full screen background image
Keresés
2020 október 25 - vasárnap
  • :
  • :

Szekszárdi Szüreti Napok 2016 – négy nap, több mint hatvan program

Szekszárdi Szüreti Napok 2016 – négy nap, több mint hatvan program

2016.09.07.  Minőségi programokkal és borokkal várja látogatóit szeptember 15. és 18. között a Szekszárdi Szüreti Napok, melynek rendezvényei az idén már csütörtökön megkezdődnek. Többek között fellép az Omega, a  30Y, ByeAlex, a Hooligans és  Rudán Joe.

Az idei Szekszárdi Szüreti Napokról Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, Halmai-Nagy Róbert, a szervező Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója, valamint Herrné Szabadi Judit, a társszervező Szekszárd Borvidék Kft. ügyvezetője tartott sajtótájékoztatót szerda délután a kulturális központban.

A közel fél évszázados hagyománnyal büszkélkedő Szekszárdi Szüreti Napok idei rendezvényén több mint hatvan program várja a szekszárdiakat, környékbelieket és minden érdeklődőt – ismertette Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a sajtótájékoztatón.

A rendezvény fővédnöke Dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter, a rendezvény védnökei Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke.

A fesztivál elrendezése megegyezik a tavalyival, a Széchenyi utcától nyugat felé – a Garay téren – kap helyet a kézművesvásár nagy része, míg a Borudvar és az Ízek utcája, valamint a kisebb színpad a Béla király téren várja a vendégeket. A Széchenyi utcától keletre – a Szent István téren – lesz megtalálható a vásárosok kisebb része, a vidámpark pedig a Prométheusz parkban és a Korzó parkolóban várja a gyermekes családokat.

A nagyszínpad ezúttal is Szent István téren kap helyet, ám az idén valamivel távolabb, a vasút irányába, a Mikes utcai kereszteződésnél állítják fel. Ezt a látogatók – várható – magas száma indokolja, ezzel ugyanis nagyobb hely jut majd a koncertekre érkezőknek – tudatta Ács Rezső.

acs-rezso-szekszardÁcs Rezső. Fotó: Kadarka.net

Változás, hogy Tolna megye legnagyobb rendezvéynének programjai a korábbiakkal ellentétben már csütörtökön megkezdődnek, így négy naposra bővül a Szüreti Napok programsorozata – hívta fel a figyelmet a városvezető. Hozzátette, a látogatók körében egyre népszerűbb a csütörtöki nap, melyen többségében szekszárdiak vesznek részt, ezért várják már ekkortól programokkal a fesztiválozókat.

Újításként kivetítőt helyeznek el a nagyszínpadnál, melynek köszönhetően a távolabb lévők is jól láthatják majd a színpadi történéseket. A Béla király téren szintén elhelyeznek egy kivetítőt, melyen a terv szerint élő képeket vetítenek majd a Szüreti Napokról – tájékoztatott a polgármester.

Bár a programok már csütörtökön megkezdődnek, a hivatalos megnyitót péntek délután négy órakor tartják a Béla király téren. A rendezvénysorozatot dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, a fesztivál fővédnöke nyitja meg.

Ács Rezső zárásként elmondta, egyre több helyi vállalkozás támogatja a Szekszárdi Szüreti Napokat, ezért tudnak ilyen sok és színvonalas – többségében – ingyenesen látogatható programot felvonultató rendezvényt szervezni.

A tavalyi hatalmas, 55-60 ezres látogatószám miatt kiemelt szabadtéri rendezvényként kellett engedélyeztetni a Szüreti Napokat – tudatta Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója. Ezzel igen komoly előírásoknak kellett megfelelni, ezeket azonban sikeresen teljesítették – fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet, arra az interaktív térképre, melynek használatával a látogatók hasznos információkhoz juthatnak a rendezvényről. A térkép a fesztivál hivatalos honlapján, a www.szekszardiszuretinapok.hu-n érhető el (a Kadarka.net olvasói a Szüreti Fesztivál programleírásában is megtalálhatják a térképet – a szerk.).

halmai-nagy-robert-szekszardHalmai-Nagy Róbert. Fotó: Kadarka.net

Halmai-Nagy Róbert a pénteki programok közül az este tíz órakor a Béla király téri színpadon kezdődő Emilio koncertet és az Omega együttes este kilenc órakor a Szent István téri nagyszínpadon kezdődő koncertjét emelte ki. A szombati programok közül a 30Y este kilenc órakor a nagyszínpadon-, illetve az este fél tizenegykor a Béla király téren kezdődő ByeAlex és a Slepp koncertjére hívta fel a figyelmet. A vasárnapi programok közül Zsikó Zoltán és Zenekara délután öt órakor a Béla király téri színpadon kezdődő és az ugyanitt este hét órai kezdettel fellépő Rudán Joe akusztikus koncertjét, valamint a Hooligans 20 éves jubileumi koncertjét említette meg. Utóbbi este kilenc órakor kezdődik a Szent István téren.

Újságírói kérdésre Ács Rezső polgármester elmondta, a legnagyobb létszámú, egyben a legtöbb látogatót vonzó szüreti felvonulást szombaton délután három órai kezdettel tartják. Borlovagrendek, civil szervezetek, a Szüreti Napokon fellépő csoportok, oktatási intézmények óvódásai, tanulói, illetve dolgozói vonulnak fel. Az egy-másfél órás programon tavaly több mint ötven csoportban kétezren vonultak fel, az idén is hasonló létszám várható – tette hozzá.

herrne-szabadi-judit-2Herrné Szabadi Judit. Fotó: Kadarka.net

A Béla király téri Borudvarban összesen negyvenkét kiállító kap helyet. Ezek között két Szekszárd környéki pálinkaház, és három, a Tolnai borvidékről való pincészet lesz, a többi harminchét kiállító mindegyike szekszárdi borászat – tájékoztatott Herrné Szabadi Judit, a Szekszárd Borvidék Kft. ügyvezetője. A pincészetek mindegyike 6-8 féle palackos, a Szekszárdi borvidékre jellemző vörösborral várja a vendégeket. A Tolnai borvidékről származó pincészetek pedig a fehérborok kínálatát gyarapítják majd. Így összesen 250-300 féle bort lehet majd kóstolni a Szüreti Napok Borudvarában.

A szekszárdi borászatok között néhány kisebb, kevésbé ismert pincészet is akad majd, ezzel segítve ezen borászatok minél szélesebb körben való megismertetését – mondta el az ügyvezető. Zárásként hozzátette, a Szüreti Napokon fontos szerep jut majd az egy éves szekszárdi közös palack népszerűsítésének.

A 2016-os Szekszárdi Szüreti Napok részletes programleírását itt találja – kattintson!

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close