full screen background image
Keresés
2019 december 28 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Szekszárdhoz is kötődött a 92. évében elhunyt Makk Károly

Szekszárdhoz is kötődött a 92. évében elhunyt Makk Károly

2017.08.31. Szekszárdhoz is több szállal kötődött Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze, aki életének 92. évében hunyt el szerdán.

Makk Károly 2004-ben a Szekszárdhoz kötődő 24 órás filmes játékok zsűritagja volt, majd 2005. és 2008. között a zsűri elnöki tisztét töltötte be – mondta el a filmes játékokat rendszeresen megszervező Pixel TV-s Kindl Gábor. Hozzátette, az egyik évben a rendező lánya, Lili is indult a versenyen.

Kindl Gábor azt is elmesélte, hogy Makk Károly rajongott a szekszárdi borért. 2006-ban, éppen a 80. születésnapján még az Alisca Borrend tiszteletbeli tagjává is felavatták a Garay téren. A Kossuth-díjas filmrendezőnek sejtése sem volt arról, hogy a borrend tagjává avatják, de tiszta szívből örült ennek és nagy örömmel állta ki a tagsággá váláshoz elengedhetetlen szokásos procedúrát – mondta el Kindl Gábor. Zárásként hozzátette, Makk Károly közismertsége ellenére is rendkívül szerény ember volt.

Az MTI közlése szerint Makk Károly a magyar és az egyetemes filmművészet meghatározó egyénisége volt. A Cannes-i Filmfesztiválra hat filmjét – Liliomfi, Szerelem, Macskajáték, Egy erkölcsös éjszaka, Egymásra nézve, Az utolsó kézirat – meghívták az Arany Pálmáért folyó versenybe. A Szerelem megkapta a zsűri nagydíját, a katolikus sajtó díját, Darvas Lili és Törőcsik Mari alakítását külön kiemelte a zsűri. Filmjei megjárták a londoni, New York-i, San Sebastian-i, madridi fesztiválokat és számos díjat nyertek. Évtizedekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

A vezetőképen: Makk Károly 2006-ban a Garay téren, ahol az Alisca Borrend tagjává avatták. Fotó: Pixel TV


Alisca Borrend PIXEL TV


Read previous post:
Csoknyai vigaszágon, Ungvári Attila kiesett

2017.08.31....

Close