full screen background image
Keresés
2021 október 18 - hétfő
  • :
  • :

Hatvan felettiek diplomáztak a „Szekszárdi Harmadik Kor Egyetemén”

Hatvan felettiek diplomáztak a „Szekszárdi Harmadik Kor Egyetemén”

2016.05.24. A Híres családok – híres gyermekek című előadással zárult „Az aktív időskorért”  Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme első szemesztere hétfőn a PTE KPVK-n.

Aki ismeri a múltját, tudja jelenét, az képes a jövőre tervezni. Tisztában kell lennünk azzal, hogy kitől és honnan származunk, mit hagytak ránk örökül az őseink. A kultúra elsajátítása a család társadalmi integráló mechanizmusán keresztül valósul meg. A család a nemzettudat és az ehhez kapcsolódó szimbolikus értékek, a nemzeti összetartozás, a közös történelmi hagyományok őrzője – derült ki  dr. Kurucz Rózsa CSc neveléstörténész, főiskolai tanár, oktatási és felnőttképzési dékánhelyettes előadásából. A dékánhelyettes az előadás első felében bemutatta a család és gyermek szavak eredetét, majd szót ejtett a családmodellek – bővülő – köréről.

Életünk és sorsunk megértéséhez, irányításához elengedhetetlenül fontos nemzetünk, származásunk és családunk történetének ismerete.

Az előadó, Arany János, illetve az általa írt Családi Kör című versen keresztül bemutatta azt is, hogy mit jelentett a család a költőnek. A hallgatóság elé tárta azt is, hogy milyen néprajzi tájak voltak találhatók a német ajkú családok 18. századi betelepítése után Magyarországon, valamint szó esett a sárközi, illetve matyó népviseletről, hagyományokról és beszédről, illetve a családfakutatás kezdeteiről  is.

Hallgatók a Szekszárdi Harmadik Kor Egyetemén. Fotó: Kadarka.net

Dr. Kurucz Rózsa az előadás második felében olyan híres Tolna megyei családokat mutatott be, melyek tagjai a jelentős szerepet játszottak a magyar történelemben, irodalomban, a közéletben, a tudományban, a képző-, illetve a zene-, valamint a táncművészetben.

A dékánhelyettes bemutatta a Bezerédj-, a Csapó-, a Mattioni-, illetve a Dienes családot, melyek a magyar nyelven történő gyermeknevelés meghonosításával, a népnevelés megreformálásával, vagy éppen a művészeti neveléssel, a reformpedagógia alkalmazásával, és iskolák alapításával nagyban hozzájárultak Magyarország fejlődéséhez.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere (jobbról) emléklapot nyújt át egy hallgatónak. Fotó: Kadarka.net

A tudás utáni vágy nem korhoz kötött. Az – előzetes regisztráció után az – ingyenes előadásokon megjelent többségében a 60 feletti korosztályba tartozó hallgatóság tagjainak aktivitása a fiatalok számára is példaértékű – mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a szeminárium után. A PTE-n megtartott teltházas előadások közösségépítő hatása és értéke vitathatatlan, így lesz folytatása a Harmadik Kor Egyeteme előadás sorozatnak, melyet a város önkormányzata támogat – tudatta Ács Rezső a megjelentekkel.

Szeptemberben indul  „Az aktív időskorért  Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme” második szemesztere a PTE szervezésében, a város támogatásával.

Az előadás után dr. Kurucz Rózsa és Ács Rezső egyesével, személyesen szólította a hallgatókat, akik átvehették azt az emléklapot, mely tanúsítja, hogy „lediplomáztak” a Szekszárdi Harmadik Kor Egytemén.

Az előadáson készült képgalériát lejjebb találja – görgessen!

Az első szemeszter programja

Megnyitó: 2016. március 07. (hétfő) 13.00

1. Nagy költők – nagy szerelmei
Időpont: 2016. március 07. 14.00-16.00
Prof. Dr. Horváth Béla DSc irodalomtörténész, egyetemi tanár, dékán

 2.Fogunk-e  mesélni unokáinknak Szekszárdról?
 Időpont: 2016. március 21. 15.00 -17.00
 Dr. habil. Nagy Janka Teodóra PhD jogász, etnográfus, főiskolai tanár, dékánhelyettes

A Kadarka.net előadásról készített írását itt találja – kattintson!

 3. Tanulás  időskorban
Időpont: 2016. április 11.  15.00-17.00
Dr. habil. Bajusz Klára  PhD andragógus, egyetemi docens, tanszékvezető

 4. Szexualitás  és  szerelem  a harmadik korban
Időpont: 2016. április 25.  15.00-17.00
Dr. habil. Meskó Norbert PhD pszichológus, egyetemi docens

 5. Bor- egészség,  bor- gasztronómia, avagy párosan szép az élet
Időpont: 2016. május 09. 15.00-17.00
Vas-Guld Zsuzsanna  élelmiszermérnök, doktorandusz, egyetemi tanársegéd

A Kadarka.net előadásról készített írását itt találja – kattintson!

 6. Híres családok – híres gyermekek
Időpont: 2016. május 23.  15.00-17.00
Dr. Kurucz Rózsa CSc neveléstörténész, főiskolai tanár, dékánhelyettes

A Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme utolsó előadása is teltházas volt. Fotó: Kadarka.net.
Read previous post:
Close