full screen background image
Keresés
2021 január 23 - szombat
  • :
  • :

Kiváló az idei szőlőtermés a Szekszárdi Hegyközség területén

Kiváló az idei szőlőtermés a Szekszárdi Hegyközség területén

2016.11.13. Minden tekintetben kiváló minőségű a szőlőtermés a borvidék Szekszárdi Hegyközségének területén a nemrég befejeződött szüret tapasztalatai alapján.

A szőlőtermés a színanyagok, a cukorfok és minden más a minőséget meghatározó tényező tekintetében kiváló lett az idén. Ez a fehér- és a vörösborok alapanyagául szőlőfajtákra egyaránt igaz. A termés mennyisége ugyancsak jó lett a Szekszárdi Hegyközség területén, a szüret pedig november elején fejeződött be – tudtuk meg Bodri Istvántól, a hegyközség elnökétől.

A Szekszárdi bikavér gerincét is adó jellegzetes helyi fajtánál, a kékfrankosnál 20,5 és 22 közötti cukorfokot mértek. A rothadás sem okozott különösebb gondot, igaz míg egy átlagos évben nyolc-kilenc alkalommal szoktak permetezni a gazdák, addig az idén tizenegyszer kellett. Az ugyancsak a Szekszárdi bikavér alapanyagaként szolgáló, szintén jellegzetes helyi fajtát, a rothadásra érzékeny kadarkát viszont több pincészet is rozébornak szedte le.

Szekszárdon egyébként nem fagyott el tavasszal a szőlő, nem úgy mint az ország több borvidékének kisebb-nagyobb területén. Csak a borvidék legészakabbi részén volt minimális fagykár – tájékoztatott Bodri István.

Azt, hogy a termés mennyivel lett több, mint tavaly, csak a jelentések leadása után lehet majd tudni. Ennek határideje egyébként november 15., vagyis a jövő hét kedd.

A tavalyinál jobb évjáratra számítanak a Szekszárdi borvidéken
Szüreti körkép – jó évjárat lehet az idei

Illusztráció: blog.jordanwinery.com
Read previous post:
Close