full screen background image
Keresés
2019 november 12 - kedd
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Szekszárdi Retro: teltház előtt mutatták be a filmet – fotók

Szekszárdi Retro: teltház előtt mutatták be a filmet – fotók

2017.09.14. Mintegy ötszázan vettek részt a Szekszárdi Retro című dokumentumfilm díszbemutatóján, melyet szerda este tartottak a Babits Mihály Kulturális Központban. A Kindl Gábor irányításával készült film az 1960-70-es évek fiataljai, vagyis a beatnemzedék történetét tárja a nézők elé.

Teltház előtt mutatták be a Szekszárdi Retro című dokumentumfilmet szerda este a Babits Mihály Kulturális Központban. A filmbemutatón szinte teljesen megtelt a mintegy félezer férőhelyes Színházterem. A nézők között a filmben megszólalók, visszaemlékezők közül is sokan jelen voltak, de még többen voltak  közöttük azok, akik együtt élték meg velük a beat- és a diszkó korszakot.

Sokan kizárólag a filmbemutató miatt látogattak vissza Szekszárdra, a városba, ahol fiatalságukat töltötték – mondta Ács Rezső polgármester a bemutató előtt. Hozzátette, örül, hogy filmvetítésre nemcsak olyanok jöttek el, akik részesei voltak a korszaknak, hanem fiatalabbak is, akik arra kíváncsiak, hogy milyen volt Szekszárd a szüleik, nagyszüleik idejében. Mint mondta, a filmvetítésnek nem is lehetne méltóbb helyszíne, mint a kulturális központ, hiszen az egykori Babits Mihály Művelődési Ház a film központi helyszíne. Hozzáfűzte, a dokumentumfilm iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a város fontosnak tartotta, hogy minél több ember számára lehetővé tegyék ingyenes megtekintését.

Kindl Gábor, a Szekszárdi Retro forgatókönyvének írója és rendezője elmondta, a film 1967-től, a Szinkron Együttes megalapításának idejétől mutatja be a korszakot. Hozzátette, a dokumentumfilm emberi történeteket kíván a nézők elé tárni. A film egy olyan kortörténeti dokumentum, amely az 1960-as és 1970-es években Szekszárdon élő fiatalok életén keresztül mutatja be a beat generáció történetét.

A három külön szálon futó, mégis több ponton egybefonódó történeteket bemutató dokumentumfilmben a hajdan legendás szekszárdi zenekar, a Szinkron Együttes, valamint a FUK, vagyis a Fiatal Utazók Klubja és a tolnai lemezlovas, Imre László, becenevén Tuti történetén keresztül járja körbe a témát.

Kindl Gábor (j) és Ács Rezső a díszbemutatón. Fotó: Szél Móni.

A filmből többek között kiderül, hogyan szórakoztak a beatnemzedék tagjai az 1960-as és ’70-es években Szekszárdon. Mint az a Szekszárdi Retro című alkotásban elhangzik, az akkori fiatalság már hétfőn a vasárnapra várt. Ez volt ugyanis az a nap, amikor a Babits Mihály Művelődési Házban működő Szinkron Klubban, az Ábrahám Zsolt által alapított Szinkron Együttes zenéjére közösen jól érezhették magukat, kiszakadva a hétköznapokból, melyekre a Kádár-korszak nyomta rá politikai bélyegét.

Az alkotás – a szintén a művelődési házban működött – Kaiser István által létrehozott, később több száz tagot számláló Fiatal Utazók Klubjának történetén keresztül azt is bemutatja, miként szövődtek igazi, a mai napig tartó barátságok, sőt szerelmek a közösen megtervezett és megtartott utazások alkalmával a szekszárdi, környékbeli fiatalok között.

A dokumentumfilm Imre László személye, illetve történetén át a diszkó korszak kezdeti időszakába is betekintést kínál. Az is kiderül, hogy a – már régen lecsengett diszkó – korszak alaposan magára vonta a politika figyelmét és az is, hogy miként változtatta meg a lemezlovasok életét. Hiszen a diszkók az 1970-es években már olyan olyan mértékben elterjedtek Magyarországon, hogy az általuk vonzott tömeg mérete miatt a lemezlovasokat a politika a véleményformálók közé sorolta, ezért aztán többek között Imre Lászlót is megfigyelés alatt tartották.

A 88 perces Szekszárdi Retro emellett többek között betekintést enged  a kor divatjába, melyet a miniszoknya, illetve a trapéznadrág jellemzett a leginkább.  Ezeken túl többek között rálátást kínál a ’60-as és ’70-es évek fiataljai által megélt szekszárdi hétköznapokba, na és persze a korszak híres házibulijaiba is.

A film a tervek szerint DVD-n is megjelenik és még az idén vetíteni fogják Szekszárdon. A vetítések időpontját keresse később a Kadarka.net programajánló rovatában.

Mint azt megírtuk, két évvel ezelőtt ugyancsak a Szekszárdi Szüreti Napok nyitónapját megelőző napon mutatták be az Obsitos című szekszárdi közösségi gyártásban készült játékfilmet, melynek producere ugyancsak Kindl Gábor volt. Erről itt olvashat bővebben – kattintson!

Filmkészítők:

Bíró Adrienn
Kindl Gábor
Kosztolányi Ferenc
Meilinger Zsolt
Szél Móni
Pach Ferenc
Papp Máté

Képgaléria: Szél Móni, PixelTV

 


ElőzőSzekszárdiakkal népesült be csütörtök este a Borudvar – fotók KövetkezőSzeles és felhős időjárás várható a Szekszárdi Szüreti Napokon


Read previous post:
Szeles és felhős időjárás várható a Szekszárdi Szüreti Napokon

2017.09.14....

Látta valahol? Eltűnt egy 15 éves szakcsi lány

2017.09.14....

Close