full screen background image
Keresés
2022 január 16 - vasárnap
  • :
  • :

Szekszárdi gázrobbanás: 29 lakás 80 lakója nem térhetett vissza otthonába

Szekszárdi gázrobbanás: 29 lakás 80 lakója nem térhetett vissza otthonába

2019.10.10. Huszonkilenc lakásba nem térhettek vissza a lakók a szerda délelőtt a Herman Ottó utca 3. szám alatt található társasházban történt robbanás után. Az önkormányzat összesen nyolcvan ember elhelyezéséről gondoskodott. A 3. és 5. számú épületben a közeljövőben biztonsági okból nagy valószínűséggel „nem lehet igénybe venni a lakóingatlanokat”.

Ács Rezső polgármester a helyszínen csütörtök reggel megtartott sajtótájékoztatón elmondta, a robbanás következtében kórházba szállított öt ember közül hármat járóbeteg ellátás keretében láttak el és hazaengedtek. A két súlyos sérült egyikét ellátás után szintén hazaengedték, így jelenleg egy sérült van kórházban, az ő állapota kielégítő.

A városvezető tudatta, a polgármesteri hivatal munkatársai tegnap estig a helyszínen tartózkodtak, minden lakást végigjártak, felvették a kapcsolatot a lakókkal és arról tájékozódtak, hogy miben tudnak segíteni. A legtöbben a kitört ablakok befóliázásában kértek segítséget, ami részben már megtörtént. Emellett élemet és ivóvizet biztosítottak a lakóknak és a kárelhárításban dolgozóknak – tette hozzá.

Fotó: Kadarka.net

Kiemelte, gondoskodtak azoknak a lakóknak az elhelyezéséről, akiknek erre szükségük volt. Hozzáfűzte, az önkormányzati lakások továbbra is rendelkezésre állnak. Ács Rezső szavai szerint az önkormányzat mindent megtett a lakók elhelyezése, a lakhatási körülmények javítása érdekében. A polgármester hangsúlyozta, a továbbiakban is mellettük állnak és segítik őket, hogy életük minél előbb visszaálljon a normális kerékvágásba.

Arról is szólt, hogy a történtek után példaértékű összefogás bontakozott ki, nem csak magánszemélyek, de különböző civil szervezetek és vállalkozók is tettek felajánlásokat. A tárgyi felajánlásokat az önkormányzat humánszolgáltató központja kezeli, míg a Szent Erzsébet Karitász számlát nyit, a pénzbeli adományok részére – tudatta Ács Rezső.

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, a riasztást követő öt percen belül a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők is a helyszínre értek. Mint fogalmazott, „fizikai robbanás történt, tűz nem volt”. Hozzátette, utóbbi nehezítette a munkát abban a tekintetben, hogy megtalálják azt a pontot, ahol a robbanás történt.

Gázrobbanás történt Szekszárdon

Gázrobbanás történt SzekszárdonGázrobbanás történt egy többszintes társasház egyik második emeleti lakásában szerda késő délelőtt a szekszárdi Herman Ottó utcában. A robbanás következtében az épület több lakása lakhatatlanná vált. A helyszínre a szekszárdi és a paksi hivatásos tűzoltók, valamint a bonyhádi és a véméndi katasztrófavédelmi őrsök hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdték meg a mentést. Az egységek az érintett épület négy lépcsőházából mintegy száz embert menekítettek ki. A helyszínre a mentőket is riasztották.A videót Boros Brigitta tűzoltó főhadnagy, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság videócsoportja készítette.

Gepostet von BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság am Mittwoch, 9. Oktober 2019

A káreseti helyszíni szemle után még szerdán megkezdték a tűzvizsgálati eljárást. Ez azonban még folyamatban van, így a történtek okáról, pontos körülményeiről nem tudott nyilatkozni. A Herman Ottó utca 1., 3., 5., 7. és 8. szám alatti társasházban összesen 29 ingatlanba nem tudtak szerdán visszaköltözni a tulajdonosok. Nyolcvanan nem kértek segítséget az elhelyezésükben, és szintén nyolcvan volt azoknak a száma, akiknek szükségellátását meg kellett oldani. Őket önkormányzati és szociális lakóingatlanokban helyezték el.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató arról is szólt, hogy a robbanással sújtott épületeket szerdán már statikus is vizsgálta, ám az építészeti helyszíni szemle ma folytatódik. Tudatta, bár ez még további vizsgálat tárgyát képzi, a 3. és 5. számú épületben a közeljövőben biztonsági okból nagy valószínűséggel „nem lehet igénybe venni a lakóingatlanokat”.

Fotó: Kadarka.net

Az érintett társasházak lakói rendőr és tűzoltó kíséretében egyenként visszatérhettek otthonaikba, hogy a legszükségesebb dolgokat magukhoz vegyék. A gázszolgáltatást a nyomáspróba elvégzése után lehet visszakapcsolni – tájékoztatott dr. Balázs Gábor.

Mint azt megírtuk, a Herman Ottó utca 3. szám alatti társasházban bekövetkezett robbanásban az előzetes információk szerint 10-30 lakás sérült meg, ezek közül több lakhatatlanná vált. A tűzoltók száz embert „menekítettek ki” a helyszínről, melynek környékét a rendőrség lezárta.

A hivatal a Humánszolgáltató Központot bízta meg a mindennapi életvitelhez (ruha, tartós élelmiszer) szükséges felajánlások kezelésével, az adományokat a +36 20 41 54 393-as telefonszámon várják.

A károsultak a lakásukban keletkezett károkat a +36 30 911 66 99-es telefonszámon, vagy személyesen a biztosító Holub utca 2. számú irodájában jelenthetik be hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra, vagy pénteken 9 és 13 óra között.

A rendőrség a bűncselekmények megelőzése, a polgárok védelme és a vagyonvédelem érdekében kiemelten biztosítja a környéket. A kiemelt jelenlétet egészen addig fenntartják, míg azt a helyzet megkívánja.

További fotók a katasztrófavédelem oldalán – kattintson!

A vezetőképen Ács Rezső (j) és dr. Balázs Gábor. Fotó: kadarka.net

Kapcsolódó cikkek:
Óriási gázrobbanás rázta meg Szekszárdot!
Szekszárdi gázrobbanás: az önkormányzat gondoskodik az érintett családokról
Kiemelt rendőri jelenléttel biztosítják a rendet a szekszárdi gázrobbanás helyszínén
Read previous post:
Close