full screen background image
Keresés
2021 április 14 - szerda
  • :
  • :

Szekszárd-Villány: 6/6

Szekszárd-Villány: 6/6

2018.05.17. Kiváló szekszárdi és villányi cabernet franc borokat kóstolhattak szerda este a BorEgyetem vendégei a PTE KPVK-n, miközben a fajtáról is rengeteg hasznosat megtudhattak.

Az év utolsó boregyetemi előadásán – melyet Szekszárd-Villány: 6/6 címmel tartottak meg – Dr. Horváth Béla, a PTE KPVK dékánja üdvözölte a több mint száz hallgatót. A dékán az előadáson megköszönte Vitéz Attila és Vass Csaba szervezőmunkáját, illetve a kar szőlész-borász hallgatóinak felszolgálásban nyújtott segítségét.

Vitéz Attila szervező a dékáni teendőitől hamarosan visszavonuló Dr. Horváth Bélának, a BorEgyetem örökös tiszteletbeli tagjának mondott köszönetet. Mint fogalmazott, Dr. Horváth Béla nélkül nem jött volna létre a BorEgyetem. A szervező bejelentette, a szokásostól eltérően az idén szeptemberben is lesz boregyetemi előadás, melyet a Szekszárdi Szüreti Napok első napja előtt tartanak meg. A részletek felfedése nélkül annyit elárult, hogy különleges programban lehet majd része a vendégeknek.

A 2014-ben a megtisztelő Év bortermelője díjjal elismert Gere Attila villányi borász előadása felvezetőjében elmondta, a borvidékre az 1905-ig tartó filoxéravészt követően került a rezisztensnek bizonyuló cabernet franc fajta. Hozzátette, a borvidéken 95 százalékban kékoportót termesztettek, de a 60-as évek végére már a kisbirtokokon is megjelent a cabernet franc, amivel a 90-es évek végétől kezdtek el nagyobb területen foglalkozni.

Fotó: Kadarka.net

Gere Attila tudatta, a cabernet franc előnye a cabernet sauvignon-nal szemben, hogy 7-10 nappal korábban érik. Ám még így sem sikerül minden évben rendesen beérnie a szőlőnek. Mint elmondta, a fajtát Villányban többnyire 20-21-es mustfokkal szüretelik. A borász hangsúlyozta, a cabernet franc esetében kiemelten fontos a szüret időpontjának helyes megválasztása. Azt is elárulta, pincészetüknél akkor vágnak a fajta szüretelésébe, amikor már nem keserű a szőlőszemek héja.

Gere Attila arról is szólt, hogy míg Szekszárdot a fogyasztók a bikavérhez és a kadarkához is kötik, Villányban nem volt olyan fajta, amihez a borvidéket kötni lehetett volna. Pontosabban a legnagyobb mennyiségben termesztett kékoportóból a próbálkozások ellenére sem sikerült nagy bort készíteni. Mint azt részletezte, a világot járva kevés cabernet franc-ot találtak, a sajátjukat viszont nagyon jónak vélték. Aztán egy angol újságíró a borvidéken tett látogatása után a világhírű Decanter magazinban írt cikkében úgy fogalmazott: a cabernet franc megtalálta hazáját Villányban. Ekkor döntötték el végleg, hogy a fajta – melyből „odafigyeléssel óriási bort” lehet készíteni – lesz a borvidék zászlóshajója.

Azt is elárulta, hogy a Villányi Franc elnevezést csak a prémium és szuperprémium kategóriák esetében használják, míg a Villányi Cabernet Franc a klasszikus kategóriát jelentő borok elnevezése. Az igen magas minőséget képviselő Villányi Franc elnevezést csak olyan bor kaphatja meg, mely teljes egészében franc-ból és maximum 35 hl/ha terheléssel szüretelt szőlőből készül.

