full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Szekszárdi Bormarketing Műhely: kreatív ötletekkel a borvidékért

Szekszárdi Bormarketing Műhely: kreatív ötletekkel a borvidékért

2017.02.19. A Szekszárdi borvidék még sikeresebbé tétele a célja a fiatal borászokból álló Szekszárdi Bormarketing Műhelynek. A csapattal és munkájával ismerkedhettek meg a BorEgyetem szerdai előadásának résztvevői a PTE KPVK-n.

A téma, no és persze a tíz bikavérből, kadarkából, illetve kékfrankosból álló tételsor rendkívül népszerűnek bizonyult, a rendezvényen ugyanis mintegy százhúszan vettek részt.

A Boregyetem 9. évfolyamának és idei második előadás résztvevőit Horváth Béla, a PTE KPVK dékánja köszöntötte. Mint azt a magas részvételi létszámmal kapcsolatban elmondta, a nagy érdeklődés a témának és az esten kóstolható nagyszerű boroknak egyaránt köszönhető. A dékán emellett köszöntötte a Kar szőlész-borász képzésének első évfolyamos hallgatóit, akik közül tízen vettek részt az előadáson.

Heimann Zoltán borász felvezetésében arról szólt, hogy bormarketing műhely célja, hogy tagjai – Eszterbauer Ildikó, Sebestyén Csilla, ifj. Heimann Zoltán, Takler András és ifj. Vida Péter borász –megmutassák, hogy a fiatalok miként képzelik el a jövőt, illetve, hogy szerteágazó munkájukkal még előrébb vigyék a borvidéket.

A rendezvényen műhely tagjai számolták be arról, hogy az eltelt több mint egy évben milyen kezdeményezéseket valósítottak meg.

Elsőként bemutatták a Szekszárdi borvidék arculatát, mely egy alkotói pályázat keretében nemrég teljesen megújult, többek között megszületett az új címer is. Az új, vitákat is kiváltó címer kapcsán elhangzott, hogy a régi, motívumokban gazdag szarkofágot ábrázoló címer nagy méretben jól mutat, ám kisebb méretben már kevésbé, mivel elvesznek az azon található részletek. Ezért döntöttek a teljesen új, címer mellett, mely a Szekszárdi borvidék lankáit és I. Béla király koronáját hivatott ábrázolni.

A bormarketing műhely tagjai: ifj. Vida Péter (j), Sebestyén Csilla, Takler András, Eszterbauer Ildikó,  és ifj. Heimann Zoltán. Fotó: Kadarka.net

A pályázat részeként kialakult a borvidék arculatának színvilága, melyet a vörös és a kék szín speciális árnyalatai határoznak meg. Emellett egy pecsét motívum is született, melynek konkrét felhasználásáról egyelőre nincs döntés, de elképzelhető, hogy a jövőben az egységes szekszárdi palackokra kerül majd. Ezeken túl a Szekszárdi Borászok Céhe számára is készült egy új címer.

A műhely a rendezvények szervezéséből is kiveszi részét. Munkájuk gyümölcseként több, Szekszárd északi részén található pincészet és vendég pincészetek bevonásával április végén először rendezik meg a „Bikavér borongoló” elnevezésű borkóstolót. Tavaly ősszel pedig alkotótábort rendeztek fotósoknak hat budapesti és két szekszárdi fotós, illetve több pincészet részvételével. Az elkészült fotókból a tervek szerint kiállítás nyílik.

A csapat tagjai igyekeznek elismert szakembereket is a munkába vonni. A nemzetközi szaktekintély Elizabeth Gabay-t, aki egyike a világ négyszáz Master Of Wine (MW) minősítéssel rendelkező szakemberének, az idén harmadszorra látogat majd el Szekszárdra. Elizabeth Gabay – akinek igen kedves a borvidék és a kadarka – tanácsokat ad a szekszárdi borászoknak főként arra vonatkozóan, hogy az aktuális világpiaci trendeket tekintve milyen úton érdemes haladni.

Sok érdeklődőt vonzott az előadás, melyen mintegy százhúszan vettek részt. Fotó: Kadarka.net 

Rajta kívül Fiáth Attila, a Corvinus Egyetem docense – akinek komoly esélye van rá, hogy Magyarországról és Kelet-Európából elsőként szerezze meg az MW képesítést – segíti tanácsaival a szekszárdi borászokat.

A bormarketing műhely tagjai a képzéseket is fontosnak tartják, ezért indítottak útjára egy borismereti alapképzést, melyre elsősorban szekszárdi borászatoknál dolgozók jelentkezését várják. A könnyen elsajátítható tartalmú képzések résztvevői többek között megtudhatják, hogyan kell bort kóstolni, megismerkedhetnek a szakkifejezésekkel, de hallhatnak a Szekszárdi borvidék adottságairól is.

A BorEgyetem következő előadását március 22-én tartják „Sárközi tészták és borok” címmel, a házigazda Módos Ernő, az előadó Kovács János lesz.

Kóstolt borok

Eszterbauer Borászat – Nagyapám Kadarka 2016
Sebestyén Pince – Kadarka 2015
Vida Családi Borbirtok – Vén Tőkék Kadarka 2015

Heimann Családi Birtok –Kékfrankos 2015
Takler Pincészet – Kékfrankos 2015
Vida Hidaspetre – Kékfrankos 2014

Sebestyén Pince – Bikavér 2014
Heimann Családi Birtok – Bikavér 2014
Eszterbauer Borászat – Tüke Bikavér 2013
Takler Pincészet – Bikavér Reserve 2013

Fotó: Kadarka.net