full screen background image
Keresés
2019 november 2 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Szekszárdi Szüreti Napok: az EDDA, Péterfy Bori és a Halott Pénz is koncertet ad

Szekszárdi Szüreti Napok: az EDDA, Péterfy Bori és a Halott Pénz is koncertet ad

2018.09.06. A már így is méltán elismert színvonal tovább emelése a szeptember 13. és 16. között megrendezendő Szekszárdi Szüreti Napok szervezőinek célja. Mindehhez hozzájárul a rendezvény arculatának egységesítése, a programkínálat szélesítése. A négynapos rendezvénysorozat alkalmával az EDDA Művek mellett többek között koncertet ad Tóth Gabi, a Váradi Roma Café, Péterfy Bori, Szabó Balázs és Bandája, a Magashegyi Underground, a Halott Pénz, Malek Andrea, az Irie Maffia és Balázs Fecó. A Borudvarban 36 pincészet és 2 pálinkaház kiváló nedűit lehet megkóstolni, míg az Ízek Utcájában öt helyi étterem gondoskodik a finomabbnál finomabb ételekről.

A Szekszárdi Szüreti Napok színvonala az elmúlt tíz évben jelentős mértékben nőtt, így magasra került a léc – fogalmazott Ács Rezső a szüreti napokról a Babits Mihály Kulturális Központ Márványtermében megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A polgármester hangsúlyozta, ahogy minden évben, úgy az idén is szeretnék „megugrani” a lécet, egy kicsit többet nyújtani, mint az előző évben. A négynapos rendezvénysorozat alkalmával 65 program, közte 40 színpadi produkció lesz látható és hallható, ami több mint tavaly volt. A színpadok az idén is a Szent István téren, a Béla király téren és a Vármegyeháza udvarán kapnak helyet.

A városvezető kiemelte, nagyot sikerül előrelépni a rendezvény arculatának egységesítése terén. Ennek részeként az idén az árusok nagy része már egységes faházakból kínálja majd portékáit. Mint elmondta, a jövőben szeretnék folytatni ezt a megkezdett utat, a rendezettség növelése ugyanis fontos szempont a színvonal további emelése terén. Hozzátette, az árusok – akik között összesen 152 minőségi vásárost, közte 81 kézműves vásárost találni – kibővült területen kapnak helyet. Szintén újdonság az étkes udvar, mely a Liszt Ferenc téren lesz megtalálható és ahol street food jellegű ételeket kínálnak majd.

Több mint 60 ezer vendég vett részt a tavalyi rendezvénysorozaton. Fotó: Kadarka.net 

Ács Rezső arról is szólt, hogy a személyszállító társaságokkal egyeztetve a korábbinál több taxi áll majd a fesztiválozók rendelkezésére. Egyben felhívta a járművel érkezők figyelmét, hogy a kijelölt parkolók helyei, miként az útlezárások helyszínei és is megtalálhatók a Szekszárdi Szüreti Napok programfüzetében, illetve a kulturális központ honlapján.

A polgármester kiemelte, a rendezvénysorozatot több mint harminc – többségében helyi kötődésű – vállalkozás támogatja, ennek köszönhetően a programok túlnyomó többsége ingyenes. Zárásként tudatta szüreti napok – melynek fővédnöke Süli János miniszter – hivatalos megnyitóját péntek délután fél hétkor tartják a Béla király téren.

Zsikó Zoltán, a kulturális központ ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet, a programsorozat már szerda délután kezdetét veszi a Szüreti Hangulatok című kiállítás megnyitójával, ezt követően az Experidance látvány- és táncszínházát lehet megtekinteni – belépőjegy megváltása mellett – a kulturális központban. Az ügyvezető a csütörtöki programok közül Tóth Gabi 21 órakor a Béla király téren kezdődő koncertjét emelte ki.

A Szekszárdi Szüreti Napok térképe. Forrás: Babits Mihály Kulturális Központ.

