full screen background image
Keresés
2019 november 28 - csütörtök
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Szekszárdi fiatalok segítették az erdészek munkáját Gemencben

Szekszárdi fiatalok segítették az erdészek munkáját Gemencben

2019.11.28. Közel száz diák segítette szervezett önkéntesség keretében az erdők tisztán tartását és a jövőbeni faültetések érdekében végzett makk- és diószedést az Erzsébet Ifjúsági Alap „Ültess fát!” szemléletformáló kampánya részeként.

Ezúttal az országos program keretében, a Gemenc Zrt. kezelésében lévő három helyszínén (Pörböly, Keselyűs, Kölked) gyűltek össze az akcióban résztvevő két iskola diákjai, illetve a Gemenc Zrt. Szekszárdi Erdészetének, Bátaszéki Erdészetének és RAFA Erdészetének munkatársai. A fiatalok tanösvények karbantartásában, tisztításában, illetve makk- és diógyűjtésben vettek részt. A kocsányos tölgy őshonos ártéri fafajunk, melyet makkról viszonylag könnyű szaporítani, idős korukban pedig naponta akár 50 felnőtt ember oxigénszükségletét is ki tudják elégíteni. A feketedió Észak-Amerikából származó fafaj, amelynek termése pedig sokkal tovább gyűjthető, mint a tölgyé.

A Gemenc Zrt. által kezelt erdők jelentős többségét mesterségesen hozták létre. A II. világháborútól mostanáig 800 ezer hektárral gyarapodott hazánk erdőterülete, főként az alföldi tájakon. A mesterségesen létrehozott erdők nagy többsége csak mesterséges beavatkozásokkal tartható fenn az elvárt minőségben és fafaj-összetételben.

Októberben a diákok egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretein belül új ismereteket szerezhettek közismertebb környezetvédelmi témákban, mint a zöld területek megőrzésének fontossága, a hulladékgazdálkodás, vagy az egyre inkább teret nyerő Zero Waste, vagyis hulladékmentes életmód és a fenntartható divat. Az interaktív foglalkozáson szerzett tudást a diákok az erdőgazdaság munkatársainak segítségével ültették át a gyakorlatba.

Az akcióban részt vett iskolák:

  • Szekszárdi Szakképzési Centrum Vendéglátó Szakképző Iskolája
  • Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium
Read previous post:
Close