full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :

Több mintával neveztek a termelők az újvárosi borversenyre

Több mintával neveztek a termelők az újvárosi borversenyre

2016.04.18. A szokásosnál több mintát neveztek be a termelők a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör és a Német Nemzetiségi Egyesület hagyományos borversenyére.

2018hirdetés

A katolikus társaskör és a nemzetiségi egyesület hagyományos borversenyére – amit vasárnap tartottak a Szent István Házban – összesen 93 borral neveztek a kistermelők – mondta el a Kadarka.net-nek Horváth Jánosné a társaskör általános elnökhelyettese. A versenyre nevezett minták száma általában 60-70 körül szokott alakulni, így az idén az átlagosnál több tétellel neveztek a termelők.

A 93 bor között 61 vörös-, 18 fehér- és 14 rozé volt. Összesen 25 arany-, 31 ezüst-, és 21 bronzérmet osztott ki a két, egyenként ötfős bizottság, melynek elnökei Ferenc Vilmos és Módos Ernő volt.

A 61 vörösbor közül 14 arany-, 24-, ezüst-, 14 bronzérmes minősítést kapott. A fehérborok kategóriájában 5 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérem született. A 14 benevezett rozéból 6 kapott aranyérmet, 3 ezüstöt, 2 pedig bronzérmet.

A versenyen hat különdíjat is kiosztottak. A legjobb vörösborért járó díjat az idén két termelő vehette át megosztva. Dávid Gyula 2015-ös kékfrankosával, míg Hencsik József 2015-ös merlotjával érdemelte ki az elismerést.

A fehérek között Nepp Dénes 2015-ös chardonnay bora lett a legjobb. A második helyen ugyancsak egy 2015-ös Chardonnay, illetve termelője, Töttös István végzett.

A legjobb rozénak Vadász József 2015-ös kékfrankos rozéját választották, a második Zsinkó János ugyancsak 2015-ös kékfrankos rozéja lett – tudtuk meg Horváth Jánosnétól.

Ferenc Vilmos, a két bírálóbizottság egyikének elnöke portálunknak elmondta, a társaskör és a nemzetiségi egyesület borversenyén az idén mintegy tíz százalékkal több aranyérem született, mint ezt megelőzően. A Dicenty Dezső Kertbarát Kör – melynek több tagja is indította borát, borait a versenyen – elnökétől azt is megtudtuk, hogy a tételek nagy többsége a tavalyi évjáratból került ki.

Mint mondta, a vörösboroknak, főként a cabernet fajtáknak és merlotnak,valamint a kékfrankosnak több idő kell az éréshez. A folyamat előrehaladtával, megfelelő kezelés mellett ezek a borok még sokat finomodnak. A borok minősége, azok fejlettségi idejének megfelelő volt – értékelt Ferenc Vilmos.

 
Read previous post:
Close