full screen background image
Keresés
2020 október 21 - szerda
  • :
  • :

Elszállítják a szekszárdi városképet csúfító szemétdombokat

Elszállítják a szekszárdi városképet csúfító szemétdombokat

2017.04.07. Jókora szemétkupacok látványa tárul az 56-os úton Szekszárdra érkezők elé a Patak utca mögötti területen. A várost elcsúfító szeméthalmokat  az önkormányzat tájékoztatása szerint hamarosan elszállítják.

A városképet elrondító szeméthegyekre egy olvasónk hívta fel portálunk figyelmét. Az elmúlt héten csütörtökön a helyszínen tett látogatásunk alkalmával több kisebb és két nagy kupacra bukkantunk. A szeméthalmokban az elhasznált gumiabroncsoktól kezdve a gyermekjátékokon, műanyagvödrökön, hűtőszekrény-maradványokon át az építkezési törmelékig és állati szőrig sok minden megtalálható. A szemét nagy része a Parászta-patak medrében, kisebb része gyakorlatilag a vízben hever.

A terület a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében áll. Fazekasné Tóth Andrea, a vízügyi igazgatóság PR-munkatársa elmondta, a kezelésükben lévő vízfolyásokat és csatornákat a gát- és csatornaőreik rendszeresen bejárják és ellenőrzik. Az ellenőrök az ilyen jellegű problémákat azonnal jelentik a munkájukat irányító felügyelőség vezető felé. A hasonló esetek részben ezeken a bejárásokon tárulnak fel, de több esetben kaptak már lakossági bejelentést is, amit haladéktalanul kivizsgálnak.

Fotó: Kadarka.net

Mint tudatta, ilyen esetekben az igazgatóság a hatósági jogkörrel rendelkező államigazgatási szervek – kormányhivatal, önkormányzat, rendőrség – felé tud bejelentést tenni, a szemét elszállítása azonban többnyire a terület tulajdonosának feladata marad.

Az igazgatóság ezúttal portálunktól szerzett tudomást a problémáról. Fazekasné Tóth Andrea arról tájékoztatott, hogy a múlt hét pénteken tett bejelentésünket követően hétfőn előzetes szemlét és felmérést tartottak. Ezt követően felvették a kapcsolatot a Tolna Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályával, illetve a polgármesteri hivatallal, hogy a szemét eltávolítását érintő lehetséges együttműködésről tárgyaljanak.

A „szemét hatalmas mennyisége miatt” több lehetőséget is mérlegeltek, több hivatalt is megkerestek, közte a szekszárdi polgármesteri hivatalt. Ennek során megtudták, hogy az önkormányzat már betervezte a szemét összegyűjtését.

Fotó: Kadarka.net

A szekszárdi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint ez már nem az első eset, hogy a szóban forgó területen szemétkupacok alakulnak ki. A helyszínen többször is járt az önkormányzat munkatársa. A Patak utca mögötti területről 2015-ben mintegy 15 köbméter hulladékot vitetett el saját költségén a város. Mint tudatták, sajnos nemcsak a Patak utca mögötti részen, de Szekszárd egész területén visszatérő probléma a közterületre kihelyezett szemét. Az önkormányzatnál elmondták, a szemetet a közeljövőben, várhatóan a jövő héten viszik el közösen a vízügyi igazgatósággal.

A hivatal a Patak utca mögötti területen található szeméthalmok ügyében felvette kapcsolatot a Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal is, melynek elnökének, ifj. Kovács Györgynek az együttműködésére is számítanak a probléma megoldásában.

Fotó: Kadarka.net

Ifj. Kovács György felvetésünkre elmondta, elképzelhető, hogy a környéken élők között is többen helyeztek el hulladékot a területen. Hozzátette, több lakó is jelezte neki, hogy alkalmanként, az esti órákban autókkal visznek oda hulladékot ismeretlenek. Mint tudatta, azon fáradozik, hogy önkénteseket toborozzon a Patak utcában élők között, akik segítenének a szemét összegyűjtésében. Úgy véli, hogy a szeméthalmok hamarosan eltűnhetnek az önkéntesek, illetve az önkormányzat közreműködésével. Annak érdekében is megpróbál tenni, hogy a szemétkupacok ne keletkezzenek újra.

Huszti Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, az ügyben a Btk. 248. §-ba ütköző Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, vagy a Btk. 241. §-be ütköző környezetkárosítás miatt indulhat eljárás. A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg környezetkárosításért súlyosabb esetben akár nyolc év szabadságvesztés is kiszabható. Kérdésünkre tudatta, 2016-ban Tolna megyében húsz esetben indult nyomozás hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt. Ebből tizenegy eset történt a Szekszárdi Rendőrkapitányság területén.

Mint arról a sajtószóvivő tájékoztatott, a Patak utcai szeméthalmok ügyében még nem indult eljárás. Jelzésünket továbbították a Szekszárdi Rendőrkapitányság felé, mely nyomozást rendelt el az ügyben.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close