full screen background image
Keresés
2021 november 28 - vasárnap
  • :
  • :

Szekszárdi Borvidéki Borverseny: több aranyérem, pincészet és tétel

Szekszárdi Borvidéki Borverseny: több aranyérem, pincészet és tétel

2019.04.28. Minden tekintetben előrelépést hozott az idei Szekszárdi Borvidéki Borverseny.  Több borászat nevezett, de a minták és a kiosztott aranyérmek száma is gyarapodott az előző évihez mérten – hangzott el a Szent György-napi Borünnepen, a Szekszárdi Borvidéki Borverseny ünnepélyes eredményhirdetésén, melyet szombaton tartottak meg a Babits Mihály Kulturális Központ Rendezvénytermében.

Több szempontból is fontos az a generációváltás, mely a borvidéken jelenleg zajlik – kezdte ünnepi köszöntőjét Ács Rezső polgármester. Mint részletezte, egyrészt azért, mert a fiatalabb generációhoz tartozó borászok talán jobban eltalálják a szekszárdi borokat fogyasztók ízlését, másrészt mert – az idősebb borászokkal karöltve – fel kell készülni a felmelegedés hatásaira, ami a borvidéket és a fajtaválasztást is érintheti a jövőben. A generációváltás egyaránt komoly kihívás elé állítja a borvidéket és a fiatal borászokat, mert fent kell tartani azt a színvonalat, amit a borvidék az elmúlt két évtizedben elért – mondta a városvezető.

Arról is szólt, hogy elindult egyfajta diskurzus a borásztársadalomban arról, hogy mennyire szerencsés, hogy a borvidéki borversenyen rendkívül szigorú bírálati rendszer működik. Hozzáfűzte, sokszor előfordult már, hogy egy a szekszárdi borversenyen ezüstérmet elért bor egy másik versenyen aranyérmet nyert.

– Át kell gondolni, hogy mi a jó szekszárdi borászoknak, a bornak és a borvidéknek marketing és szakmai szempontból egyaránt. Erre a kérdésre egységes választ kell adnia a borvidéknek – fogalmazott Ács Rezső.

A polgármester beszédében hangot adott örömének azzal kapcsolatosan, hogy sok kisebb borászat is indult az idei versenyen. Ugyancsak örömét fejezte ki azzal összefüggésben, hogy a Szekszárd Város Bora címre ebben az évben a tavalyival hússzal szemben huszonhat nevezés érkezett. Hozzáfűzte, ezt a díjat az idén egy kisebb pincészet nyerte el.

Ács Rezső zárásként kiemelte, úgy véli, erősíteni kell a Szekszárd nevet, mint márkanevet. Mint mondta, véleménye szerint kis borvidék lévén fontos, hogy az egységes név, melyet a borászok használnak, a borvidéket jelenítse meg.

Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke – a polgármester által elmondottakhoz kapcsolódva – tudatta, a generációváltás szükséges és a borvidék jól áll e tekintetében. Mint fogalmazott, Szekszárdon magas minőségű borok készülnek, a borászokat pedig a tettvágy és a lehető legmagasabb minőség elérése hajtja.

A borvidék elnöke a szekszárdi borversenyről azt mondta, hogy az egyik legkeményebb hazai verseny, mely nemzetközi szinten is megállja a helyét. Hozzátette, az ide érkező, de a helyi borbírálók is szigorúan pontoznak, ám véleménye szerint „ez nem biztos, hogy gond”.

Bősz Adrián ezzel kapcsolatban arról is beszélt, hogy a szekszárdi borászok mindig az aranyéremért szállnak versenybe, míg az ezüstérmet alulértékelik. Hozzáfűzte, sokszor előfordul, hogy a borászatok olyan tételeket indítanak, melyeket a verseny előtt nem sokkal palackoztak le, ami kihatással van a végeredményre. Ezek a borok, melyek adott esetben mindössze 2-3 ponttal csúsznak le az aranyéremről, néhány hét további érleléssel már aranyérmet szerezhetnének, illetve szereznek egy-egy másik versenyen – fejtette ki az elnök.

Bősz Adrián hangsúlyozta, a Szekszárdon ezüstérmet szerzett tételekben is komoly lehetőségek rejlenek. Arra biztatta a borászokat, hogy más versenyekre is vigyék tovább ezeket a borokat, mert jó eredményeket érhetnek el.

Vesztergombi Csaba, az idén újonnan felállt szervezőbizottság képviseletében elmondta, az idei verseny minden tekintetben előrelépést hozott az előző évihez mérten. Több termelő nevezett és a tételek, valamint az aranyérmek száma, ahogy a szponzorok száma is gyarapodott. Az idén összesen 51 borászat 238 mintája méretett meg, a benevezett tételek kétharmada a palackos, míg egyharmada a hordós kategóriába tartozott. Utóbbihoz hozzáfűzte, a hordós tételek sokszor az új évjáratok közül kerülnek ki és ezek között is nagy borok lehetnek.

