full screen background image
Keresés
2021 május 5 - szerda
  • :
  • :

Szekszárdi fiatalok segítették az erdészek munkáját Gemencben

Szekszárdi fiatalok segítették az erdészek munkáját Gemencben

2019.11.28. Közel száz diák segítette szervezett önkéntesség keretében az erdők tisztán tartását és a jövőbeni faültetések érdekében végzett makk- és diószedést az Erzsébet Ifjúsági Alap „Ültess fát!” szemléletformáló kampánya részeként.

Ezúttal az országos program keretében, a Gemenc Zrt. kezelésében lévő három helyszínén (Pörböly, Keselyűs, Kölked) gyűltek össze az akcióban résztvevő két iskola diákjai, illetve a Gemenc Zrt. Szekszárdi Erdészetének, Bátaszéki Erdészetének és RAFA Erdészetének munkatársai. A fiatalok tanösvények karbantartásában, tisztításában, illetve makk- és diógyűjtésben vettek részt. A kocsányos tölgy őshonos ártéri fafajunk, melyet makkról viszonylag könnyű szaporítani, idős korukban pedig naponta akár 50 felnőtt ember oxigénszükségletét is ki tudják elégíteni. A feketedió Észak-Amerikából származó fafaj, amelynek termése pedig sokkal tovább gyűjthető, mint a tölgyé.

A Gemenc Zrt. által kezelt erdők jelentős többségét mesterségesen hozták létre. A II. világháborútól mostanáig 800 ezer hektárral gyarapodott hazánk erdőterülete, főként az alföldi tájakon. A mesterségesen létrehozott erdők nagy többsége csak mesterséges beavatkozásokkal tartható fenn az elvárt minőségben és fafaj-összetételben.

Októberben a diákok egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretein belül új ismereteket szerezhettek közismertebb környezetvédelmi témákban, mint a zöld területek megőrzésének fontossága, a hulladékgazdálkodás, vagy az egyre inkább teret nyerő Zero Waste, vagyis hulladékmentes életmód és a fenntartható divat. Az interaktív foglalkozáson szerzett tudást a diákok az erdőgazdaság munkatársainak segítségével ültették át a gyakorlatba.

Az akcióban részt vett iskolák:

  • Szekszárdi Szakképzési Centrum Vendéglátó Szakképző Iskolája
  • Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium