full screen background image
Keresés
2021 október 21 - csütörtök
  • :
  • :

Szekszárdi háziorvosokat kérdeztünk a koronavírus kapcsán – íme a tanácsaik!

Szekszárdi háziorvosokat kérdeztünk a koronavírus kapcsán – íme a tanácsaik!

2020.03.17. Csak valóban indokolt  esetben keressék fel személyesen a rendelőket, egyéb esetben pedig telefonáljanak – tanácsolták a megkérdezett szekszárdi háziorvosok, akik a szezonálisnak megfelelő számú megbetegedésekről számoltak be.

Nagyjából a szezonálisnak megfelelő számú betegről számolt be Dr. Antus Éva a szekszárdi 12-es számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa. Vagyis – elmondása alapján – a betegek száma hozzávetőlegesen annyi, mint tavaly, vagy azt megelőző márciusban. Kiemelte, nagyon sokan keresik fel a rendelőt azért, hogy receptet írassanak fel. Csak hétfőn mintegy 90 beteg fordult a rendelőhöz nagy részük telefonon, főként vényekért. Hozzátette, feltehetőleg sokan átnézték házi gyógyszertárukat és úgy döntöttek, hogy érdemes némi gyógyszert tartalékban otthon tartani.

Dr. Antus Éva arra kéri a betegeket, hogy személyesen csak indokolt esetben keressék fel a rendelőt. Azt kéri és javasolja, a pácienseknek, hogy inkább telefonon érdeklődjenek, ezzel is csökkentve a személyes kontaktust, ami ebben a helyzetben rendkívül fontos. Mint mondta, így is lehet olyan szinten diagnosztizálni az eseteket, hogy eldönthessék, szükség van-e személyes találkozásra. Enyhe hasmenéses tünetekkel, lábfájással, vagy torokkaparás stb. miatt most ne keressék fel személyesen a rendelőt. Ám, ha valakinél több nap elteltén sem múlnak a tünetek és lázas beteg, illetve a már megpróbált gyógyhatású készítmények, gyógyszerek sem segítenek, akkor forduljon orvoshoz – tanácsolta a háziorvos.

Dr. Pap Zoltán, a 3-as számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa szintén úgy nyilatkozott, hogy betegek száma megfelel az ilyenkor szokásosnak. Elmondta a panaszosok, betegek közül sokan felső légúti bakteriális fertőzéssel küzdenek, de mivel megjelentek a levegőben a különféle pollenek, allergiás tünetekkel is sokan fordulnak hozzá. Emellett az időjárás változás nyomán a szív- és érrendszerrel kapcsolatos panaszok aránya is számottevő.

A háziorvos azt is elmondta, hogy az előző héten, a hét első felében visszafogottabb volt a rendelőt felkereső betegek száma, ám csütörtöktől beindult a forgalom. Dr. Papp Zoltán szerint a legfontosabb a pánik megelőzése. Arról is szólt, hogy a kialakult járványügyi helyzet orvost és betegek is az eddigi rendelői gyakorlat megváltoztatására kényszeríti. Annak érdekében, hogy a betegeket minél több fontos információval lássa el, Emberi Erőforrás Minisztérium, a Magyar Orvosi Kamara és az Operatív Törzs jelentései illetve javaslatai alapján részletesen összeállította javaslatait, melyet alább szerkesztett formában közlünk.

Dr. Papp Zoltán arra kéri a fiatalabbakat, hogy segítsék a járvány további terjedésének megakadályozását azzal, hogy elmondják az alábbiakat rokonaiknak, az internetet nem használó idősebb betegeknek. Emellett azt kéri, hogy biztassunk másokat a higiénés előírások betartására. Azt is javasolja, hogy az idősebbek lehetőség szerint ne menjenek sehová, valamint, hogy figyeljünk az idős, segítségre szoruló betegekre. Aki ráér, ajánlja fel segítségét a bevásárlásban, gyógyszereik kiváltásában.

Információk és javaslatok a háziorvostól:

1. Kizárólag indokolt, halaszthatatlan esetben keressék fel a rendelőt. Enyhébb panaszok esetén próbálkozzanak a szabadon megvásárolható tüneti szerekkel.

2. Ha nem múló magas láz, köhögés, fulladás jelentkezik, és külföldön járt, vagy fertőzésre gyanús beteggel érintkezett, tilos személyesen felkeresni a rendelőt, ehelyett telefonáljanak.

3. A táppénzzel és receptekkel kapcsolatos igényeket is telefonon jelezzék. Jó megoldás az e-recept is, ezeket bárki kiválthatja a gyógyszertárakban, aki ismeri a beteg TAJ-számát, és igazolni tudja saját személyazonosságát.

4. Korábbi leleteik megbeszélése kapcsán se keressék háziorvosukat.

5. Későbbre halasztandók az ismert, kezelt, egyensúlyban lévő krónikus betegek rendelői- és szakrendelői kontroll vizsgálatai is, a rutin laborokkal együtt. Ezen beutalókért se most menjenek.

6. A lejáró szakorvosi javaslatok, közgyógyigazolások miatt sem kell bemenni a rendelőbe, illetve sietni a szakrendelésekre hosszabbítani, mert ezek a veszélyhelyzet időtartama alatt és az annak lejártát követően még 90 napig érvényben maradnak.

7. Ugyanez vonatkozik a jogosítványok hosszabbítására. A veszélyhelyzet időtartama alatt emiatt ne menjenek a rendelőbe. A lejárt jogosítványok a veszélyhelyzet ideje alatt és azt követően 15 napig érvényben maradnak.

8. Az eddigi gyakorlattal ellentétben a táppénzes megjelenések alól is felmenthetők a betegek. A hosszabb ideje táppénzen lévőknek nem kell kéthetente elmenniük felülvizsgálatra és a táppénzes papírért.

9. A veszélyhelyzet ideje alatt nem tudnak „Fertőző betegségtől mentes” igazolást kiadni, ahogyan „Korona vírus megbetegedéstől menteset” sem. Ehhez laborvizsgálatra van szükség.

10. A veszélyhelyzet ideje alatt a szokásos otthoni gondozásos beteglátogatásokat is csak indokolt esetben teszik meg.

A koronavírussal kapcsolatos anyagokat itt, vagy az azonos nevű címkén találja – kattintson!

* A kép illusztráció

 
Read previous post:
Close