Az eredményekről megosztotta, nagy aranyat 6, aranyérmet 50, míg ezüstérmet 18 pincészet szerzett. Kiemelte, az aranyérmes borok nagy része a 2016-os, valamint a 2017-es évjáratból került ki. Vesztergombi Csaba szerint a 2016-os borok elsősorban érettségük miatt értek el szép sikert. Utóbbi évjárattal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a 2017-es egy különleges, nagy évjárat volt, melyet talán a 2012-es évjárathoz lehet hasonlítani.

Tavaly  47 termelő összesen 232 mintával nevezett, a zsűri 4 nagy aranyérmet, 45 aranyérmet és 21 ezüstérmet osztott ki.

A borász portálunknak elmondta, a kadarkák, ahogy a bikavérek is szépen szerepeltek. A kadarkákkal kapcsolatosan azt is tudatta, hogy ez a fajta, mely a borvidék termőterületének mindössze 4-5 százalékán terem, az aranyérmek 10 százalékát nyerte el. A – szintén jellegzetes helyi fajta – kékfrankosról szólva tudatta, a verseny történetében az idén először nyerte el egy kékfrankos a Legjobb Vörösbornak járó díjat.

Arról, hogy a szekszárdi borverseny igen szigorú, úgy vélekedett, hogy ez ösztönzően hat a borászokra. Arra is kitért, hogy a bírálóbizottságok tagjai tíz borvidékről érkeztek és többek között olyan szaktekintélyek mustrálták a borokat, mint az Év Bortermelője címmel a közelmúltban elismert Balla Géza, az erdélyi Ménesi Birtokról. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy jó visszajelzéseket kaptak a borbírálóktól a szervezéssel kapcsolatban.

A köszöntők és az értékelés után adták át a verseny különdíjait, összesen tizenhetet. A rendezvény végeztével Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke és a különdíjakért járó kerámiákat készítő Rács Róbert, valamint Baky Péter festőművész – aki az eredményhirdetés után felmutatta a jövések könyvét – elismerést vehetett át két évtizedes munkájáért. Az ünnepélyes eredményhirdetésen közreműködött Orbán György (műsorközlő) és a „Komjáth(y)i fivérek” (zene).

A rendezvény a bikavérek kóstolójával zárult, majd délután kezdődött az Aranyos Kóstoló, ahol az idei borvidéki borverseny aranyérmes borait ízlelhették meg a résztvevők.

Arany- és ezüstérmes borok listája – kattintson!

A képen: Vesztergombi Csaba (j), a szervezőbizottság tagja ismertette az eredményeket. Fotó: Mártonfai Dénes

Különdíjak

Legjobb Vörösbor – Schieber Pincészet Tabu Kékfrankosa 2016.

Legjobb Fehérbor – Lajvér Borház Lajvér Szekszárdi Rajnai Rizling 2017.

Legjobb Rosebor – Sümegi Ákos Rosé 2018.

Legjobb Bikavér – Mészáros Borház Bikavér Classic 2016.

Legjobb Kadarka – Eszterbauer Borászat Nagyapám Kadarka 2017.

Legjobb Kékfrankos – Schieber Pincészet Tabu kékfrankos 2016.

Legjobb Merlot – Hetényi Pincészet és Birtok Merlot 2016.

Legjobb Syrah – Mészáros Borház Grandiózus Syrah 2016.

Legjobb Cabernet Franc – Takler Borbirtok Szenta-hegyi Cabernet Franc 2016.

Legjobb Cabernet Sauvignon – Bodri Pincészet Szekszárdi Cabernet Sauvignon Gurovica 2016.

Legeredményesebb fiatal borász – Rappay József (Cuvée 2018.)

Legeredményesebb borászat – Fritz Borház (mely a nemrég megtartott VinAgora borversenyen is elnyerte ezt a megtisztelő címet – a szerk.)

Legeredményesebb kistermelő – Eckert-Fetzer Pince

Legjobb hordós bor – Fritz Borház Szekszárdi Cabernet Franc Prémium 2017.

Legjobb muzeális bor – Göndöcs Lajos Bikavér 2012.

Legjobb házasítás – Prantner Pince Sauli 2017.

Szekszárd Város Bora 2019. – Prantner Pince Bikavér 2017.

Kapcsolódó cikkek:
Szekszárdi Borvidéki Borverseny: a legjobb szakemberek zsűrizték a tételeket
Hatalmas siker a kékfrankosnak és a Schieber Pincészetnek – a Tabu lett a legjobb vörösbor
Read previous post:
Close