full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Szekszárdi borászok nyerték az aranyérmek közel felét a XXIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíjon

Szekszárdi borászok nyerték az aranyérmek közel felét a XXIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíjon

2018.03.26. A kilenc kiosztott aranyéremből négyet szekszárdi borászatok szereztek meg a XXIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíjon, melyet szombaton tartottak meg Kiskőrösön, az István Borházban. A „Legszebb Siller Bor” különdíját a Schieber Pincészet 2017-es bora nyerte el.

A versenyen három bizottság összesen 118 mintát bírált el, melyből 94 önálló kadarka volt.  A zsűri – melynek soraiban Módos Ernő és ifj. Márkvárt János is helyet foglalt – elé 76 vörös, és 6 fehér, illetve 20 cuvée, 14 siller, 7 rozé, rozé cuvée kadarka került. A szigorú ítészek végül 9 aranyérmet, 69 ezüstérmet, 37 bronzérmet és 3 oklevelet osztottak ki – tudtuk meg a szervező István Borháztól.

A kilenc aranyéremből négyet szekszárdi borászatok nyertek meg. Aranyérmet kapott a Schieber Pincészet „Abrakadarka” 2017 bora, mely a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját is kiérdemelte. Ugyancsak aranyérmet szerzett a Pálinkás Pince 2017-es kadarkája, a Fritz Pincészet 2017-es fehér kadarkája és a Mészáros Pince 2017-es Szekszárdi Fűszeres Kadarkája. A szekszárdi pincészetek ezen túlmenően tizenkét ezüstérmet szereztek a versenyen.

A versenyen a simontornyai borászok is megmutatták magukat. Hat simontornyai termelő összesen tíz aranyérmet szerzett a nagydíjon.

A Kadarka Nagydíjat a Hajós-Bajai borvidék Koch Csaba 2015-ös évjáratú Kadarkájával nyerte el. A Vándordíjat a tavalyi Nagydíjas, Brunyai Árpád, a B.A.S.F. Hungária Kft. által felajánlott Kerámia tálat Növényi Norbert, világbajnok birkózó, a verseny társadalmi fővédnöke adta át.

A második legszebb Kadarka a Gere Tamás és Zsolt Pincészete 2015-ös Villányi Kadarkája, melyet Dr. Buza Péter, a Kadarka Kör Főkadarnagya külön Diplomával is jutalmazott. A harmadik legszebb Kadarka díját idén a villányi Jekl Béla 2015-ös Kadarka bora nyerte el. Kiskőrös Város Polgármestere a Vass-Bor Kft. 2016-os Kadarka borát, Kiskőrös Város Hegyközsége Szentpéteri Borpince 2017-es Kadarka borát, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend az Akker-Plusz Kft. 2017-es Kadarka borát jutalmazta különdíjjal.

Hetényi József szaporítóanyag előállító 500 db Kadarka klón gyökeres dugvány vesszőt ajánlott fel Krsatek Tamás 2017-es aranyérmes Kadarka boráért. Az István Borház elegáns plakettjét, a “Legszebb Cuvée” különdíjat a Besenyei Borház, 2012-es Kadarka – Pinot Noir cuvée-je kapta.

A rendezvényen Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke  a borágazat területén elért fejlesztésekről, sikerekről beszélt. Ezt követően kerekasztal beszélgetés zajlott az őshonos magyar szőlőfajtákról, mint hungarikumokról. Szóba került az ezerjó, a furmint, a hárslevelű, a kéknyelű, a kövidinka, a mézes fehér és természetesen a kadarka.

A fajták szakmai kereskedelmi és marketing szempontból történő értékelése során felvetődött, milyen kritériumok alapján sorolhatók az egyes, régi magyar fajták ebbe a kategóriába. Egyetértés született abban, hogy a már ma is termesztésben lévő, hazai viszonyok között értékelhető területtel rendelkező szőlőfajtákra, s az ezekből készült borokra érdemes lenne egy olyan program kidolgozása, melynek révén ezen borok mennyisége növelhető. A résztvevők meggyőződése, hogy sikeresen bővíthetné a magyar borkínálatot, a választékot és alkalmas lenne a magyar borok egyedi értékeire történő figyelemfelhívásra. A beszélgetés közben lehetőség nyílt őshonos magyar fajtákból
készült borok kóstolására is szerte a Kárpát-medencéből.

A részletes eredménylistát itt találja – kattintson!
Read previous post:
Close