full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli a Város Napját Szekszárd

Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli a Város Napját Szekszárd

2016.08.16. Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli meg augusztus 27. és 29 között a Város Napját Szekszárd. A programkínálatban többek között koncertek, interaktív játékok, hivatalos rekordkísérlet, közönségtalálkozó és ünnepi közgyűlés szerepel.

A Város Napja egy teljesen új ünnep és a hozzá kötődő rendezvénysorozat, melyet a következő hétvégén, illetve az azt követő hétfőn tartanak meg először. A közgyűlés az idén hozott határozatot arról, hogy Szekszárdon augusztus 29-én ünneplik meg a várost. A választás azért esett éppen erre a dátumra, mert 1905. augusztus 29-én alakult meg az első városi képviselő-testület – emlékeztetett Ács Rezső polgármester a rendezvényről kedd délután tartott sajtótájékoztatón. Mint azt hozzátette, ezentúl minden évben ekkor emlékezünk majd meg hivatalosan Szekszárdról.

A polgármester elmondta, hogy augusztus 29-én hétfőn délelőtt tíz órától nyilvános ünnepi közgyűlést tartanak a Művészetek Házában. Az ünnepi közgyűlésen összesen tizenhat kitüntetést adnak át. Többek között olyan kitüntetéseket nyújtanak majd át, mint a díszpolgári-, a Pro Urbe Szekszárd-, a Szekszárd javáért-, és a Közjóért cím.  A városi kitüntető címeket ettől az évtől kezdve ekkor adják majd át és nem augusztus 20-án, mint a korábbi években.

Mint arról Ács Rezső tájékoztatott, bár a Város Napja augusztus 29., ám az ahhoz kötődő rendezvénysorozat háromnapos. Mint mondta, az augusztus 27. és 29. között zajló programsorozat egyfajta nyárzáró fesztiválként is szolgál. A Babits Mihály Kulturális Központtal karöltve azon igyekeztek, hogy olyan ingyenes programokkal kedveskedjenek, mely a gyermekektől az idősekig minden szekszárdi számára vonzó.

A Város Napja rendezvénysorozat idei különlegessége, hogy a programok egy része a tavaly közösségi gyártásban elkészült szekszárdi filmhez, az Obsitoshoz kötődik –fűzte hozzá Ács Rezső.

A képen balra Mikó István és Adorjáni Bálint az Obsitos szekszárdi forgatásán. Fotó: obsitos.com

Az Obsitos című film vasárnap délután kerül a rendezvények fókuszába. Tartanak majd közönségtalálkozót a játékfilm főszereplői – Mikó István, Adorjáni Bálint, Frank Ildikó – és a stáb több tagjának részvételével, „Amikor a filmkockák megelevenednek…” címmel pedig  színpadi műsor lesz látható a filmben közreműködő művészeti csoportok fellépésével.  Ezt követően színpadi beszélgetést tartanak a film készítőivel.

A vasárnap fénypontjaként hivatalos rekordkísérlet következik a Béla király téren kialakításra kerülő szabadtéri moziban, ahol levetítik az Obsitost. A rekordkísérlet célja, hogy Szekszárdon legyen regisztrálva Magyarország legnagyobb szabadtéri mozija, mely ezzel akár a világ legnagyobb szabadtéri mozijává is változhat. Az Obsitos az első magyar mozifilm, mely magyar nyelvű feliratozással kerül vetítésre a siketek és nagyothallók részére.

Ács Rezső zárásként elmondta, ahogy a korábbi rendezvények esetében, úgy a Város Napjához kötődően is várják majd a polgárok visszajelzéseit és javaslatait.

Az augusztus 27. és 29. közötti sorozat szombati rendezvényeiről Farkas János, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatóhelyettese szólt részletesen. Mint mondta, az igényes és vonzó programokat az ifjúság bevonásával szervezték meg.

A programok túlnyomó többségét a Béla király téren, illetve az ott felállítandó színpadon tartják meg.

