full screen background image
Keresés
2021 január 23 - szombat
  • :
  • :

Szüreti Napok – a szekszárdi magaskultúra nagyünnepe

Szüreti Napok – a szekszárdi magaskultúra nagyünnepe

2016.09.19. Még a tavalyi abszolút látogatócsúcsot is sikerült megdönteni az idei Szekszárdi Szüreti Napokon.

A 2016-os Szüreti Napok alkalmával akár a „megtelt tábla is kikerülhetett volna Szekszárdra”. Még a tavalyi abszolút – 55-60 – ezres látogatócsúcs is megdőlt, az idén ugyanis valamivel több mint 60 ezren vettek részt a rendezvénysorozat programjain – mondta el a Kadarka.net-nek Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

Nemcsak pénteken és szombaton, de már csütörtökön és még vasárnap is rengeteg érdeklődő látogatott ki a programokra és a Borudvarba. Ezzel egyúttal az is bebizonyosodott, valóban szükség van arra, hogy négy napon át kínáljanak tartalmas szórakozási lehetőséget a vendégeknek – fűzte hozzá a városvezető.

Csütörtökön és vasárnap főként a szekszárdiak látogattak ki a programokra, „ez ugyanis az Ő, pontosabban a Mi ünnepünk”.

Ács Rezső elmondta, rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a Szüreti Napok vendégeitől, akik főként a magas kulturális szintről szóltak elismerően. Kevés olyan profin szervezett és szerteágazó programkínálatú fesztivál van hazánkban, mint amilyen a Szekszárdi Szüreti Napok – mondták a látogatók, akik a helyi jellegzetes ételeket és a borokat is dicséreték.

izek-utcaja-szureti-napokKemence az Ízek utcájában. Fotó: Kadarka.net

A rendezvénysorozat alapja a minőségi szint magasan tartása. Az elmúlt évek rendezvényeivel, az idei 64 programmal, valamint a minőségi termékeket felsorakoztató kézművesvásárral, a táj jellegű ételeket kínáló Ízek utcájával és persze a kiváló szekszárdi borokkal „sikerült magasra tenni a lécet” – fogalmazott a polgármester.

A Szüreti Napokon az összes korosztály és réteg számára minden feltétel adott volt a felhőtlen és kulturált szórakozáshoz, ezt a célt is sikerült elérni – mondta Ács Rezső. A városvezető hozzátette, örömmel tapasztalta, hogy a fiatalabb korosztályból is rengetegen voltak jelen a csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozaton. Külön öröm volt számára, hogy a Szüreti Napokon Ők is bort fogyasztottak, kulturált módon – részletezte.

A helyi jellegzetes borokkal – bikavérrel, kadarkával,  kékfrankossal – kínált szekszárdi palack népszerűsítése is kiemelt cél volt, az egységes szekszárdi üvegek szélesebb körben való megismertetését is kiválóan szolgálta a rendezvény – tette hozzá.

acs-rezso-megnyitoÁcs Rezső polgármester a Szüreti Napok pénteki hivatalos ünnepélyes megnyitóján. Fotó: Kadarka.net 

Mint azt Ács Rezső elmondta, „jó az irány”, de mivel évről évre többen látogatnak el a Szüreti Napokra, ezért bizonyos területeken finomítani fogják a részleteket. Így például keresik annak lehetőségét, hogy a fesztivál területét „szélesítsék”. Bár az idén már bővültek a parkolási lehetőségek, a jövőben szeretnének még több könnyen és gyorsan megközelíthető parkolóhelyet biztosítani a programokra érkezők számára – tudtuk meg a polgármestertől.

Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális központ vezetője arról számolt be portálunknak, hogy a rendezvénysorozat – melyet az időjárás is kegyeibe fogadott–, zökkenőmentesen zajlott le, komolyabb probléma nem fordult elő. Ezt egyébként a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette a Kadarka.net-nek. A Szüreti Napokhoz szorosan köthető rendbontás, vagy közúti baleset nem történt.

szureti-napok-pentekZsúfolásig telt a Garay tér péntek éjjel. Fotó: Kadarka.net

A kulturális központ vezetője – a polgármesterhez hasonlóan – elmondta, már csütörtökön is sokan vettek részt a programokon. Mint azt hozzátette, ahogy tavaly, úgy az idén is a péntek volt a „legpörgősebb” nap. Ezen a napon vettek részt a legtöbben a hagyományőrző fesztivál programjain, a rendezvénysorozat négy napja közül. Vasárnap pedig már a kora délután megtartott programok iránt is sokan érdeklődtek.

Halmai-Nagy Róbert saját tapasztalatai alapján azt is megemlítette, hogy rengeteg idegennyelvű társalgást lehetett hallani. Ezt volt egyébként portálunk tapasztalata is. Az általunk hallott idegennyelvű beszélgetések java német nyelven zajlott.

Csepregi Éva Béla király téri fellépése is sok érdeklődőt vonzott. Fotó: Kadarka.net

Mint azt korábban megírtuk, a szeptember 15. és 18. között zajló Szekszárdi Szüreti Napok programsorozata a „Szeretet Lángja” rendezvénnyel vette kezdetét csütörtökön a Béla király téren. A Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete által szervezett nem hivatalos nyitóprogramon Horváth István, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. A sztárvendég Csepregi Éva volt, akinek fellépésén rengetegen vettek részt, a koncerten a Béla király tér nagy része benépesült.

A „Szeretet Lángjával” megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok – kattintson

A rendezvény célja, hogy a megértés, az elfogadás és a befogadás erősítésével közelebb hozza egymáshoz az épek többségi társadalmát és a fogyatékkal, segítséggel élőket.

simicsko-acs-eszterbauerDr. Simicskó István (b) tölti Eszterbauer János poharát, középen Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net

Amint azt ugyancsak közöltük, a Szüreti Napokat péntek délután dr. Simicskó István honvédelmi miniszter nyitotta meg hivatalosan. Az MTI által a megnyitóról közreadott tudósítás szerint dr. Simicskó István a rendezvény fővédnökeként a Béla király téren mondott köszöntőjében többek közt Széchenyi Istvánt idézve kijelentette: addig él egy nemzet, amíg van hagyománya; a magyarság hagyományvilága gazdag, és minden alapunk megvan arra, hogy gyermekeink tovább vigyék azt.

Szekszárdi palackos város borával kínálták a díszvendégeket. Fotó: Kadarka.net 

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Hoppál Péter kultúráért, Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és Ács Rezső, a város polgármestere is. A honvédelmi tárca vezetője a rendezvényen a polgármester és Eszterbauer János borász társaságában megbontott egy szekszárdi palackos 2013-as Eszterbauer Tüke Bikavért, mely az idén Szekszárd Város Bora lett.

Dr. Simicskó István nyitotta meg a Szüreti Napokat – kattintson!

Ahogy arról szintén beszámoltunk, az Omega péntek esti koncertje rekordszámú nézőt vonzott. Halmai-Nagy Róbert, a szervező Babits Mihály Kulturális Központ vezetője arról informálta portálunkat, hogy az együttes fellépésére a Csík Zenekar tavalyi koncertjénél is többen voltak kíváncsiak. Az érdeklődők számát nehéz pontosan megbecsülni, Halmai-Nagy Róbert tájékoztatása szerint mintegy 15 ezren lehettek a koncerten. Portálunk tapasztalata szerint a programon részt vevők többsége az ötven felettiek közül került ki.

Megdőlt a nézőcsúcs az Omega szekszárdi koncertjén. Fotó: Kadarka.net

A Kadarka.net Facebook oldalán hozzászólóink közül többen kifogást emeletek a hangosítással kapcsolatban. Sajnos az Omega Szekszárdra jövet kapta a hírt, hogy meghalt Gellért Tibor, a hangtechnikus, akivel az együttes hosszú ideje együtt dolgozott. Emiatt a csapat két fiatalabb hangtechnikusára hárult minden teendő. Bár az együttes portálunk által is közölt, „Szekszárdi keserédes” című írása szerint minden tőlük telhetőt megtettek, Gellért Tibor rutinja pótolhatatlannak bizonyult.

