full screen background image
Keresés
2019 október 26 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Szekszárdi bor, ahogy Kiss Albert fotográfus látja

Szekszárdi bor, ahogy Kiss Albert fotográfus látja

2019.09.14. Szokatlan és egyben különleges módon, a fotós szemszögéből ábrázolt, borokról készült fotókat láthatnak azok, akik megtekintik Kiss Albert „Boron-Át” című tárlatát. A szüreti napok rendezvénysorozat részeként péntek délután megnyílt kiállítás a Vármegyeháza udvarán látható.

A bor – melynek készítése Szekszárdon évezredes hagyományra tekint vissza – a mai világban szorosan kapcsolódik a vizuális művészeti ágakhoz, így a fotózáshoz is – mondta a kiállítás megnyitóján Vesztergombi Csaba, a képeken látható borokat készítő Vesztergombi Pince borásza. Jó bornak is kell a cégér – fogalmazott, hozzátéve: a – borokról készült – jó fotók manapság nélkülözhetetlenek minden olyan felületen, ahol a borok megjelennek.  Ám szavai szerint a kiállításon bemutatott képek egy másik kategóriát képeznek, hiszen más szempont alapján készültek, ugyanis alkotójuk szabadon, a saját látásmódja szerint ábrázolhatta a borokat.

Fotó: Kadarka.net

Mint azt Vesztergombi Csaba elmondta, adottságai révén Szekszárdon kiváló fehér-, rozé-, és vörösborok készíthetők. Hozzátette, a tárlaton szemügyre vehető fotókon a bikavér rubint, a rozé rózsaszínes és a fehérborok aranyszíne tűnik fel.

Kiss Albert fotográfus, a Szekszárdi Vasárnap munkatársa arról szólt, hogy egy-egy borfajta színéről, vagy éppen illatáról sokszor hallani. Ő viszont a fotózás nyelvén szerette volna bemutatni  a borokat.  Minden kiállított képen más fajta látható, a fotók elkészítésekor pedig arra törekedett, hogy a megszülető kép az adott borfajtához illő legyen. Így, ha valaki egy-egy fotón felismeri valamelyik borfajtát, az nem véletlen – árulta el.

Fotó: Kadarka.net

Emellett az volt a célja, hogy a képek a választott ábrázolásmód, a kompozíció által egyfajta sajátos hangulatot árasszanak és jó érzést váltsanak ki. Kiss Albert úgy fogalmazott, nem az volt a célja, hogy a képekre tekintve rögtön a bort lássa meg a befogadó. Azt szerette volna, hogy a fotók első pillantásra tetszetős benyomást keltsenek, míg azt, hogy pontosan mit is ábrázol az adott a kép, csak ezt követően tárja fel az alkotás.

A megnyitón közreműködött Lóki Hanna (gitár, ének).

Fotó: Kadarka.net

 


fotózás Kiss Albert Szekszárdi Szüreti Napok 2019. Vesztergombi Csaba
ElőzőEurópa bajnok lett a Tolnai Tájak Íjász Egyesület két versenyzője KövetkezőBöde a Ferencváros ellen lép pályára


Read previous post:
Böde a Ferencváros ellen lép pályára

2019.09.14....

Megtelt a Béla király tér Charlie koncertjén – fotók

2019.09.14....

Close