A pénteki programkínálatból kiemelte Kiss Albert fotóművész Boron Át című kiállításának megnyitóját, mely délután négy órakor kezdődik a Vármegyeházán, valamint a Váradi Roma Café Béla király téri és Péterfy Bori Szent István téri fellépését. Az előbbi este 8 órától, az utóbbi pedig 9 órától lesz hallható és látható. A pénteki programok közül megemlítette Szabó Balázs és Bandája 22 órakor a Béla király téren kezdődő fellépését és a Magashegyi Underground koncertjét.

A szombati programkínálatból Zsikó Zoltán továbbá kiemelte a délelőtt 11 órakor a Művészetek Házában megnyíló Digitális Agóra 2018 címmel megrendezendő tárlatot, melyen 137 magyar és 27 külföldi művész digitális alkotásait állítják ki. Ugyancsak felhívta a figyelmet a szüreti napok leglátványosabb elemére, a szombat délután 3 órakor kezdődő szüreti felvonulásra, melyen mintegy 2000 felvonuló vesz részt. Emellett kiemelte a Halott Pénz 21 órakor a Szent István téren, valamint Malek Andrea 20 óra 30 perckor és az Irie Maffia 22 óra 30 perckor kezdődő, Béla király téren tartandó koncertjét.

A Bartina Néptánc Egyesület a 2017-es szüreti felvonuláson, melyet több ezren tekintettek meg. Fotó: Kadarka.net

A vasárnapi programok közül Zsikó Zoltán az EDDA Művek délután fél 7-kor a Szent István téri nagyszínpadon, illetve Balázs Fecó, este 8 órakor a Béla Király téren kezdődő fellépésére hívta fel a figyelmet.  Zárásként elmondta, a rendezvénysorozat zavartalan lebonyolítása érdekében a kulturális központ 50 munkatársa dolgozik majd éjt nappallá téve.

A Béla király téri Borudvarban az idén 38 kiállító, közte 36 pincészet és 2 pálinkaház lesz megtalálható – mondta el Herrné Szabadi Judit, a Szekszárd Borvidék Nkft. ügyvezetője. Hozzátette, a pincészetek közül 31 a Szekszárdi borvidékről, 4 pedig a Tolnai borvidékről érkezik. Előbbiek a borvidék jellegéből adódóan főként vörösborokat, utóbbiak pedig többnyire fehérborokat és rozékat kínálnak majd. Az idei év vendége a Törley Pezsgőpincészet lesz, melynek termékeit szintén külön standon lehet kóstolni. Az ügyvezető emellett a pezsgőpincészet – belépti díjas – pezsgőkóstolójára irányította rá a figyelmet. A kóstoló szombat délután 3 órakor kezdődik a Garay Élménypincében.

Vendégek a Borudvarban, a Remete Bor standjánál. Fotó: Kadarka.net

Az Ízek Utcájában öt szekszárdi vendéglátóhely – az Aranykulacs Kisvendéglő , a Papa Borozója, a Stefán Ételbár, a Szász Étterem és a Toscana Étterem – kínálja majd ételeit – tudatta Schilling Péter, a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület alelnöke, aki a szüreti napok fontos részének nevezte a gasztronómiát. Mint elmondta, az Ízek Utcájában a táj jellegű ételek, tipikus szüreti ételek, például pörköltek mellett egészen különleges fogásokat is kínálnak majd. Ilyen többek között a vaddisznó aprópecsenye áfonyamártással, a szarvasgulyás, a harcsából készült nyárs, vagy a grillezett kecskesajt.

Az öt vendéglátóhely – melyek mindegyike saját, rá jellemző arculatával díszíti pavilonját –  összesen 10 ezer adag étellel készül.

Szekszárdi Szüreti Napok 2018. – kattintson a részletes programleírásért!

Szekszárdi Szüreti Napok 2018. – kattintson a Borudvar térképéért!

Közlekedési információk – kattintson!

A vezetőképen:  Herrné Szabadi Judit, Ács Rezső, Zsikó Zoltán és Schilling Péter. Fotó: Kadarka.net


ElőzőVasárnap éjszaka szünetel az úthasználati jogosultságok értékesítése KövetkezőKiugróan nőttek a lakásárak Szekszárdon


Read previous post:
Kiugróan nőttek a lakásárak Szekszárdon

2018.09.06....

Néhány óra alatt elfogták a bonyhádi betörőt

2018.09.06....

Close