full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

Szekszárdi gázrobbanás: a műszaki felsőoktatásban is példa lehet

Szekszárdi gázrobbanás: a műszaki felsőoktatásban is példa lehet

2020.02.27. A következő 50 évben is nagy biztonsággal lakhatók lesznek azok a Herman Ottó utcai társasházak, melyek a tavaly októberben történt gázrobbanásban sérültek meg. Az Alisca Bau Zrt. elvégezte az ezzel kapcsolatos munkát, ezt követően a lakóknak egyénileg kell folytatniuk a felújításokat.

Az Alisca Bau Zrt. komoly szakmai stábbal dolgozott a gázrobbanás helyszínén – mondta Ács Rezső polgármester a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, a mérnököket és vállalkozókat elismerés illeti, amiért kitalálták, illetve megvalósították azt a műszaki megoldást, melynek köszönhetően megmenthetővé vált a Herman Ottó utca 3. szám alatt álló társasház. Hozzátette, szerencsére az időjárás is kegyes volt, ennek hála a szakemberek folyamatosan tudtak dolgozni.

A városvezető elmondta, innentől kezdve a lakóknak a további felújítást már egyedül kell megoldaniuk a biztosítótól kapott összegből. A lakókat a közös képviselőknek kell összefognia a sikeres együttműködés jegyében.

Fotó: Kiss Albert

A polgármester méltatta a tragédia kapcsán kialakult összefogást. Mint mondta, mind a mérnökök, mind a szekszárdiak példás összefogásról tettek tanúbizonyságot. Utóbbiak tárgyi és anyagi segítséget is nyújtottak. A Szent Erzsébet Caritas Alapítványon és templomi gyűjtéseken keresztül mintegy 500 ezer forint gyűlt össze, melyet januárban adtak át a társasház képviselőjének. Az önkormányzat pedig lakást biztosított a rászorulók részére – emlékeztetett Ács Rezső. Hozzátette, egy lakó éppen nemrég kérte az önkormányzatot, hogy biztosítson lakást számára.

Korcsmár István, a helyreállítást végző Alisca Bau Építőipari Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy összesen több mint 4 ezer munkaóra árán teljesítették szerződésben vállalt kötelezettségüket. A robbanás óta eltelt négy hónap alatt közel 400 köbméter törmeléket távolítottak el, 50 köbméter betont és 4 tonna betonacélt használtak fel. Mint mondta, a karácsonyt és az újévet leszámítva minden nap, szombaton is dolgoztak, hogy mielőbb elvégezzék a helyreállítást, ugyanis átérezték a lakók tragédiáját. Tudatta, a jövő hét közepén eltávolítják a még a lakásokban maradt támasztó állványzatot, amivel az Alisca Bau Zrt. el is végezte a rábízott munkát.

Fotó: Kiss Albert

Ezt követően a társasházaknak meg kell egyezniük a különféle szolgáltatókkal, majd a lakóknak egyénileg kell megoldaniuk a felújításokkal kapcsolatosan visszamaradt munkákat a saját lakásukban. Korcsmár István hozzátette, van ahol csak tisztasági festésre lesz szükség, ám a 3-as számú épületben, ahol a robbanás történt, három lakásban akár fél évbe is beletelhet, míg újra visszaköltözhetnek a lakók.

A vezérigazgató megosztotta, a munkálatokról – Mártonfai Dénes, a Tolnai Népújság fotóriportere által – fényképfelvételek is készültek, így látható, hogy honnan indult a munka. Emellett egy 30 perces kisfilm is készült a munkálatokról. Kiemelte, „nem igazán volt még szakmai precedens” ilyen munkára. A felvett filmet pedig szeretnék a műszaki felsőoktatás részére bocsájtani, hogy az összegyűlt szakmai tapasztalatot átadhassák a jövő mérnökei számára. Emellett – mint fogalmazott –, a lakók megnyugtatása miatt is örül, hogy elkészült a kisfilm. Úgy véli, aki megnézi, azt, az maga is meggyőződhet arról, hogy az érintett épületek a következő 50 évben is nagy biztonsággal lakhatók lesznek.

Fotó: Kiss Albert

Mint ismert, az október 9-én történt gázrobbanás következtében a Herman Ottó utca 3-as és 5-ös lépcsőház húsz lakása, valamint a 8-as lépcsőházban további kilenc, vagyis összesen huszonkilenc lakás vált átmenetileg lakhatatlanná, egy ember pedig megsérült a robbanásban.

A gázrobbanásról írt cikkeket itt találja – kattintson!

A vezetőképen: Korcsmár István, az Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója (b) és Ács Rezső polgármester a sajtótájékoztatón. Fotó: Kiss Albert