elérjék a végcélt, vagyis azt, hogy Szekszárdi bikavér szülessen. A felhasználható további fajták a cabernet franc és a cabernet sauvignon, valamint a merlot és a shiraz.

Az új szabályok szerinti elvárás többek között, hogy az elkészült bor legalább 45 százalék kékfrankost, illetve 5 százalék kadarkát, illetve legfeljebb 40 százalék cabernet franc-ot, cabernet sauvignon-t, vagy merlot-ot tartalmazzon.

A cél, hogy a fentiek betartásával erőteljes gránátvörös színű, nagy formátumú, telt, gazdag ízű, tanninhangsúlyt nélkülöző, bársonyos, elegáns szerkezetű bor szülessen. Ilyen ugyanis a jellegzetes Szekszárdi bikavér.

Hogy ez nem is egyszerű, az rövid időn belül kiderült a résztvevők számára. A Borsmenta újságírója, Szabó Edit remek elképzelései azonban nagyot lendítettek a munkán.

Szabó Edit. Fotó: kadarka.net

Ha a Kadarka.net-en múlt volna, érzelmi döntés születik és a kadarkából az előírtnál jóval több kerül a Szekszárdi bikavérbe. Pontosabban abba a cuvée-be, mely így született volna. Ugyanis ez nem felelne meg a Szekszárdi bikavér jegyeivel szemben támasztott követelményrendszernek. Bár ezzel nem voltunk egyedül, érzelmi döntésnek itt nem volt helye.

Szerencsére Mészáros Péter visszarántotta a csapatot a földre. A kísérletezés közben kiderült, hogy a végeredmény tekintetében igen jelentős lehet az alkotórészek 1–2 százalékos arányának változtatása. Végül megszületett a  házasítás, mely Mészáros Pál szerint igazán kiváló Szekszárdi bikavér lett. Annyira, hogy még az is elképzelhető, hogy az összeállítás nyomán készül majd el a Mészáros Pincészet új bikavére.

A végső összeállítás: kadarka 7,5%; kékfrankos 55%; merlot 15%; cabernet franc 17,5%; cabernet sauvignon 5%.

Hogy  ezt a „receptet” eláruljuk, szintén ékes bizonyíték a borkészítés – egyik – csodájára. Ugyanis ahány bor, annyi kisebb-nagyobb zamatbeli különbség jelenik meg a fajtajelleg mellett. Ez az összeállítás tehát csak ezekkel az alkotóelemekkel, vagyis a Mészáros család pincéjében érlelődő és az összeállításhoz felhasznált borokkal ad ilyen ízhatást.

A program végül a Borház 250 éves pincéjének megtekintésével zárult, ahol a Tokajból származó nemespenész jelenléte a borkészítéshez szükséges kiváló klímáról tesz tanúbizonyságot és ahol a Mészáros család kiváló borainak nagy része hordókban érve várja, hogy egyszer majd palackba, majd végül a borfogyasztók asztalára kerüljön.

Mészáros Pál pincéjében. Fotó: Kadarka.net

Mi pedig azt várjuk kíváncsian, hogy milyen beszámolók születnek majd a szakújságírók szekszárdi élménytúrája nyomán. Ígérjük, ahogy ezek megszületnek, mielőbb tájékoztatjuk  erről a Kadarka.net olvasóit.

A vezető képen: a teljes csapat a Bati-kereszt kilátónál. Fotó: Kadarka.net