Fotó: Kadarka.net

A borász arról is beszélt,  hogy a forró és száraz években, mint amilyen például a 2012-es volt, a cabernet franc-ból igen testes, karakteres bor készíthető, míg a csapadékosabb, kevésbé meleg években lágyabb és gyümölcsösebb ízűek lesznek a fajtából készült borok. Hozzáfűzte, a területek elhelyezkedése is nagyban befolyásolja a végeredmény. Villányban a déli, délnyugati fekvésű területeken termesztett cabernet franc-ból markáns, karakteres, míg a délkeleti fekvésű területekről szüretelt franc-ból gyümölcsösebb ízvilágú bor készülhet.

A szekszárdi Németh János borász elmondta, a franciaországi Loire-völgyből származó cabernet franc-ot Szekszárdon elsőként az Aranyfürt TSZ kezdte el termeszteni és a fajta jól megtalálta a helyét a borvidéken. Mint tudatta, a 2600 hektár területű Szekszárdi borvidéken mintegy 200 hektáron terem a színanyagban és beltartalomban is sokat nyújtó cabernet franc. Hozzátette, saját tapasztalata, hogy a fajta a melegebb és meredekebb keleti fekvésű dűlőket kedveli a leginkább a borvidéken. Azt is megosztotta, az öreg tőkékről szüretelt szőlőből mindig komolyabb borok készíthetők.

Németh János egyetértett Gere Attilával abban, hogy a „gyümölcsös ízvilág felé kell kell terelni a fajtát”. Szerinte a franc legyen jó ivású és gyümölcsös bor. Elárulta, a borversenyeken is mindig kicsit több pontot kaptak cabernet franc-jai, mint más vörösborok, vagyis  a fajtából készült borokat a zsűri is magasabbra értékeli.

Fotó: Kadarka.net

Ugyancsak elmondta, a gazdasági szempontokat figyelembe véve szintén kiváló fajta a cabernet franc. A borász tudatta, a tőkékről szinte kivétel nélkül olyan termés szüretelhető, melyből komolyabb borokat lehet készíteni. Mint részletezte, még 1,5 kg/tőke, vagyis hektáronkénti 60-80 mázsa termés esetén is kiváló minőségű bor készíthető a fajtából. Ettől függetlenül szerinte a fajta, melyben rengeteg a potenciál, még mindig rendkívül alulárazott hazánkban.

A borász tudatta, Szekszárdon nagyon büszkék a helyi fajtákra, a szekszárdi bikavérre, valamint a kadarkára és a kékfrankosra, és lehet hogy egy évtizeddel később másképp lesz, de egyelőre még indig a cabernet franc-ból lehet több palackot eladni és a merlottal, cabernet sauvignon-nal együtt a franc számít a csúcsbornak a pincékben.

A BorEgyetem hallgatói az előadáson hat szekszárdi és ugyanennyi villányi cabernet franc-ot kóstolhattak meg. Ezekből öt ráadásul a kiváló 2012-es évjáratból volt való.

A Borkultúra SzabadEgyetem legközelebbi borkóstolós előadását 2018. szeptember 12-én tartják.

Az esten kóstolt borok:

Szekszárdi borvidék
Bősz Adrián – Cabernet Franc ’13
Mészáros Pincészet – Cabernet Franc Reserve ’15
Németh János – Cabernet Franc ’13
Sárosdi Pincészet – Cabernet Franc ’12
Tüske Pincészet – Cabernet Franc ’12
Vesztergombi József – Cabernet Franc ’12

Villányi borvidék
Bock Pince – Cabernet Franc ’15
Csányi Pincészet – Kővilla Villányi Franc ’12
Gere Attila – Super Premium Villányi Franc ’15
Gere Tamás és Zsolt – Villányi Franc válogatás ’12
Ipacs Szabó Birtok – Nászút helyett Villányi Franc ’15
Vylyan Pincészet Villányi Franc ’15

A vezetőképen: Gere Attila (b) villányi és Németh János szekszárdi borász. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close