full screen background image
Keresés
2021 április 11 - vasárnap
  • :
  • :

Szekszárdi palack – az összefogás és az egyediség megtestesítője

Szekszárdi palack – az összefogás és az egyediség megtestesítője

2016.08.31. Remekül megmutatja a borvidék, illetve fajtaválasztéka különlegességét, és az összefogás legkiválóbb példája lett a közös szekszárdi palack, melynek elkészült a nagytestvére is.

Az egy éves közös üveggel kapcsolatos tapasztalatokról és a palack jövőjéről esett szó azon a kedd délutáni sajtótájékoztatón, amit Ács Rezső polgármester és Heimann Zoltán, a Szekszárd Borvidék Kft elnöke tartott a Garay Élménypincében.

Az önkormányzat számára fontos, hogy a szekszárdi bort, illetve annak hírét óvja és védje – kezdte a sajtótájékoztatót Ács Rezső polgármester. A szekszárdi palack, melybe csak a borvidék jellegzetes szőlőfajtáinak bora kerülhet, különleges megtestesítője ezen törekvésnek. Ezért is nagy öröm az önkormányzat számára, hogy egy évvel ezelőtt megszületett a közös üveg – tette hozzá.

A szekszárdi palack három éves munka után készült el 2015-ben. A burgundi formájú, Szekszárd felirattal ellátott egységes üvegekbe pedig csak a borvidék jellegzetes fajtaborai, a kadarka, a kékfrankos, illetve az azok felhasználásával készülő szekszárdi bikavér kerülhet – emlékeztetett Heimann Zoltán, a Szekszárd Borvidék Kft elnöke.

Mint mondta, a jellegzetes helyi fajták előtérbe helyezésének nem a bordeaux-i fajták, mint például a cabernetek, vagy a merlot kiváltása a célja. Az olyan helyi fajtáknak, mint a kadarkának, a kékfrankosnak, és a szekszárdi bikavérnek a borvidék egyediségének megmutatásában van óriási szerepe, jelentősége. Ezeknek hála a világpiaci fogyasztók számára is jól azonosíthatóvá, egyedivé válik a borvidék.

A szekszárdi palack védjegy tulajdonosa a város, mely gesztorként működik, ezzel is biztosítva, hogy a borásztársadalom felelősen bánjon a Szekszárd névvel, hogy az mindig a minőség jelzője legyen.

Az elmúlt egy évben tizenhétre bővült azoknak a borászatoknak a száma, melyek a borbírálatok nyomán jogot nyertek arra, hogy a közös palackban hozzák forgalomba borukat, boraikat. A tizenhét borászat 36 bort nyújtott be értékelésre a szigorú zsűri elé, melynek döntése nyomán ezek kétharmada kerülhet forgalomba egységes palackban – tájékoztatott Heimann Zoltán. Hozzátette, a szigorúan kialakított bírálati szempontrendszernek köszönhetően garantált, hogy a vásárló, aki egységes szekszárdi üvegben kínált terméket vesz, valóban minőségi borhoz jut hozzá.

DSC_9045_resizeFotó: Kiss Albert

Eddig összesen mintegy 230 ezer szekszárdi palackot töltöttek meg az arra jogosult borászatok. Kérdésünkre Heimann Zoltán elmondta, hogy a hazai összforgalom tekintetében ez a szám kevés ahhoz, hogy széleskörű áttörést, vagy ismertséget hozzon. Ám, van egy érzékeny fogyasztói réteg, mely felfigyelt rá – tette hozzá. A palackkal kapcsolatosan továbbá rengeteg pozitív külső visszajelzést kaptak, melyek arról tanúskodnak, hogy sokan elismerésre méltónak találják a szekszárdi borászok közötti összefogást és az önkormányzattal való együttműködésüket.

A jövőben remélhetőleg nőni fog a szekszárdi palackban kínált borok száma, ezzel pedig a piac figyelmét is jobban magára vonhatja – jegyezte meg.

Dupla magnumból kínálhatják a VIP vendégeket

A sajtótájékoztatón bemutatták az egységes üveg „nagytestvérét”. A dupla magnum, vagyis háromliteres palack végső változata még nem készült el, ugyanis nem véglegesítették rajta a Szekszárd felirat helyét. Maga az üveg ugyancsak zöld színű és burgundi formájú, de a közeljövőben biztosan csak limitált szériában készítik majd. Az elképzelés szerint Szekszárd város bora is ilyen dupla magnumba kerül majd. A jövőben ilyen palackkal, illetve az abba töltött borral ajándékozzák meg, illetve ilyenből kínálják a város „VIP vendégeit” – mondta el Heimann Zoltán.

Jellegzetes helyi borfajták nevét kaphatják az M6-os alagútjai

Ács Rezső a borászok és a város újabb közös kezdeményezéséről is beszámolt a sajtótájékoztatón. A borászok és az önkormányzat azt tervezi, hogy a közlekedési hatóságnál kezdeményezik az M6-os autópálya négy – jelenleg betűkkel jelölt – alagútjának elnevezését. Az ötletnek szeretnék Baranya megyét, illetve Pécset is megnyerni. Mivel Tolnában és Baranyában is 2-2 borvidék (Pécsi-, Tolnai-, Szekszárdi-, Villányi borvidék) található, ezért az elképzelés szerint minden borvidék elnevezhetné az egyik alagutat. Az ötlet az, hogy az alagutak egy-egy helyi jellegzetes szőlőfajtáról kapják nevüket, így lehet, hogy a közeljövőben az A-jelű alagút helyett a kadarka alagúton át vezet majd az út Pécsre, vagy éppen Szekszárdra.

A szekszárdi palackról szóló anyagainkat itt találja – kattintson!

A vezetőképen Ács Rezső (balról) és Heimann Zoltán a hagyományos szekszárdi palackkal és a most elkészült dupla magnummal. Fotó: Kadarka.net