Hozzászólóink egy része szerint az együttes nem nyitott eléggé a közönség felé. Ehhez nyilvánvalóan sok köze van annak is, hogy Gellért Tibor váratlan halála nemcsak a hangosításon, de az együttes tagjainak lelkén is mély nyomokat hagyott.

Fotó: Kadarka.net

Az igazság azonban, hogy legalább annyi pozitív, mint negatív kritika érkezett. A pozitív vélemény megfogalmazók arról számoltak be, hogy nagy élményben volt részük, és talán többet már nem is lesz alkalmuk arra, hogy élőben meghallgathassák a hazai zeneipar eme legendás együttesét. Az is beszédes, hogy cikkünk megírásának pillanatáig mintegy 900 olvasónk nyomott rá az írás alatti tetszik gombra.

Rekordot döntött az Omega Szekszárdon – kattintson!

Szombat délután tartották meg a Szekszárdi Szüreti Napok leglátványosabb programját a szüreti felvonulást, melyen rengetegen vettek részt felvonulóként, vagy éppen nézőként.

szureti-felvonulas-szekszardA nézők nagy kedvence a szüreti felvonulás. Fotó: Kadarka.net

A Babits Mihály Kulturális Központ tájékoztatása szerint mintegy ötven csoportban közel kétezren vonultak fel. A szüreti felvonulók menetét hagyományőrző csoportok és egyesületek, táncegyüttesek, kórusok, zenekarok, óvódások és iskolások alkották. Sok csoport érkezett vidékről, de felvonultak Szekszárd legújabb testvérvárosa, a Bosznia-hercegovinai Jajce csoportjának tagjai is.

szureti-felvonulas-szekszard-2016Nagy sikert arattak a népviseletbe öltözött fiatalok. Fotó: Kadarka.net

A több mint egyórás felvonuláson a hagyományőrző csoportok aratták a legnagyobb sikert, főként azok, melyekben kisgyermekek is táncoltak. A nézők rendre hangosan megtapsolták ezek tagjait, de nem is egy érdeklődő velük együtt énekelte az olyan jól ismert sorokat, mint az „érik a szőlő, hajlik a vessző”, vagy „Hol jártál az éjjel, cinegemadár?” A felvonulást több ezer néző kísérte figyelemmel.

Szüreti felvonulás – hagyományőrző csoportok óriási sikere – kattintson!

A szüreti felvonulást követően tartották meg a „Szüret Táncos Párja” versenyt, melyet a társadalmi zsűri döntése alapján Bozsó Rita és Tihanyi Dániel, a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület tagjai nyertek meg. A versenyt megnyerő Bozsó Rita és Tihanyi Dániel alkotta táncospár lesz a 2017-es Szekszárdi Szüreti Napok „arca”.

Bozsó Rita és Tihanyi Dániel. Fotó: Babits Mihály Kulturális Központ – Kovács Eleonóra

A második helyen a versenyt pontozó társadalmi Zsűri által adott pontszámok alapján, holtversenyben a Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület két korcsoportban induló két táncos párja végzett.

Bozsó Ritát és Tihanyi Dánielt választották meg a Szüret Táncos Párjának – kattintson!

A 30Y Szent István téri, valamint a ByeAlex és a Slepp Béla király téri szombat esti koncertje főként a fiatalabbakat vonzotta. Ezen együttesek meghívásának célja éppen az volt, hogy a fiatalabb korosztály számára is kínáljanak zenés szórakozási lehetőséget a Szüreti Napokon – mondta el Halmai-Nagy Róbert.

A színpadon a 30Y. Fotó: Kadarka.net

Előbbi koncerten 6-7 ezren, utóbbin mintegy 3 ezren vehettek részt. A 30Y fellépését egyébként rendkívül színvonalasnak nevezte az igazgató.