Az első program a Honismereti Egyesület és a Babits Mihály Kulturális Központ szervezésében  szombat délelőtt kezdődő „Otthonunk, Szekszárd” címmel megrendezendő városismereti vetélkedő lesz. A játékos vetélkedőn tizenegy,  általános iskolás felsőtagozatos diákokból álló csoport méri majd össze Szekszárddal kapcsolatos ismereteit. Az érdekesnek ígérkező tudáspróbát nézőként bárki figyelemmel követheti.

A szombati programok a gyermekeknek szánt „Kalózok Kincse interaktív, színházi játszóprogrammal” folytatódik délután a Béla király téri színpadon. A játékos versenyek keretéül szolgáló történetnek bárki részese lehet.

Ezt követően Szekszárdhoz kötődő előadók fellépései következnek – folytatta Farkas János. Elsőként a szekszárdi születésű  Vágó Bernadett, illetve Kocsis Dénes ad műsort, majd a Pecze Balázs szekszárdi származású trombitaművész nevével fémjelzett Pecze Balázs Quartet koncertje következik. A sor a Liszt Ferenc Zeneiskolához kötődő Müller Beáta, valamint Horváth Evelin és a Color Quartet „Húrok és Hangok” című koncertjével folytatódik. Ezt pedig a  látványos, minőségi zenei – táncszínházi előadásokat színpadra állító „Holdviola” koncert követi.

A koncertek és színpadi fellépések után 22 órai kezdettel tartják  meg „Rejtélyek városa – Zseblámpás éjszakai kalandtúrát”. A kalandtúrára, melyen egy rejtélyes gyilkossági ügyet kell felderíteni, tizenhét – 2-6 főből álló – csapat jelentkezett. Farkas János elmondta, hogy a programra már nem lehet regisztrálni, ám a nagy érdeklődés miatt azt tervezik, hogy még  az idén szerveznek egy újabb hasonló játékos kalandtúrát.

Az augusztus 27. és 29. között megrendezésre kerülő rendezvénysorozat részletes programleírását itt találja – kattintson! 

A szombati programokat záró fényfestés alkalmával a  Vármegyeháza épületének nagy részét speciális módon világítják majd meg.

Módosul a Szent István nap megszokott menete

’56 – Egy nép kiáltott – ünnepi táncjáték Szekszárdon

A sajtótájékoztatón Ács Rezső polgármester felhívta a figyelmet, hogy – mint azt korábban már megírtuk – augusztus 19-én Szekszárdon veszi kezdetét az ’56 – Egy nép kiáltott című – ingyenesen megtekinthető – forradalmi táncjáték országos turnéja.

56-egy-nep-kialtott

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára készült mű a 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait idézi meg a zene és a tánc nyelvén. A mintegy száz fellépőt felvonultató produkcióban közreműködik a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, valamint a Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Bihari János Táncegyüttes, a Pilisi Kolibri Táncegyesület és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara.

A részletes programleírást itt találja – kattintson!

A 21 órától kezdődő egész estés műsort 12 perces tűzijáték és 20 perces vízi láng- illetve fényhsow követi majd.

Augusztus 20-án 8 óra 45 perces kezdéssel ünnepi szentmisét, majd ökumenikus kenyérszentelést tartanak Bacsmai László, dr. Kaszó Gyula és Sefcsik Zoltán celebrálásával a Béla király téri katolikus templomban, ahol 10 órától Haag Éva alpolgármester tart beszédet.

A Szent István Napi Ünnep részletes programleírását itt találja – kattintson!

Az Szent István napi ünnep a Szekszárdi Madrigálkórus koncertjével zárul. Az ingyenes koncert 19 órakor kezdődik a Művészetek Házában.

Programok

SZEKSZÁRD VÁROS NAPJA – 2016. augusztus 27–29.
Rejtélyek városa – Szekszárd (éjszakai zseblámpás kalandtúra)
56 Egy nép kiáltott – Ünnepi táncjáték
Ünnepi hangverseny – Szekszárdi Madrigálkórus
SZENT ISTVÁN NAPI ÜNNEPSÉG a Szent István Házban

A vezetőképen (legfelül) Ács Rezső (b) és Farkas János. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close