Hat-Hétezer rajongó a 30Y szekszárdi fellépésén – kattintson!

A Béla király téren lépett fel ByeAlex és a Slepp – kattintson!

Fergeteges hangulatban telt az idén 20 éves Hooligans együttes vasárnap késő délután megtartott koncertje. Míg az Omegán az idősebbek, a 30Y-, valamint a ByeAlex és a Slepp koncertjén a fiatalabbak vettek részt, addig a Hooligans fellépésén részt vevők között kisgyermekekkel érkezők, tinédzserek, harmincasok és negyvenesek, nyugdíjaskorúak, nők, illetve férfiak egyaránt voltak.

A második legtöbb nézőt vonzotta a Hooligans fellépése. Fotó: Kadarka.net

Halmai-Nagy Róbert elmondta, a Hooligans fellépésén mintegy 12 ezren vehettek részt. Ezzel a Hooligans koncertje vonzotta a második legnagyobb lélekszámú közönséget az Omega péntek esti fellépése után.

Hatalmas sikert aratott a Hooligans Szekszárdon – kattintson!

Az intézményvezető tájékoztatása alapján a vasárnapi programok között népszerű volt még Zsikó Zoltán és Zenekara fellépése, valamint a Rudán Joe akusztik estje. Mindkettőt a Béla király téren lehetett megtekinteni, és mindkettőn 2-3 ezer érdeklődő volt jelen, amivel gyakorlatilag nagyjából meg is telt a Béla király téri színpad környéke.

rudan-joeFotó: Babits Mihály Kulturális Központ – Kovács Eleonóra

Azt is figyelembe véve, hogy rétegközönséget vonzanak, látogatottak voltak az irodalmi estek is. Halmai-Nagy Róbert kiemelte a Háy Come Beck – Háy János és Beck Zoltán közös estjét, mely szombat este a Vármegyeháza udvarán felállított színpadon volt látható és hallható. Az irodalmi, zenés műsoron, melyben Háy János író versei, prózái összefonódnak a 30Y frontemberének Beck Zoltánnak dalaival, szépszámú közönség tette tiszteletét. A kulturális programon háromszáz érdeklődő lehetett – tudtuk meg az igazgatótól.

Az igazgató ugyancsak megemlítette Grecsó Krisztián „Jelmezbál” című könyvének bemutatóját, ahol 40-50 érdeklődő lehetett jelen.

Zárásként feltett kérdésünkre, miszerint a fizetős programok közül melyek volt a legnépszerűbbek, Halmai-Nagy Róbert elmondta, a legtöbb néző az Experidance – a történelem extázisa 21 táncképben című látványos-, illetve 10 éves Szekszárdi Muslinca Kórus, Mikó István közreműködésével adott zenés műsorán volt.

Sokan fogyasztották a „szekszárdi hegy levét” a Borudvarban. Fotó: Kadarka.net

Mint azt megírtuk, a Béla király téri Borudvarban összesen negyvenkét kiállító kapott helyet. Ezek között két Szekszárd környéki pálinkaház, három a Tolnai borvidékről való-, és harminchét szekszárdi pincészet volt. A szekszárdi pincészetek mindegyike 6-8 féle palackos, a borvidékre jellemző vörösborral várták a vendégeket. Így összesen 250-300 féle bort lehetett kóstolni a Szüreti Napok Borudvarában.

A szekszárdi borászatok között néhány kisebb, kevésbé ismert pincészet is akadt, ezzel segítve ezen borászatok minél szélesebb körben való megismertetését.

További képgalériákat itt talál:

Szépen benépesült a Borudvar szombaton
Szekszárdi Szüreti Napok 2016 – péntek
Az utolsó simítások

A részletes programleírást itt találja:

Szekszárdi Szüreti Napok 2016 – Program
Szekszárdi Szüreti Napok 2016 – Borudvar

A 2016-os Szekszárdi Szüreti Napokkal kapcsolatos írásainkat itt (vagy az azonos nevű címkén) találja – kattintson!
Read previous post:
Close