full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Szekszárdi Szüreti Napok: közel 70 ezer vendégre számítanak

Szekszárdi Szüreti Napok: közel 70 ezer vendégre számítanak

2017.09.07. Az idén összesen 65 programot, köztük 42 színpadi produkciót tartanak több száz fellépő részvételével a szeptember 14. és 17. között megrendezendő Szekszárdi Szüreti Napokon, melyen 42 borászat és két pálinkaház kínálja majd termékeit.

2018hirdetés

Az előző évben rendkívül látogatott volt a Szekszárdi Szüreti Napok, melyen 60-70 ezer vendég vett részt, a szervezők az idén is hasonló számú látogatóra számítanak. Az installáció felépítését kedden kezdik a Béla király téren. A rendezvényt a már megszokott helyszíneken és struktúrában tartják meg.

A négynapos rendezvénysorozat az idén is csütörtökön veszi kezdetét – mondta el Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a rendezvényről csütörtök délután a Babits Mihály Kulturális Központban megtartott sajtótájékoztatón. Mint azt hozzátette, a csütörtök a „szekszárdiak ünnepe”, hiszen ezen a napon a legtöbb vendég helyből érkezik. Megjegyezte, a nyitónap egyre több látogatót vonz, és már-már a pénteki és szombati nappal vetekszik a vendégek száma.

Az ünnepélyes megnyitót péntek délután öt órakor tartják a Béla király téren. A rendezvény fővédnöke az atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János lesz. A védnökök között találni dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt és Győrffy Balázst, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét, illetve Horváth István országgyűlési képviselőt is – tájékoztatott a polgármester.

A 2017-es Szekszárdi Szüreti Napok különlegessége, hogy éppen 30 éve annak, hogy Szekszárd elnyerte a szőlő és a bor nemzetközi városa címet, melynek alkalmából péntek délelőtt szakmai konferenciát tartanak.

A polgármester arról is szólt, hogy a szombat délutáni – hagyományosan nagy sikerű – szüreti felvonuláson több mint kétezren vesznek részt. Zárásként elmondta, hogy a a szüreti napok kiemelt szabadtéri rendezvény, mely különleges biztonsági intézkedéseket igényelt, valamint, hogy a szekszárdi vállalkozások támogatásával színes programkínálatot tudtak összeállítani.

Mint azt megírtuk a közelmúltban Városmarketing gyémántdíjjal és védjeggyel jutalmazta a Magyar Marketing Szövetség hazai marketing szakma a Szekszárdi Szüreti Napokat.

A Szekszárdi Szüreti Napok Magyarország egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, mely évről évre egyre több látogatót vonz nemcsak hazánkból, de Európából is – fogalmazott Zsikó Zoltán, a Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Kiemelte, olyan programkínálatot igyekeztek összeállítani, hogy mindenki meglelje a kedvére való elfoglaltságot.

A Szekszárdi Szüreti Napok rendezvénytérképe.

Az idén összesen 65 programot, köztük 42 színpadi produkciót tartanak több száz fellépő részvételével. A négynapos rendezvénysorozaton összesen 179 vásáros kínálja majd portékáját. Ezek között 115 kézműves vásárost, 54 élelmiszer jellegű terméket kínáló árust és 10 egyéb árust találni.

Az ügyvezető a programkínálatból kiemelte a csütörtökön 18 órától a Vármegyeháza udvarán kezdődő Magyar Küvé – Esszencia Produkciót. A Csík Zenekar alapítótagjai által alapított Esszencia Produkció előadásán a borvidékhez kapcsolódó történelmi emlékek, irodalmi művek és a tájegység zenei világa tárul fel. Az Experidance Táncszínház – Fergeteges című, 19 órakor a Babits Mihály Kulturális központban kezdődő – belépődíjas – előadása a Sissiként ismert I. Erzsébet királyné és Gróf Andrássy Gyula beteljesületlen szerelmét mutatja be. A csütörtök este a Magyarock Musical Band és Varga Miklós 21 órakor kezdődő koncertjével zárul a Béla király téren.

Zsikó Zoltán a pénteki nap programjai közül kiemelte a 17 órakor a Béla király téren kezdődő ünnepélyes megnyitót, melyen Zsikó Zsuzsanna népdalénekes és a Bartina Néptánc Egyesület táncosai is fellépnek, valamint a délután 6 órától – ugyanitt – kezdődő Örökség Gálát. A belépőjegy megváltása ellenében megtekinthető, „Háry vagyok az angyalát” címmű zenés színpadi játék 19 órától kezdődik a Babits Mihály Kulturális Központban. A pénteki sztárvendég a Magna Cum Laude, illetve Tóth Vera lesz, az előbbi koncertje 21 órakor a Szent István téri nagyszínpadon, míg az utóbbi 22 órakor a Béla király téri színpadon veszi kezdetét.

Szüreti felvonulók a 2016- os rendezvényen. Fotó: Kadarka.net

Szombaton 10 órától helyi csoportok tartanak harcművészeti bemutatót a Béla király téren, míg – belépőjegy megváltása mellett – 11 órától „Csiribiri” címmel Halász Judit ad koncertet a kulturális központban. A hagyománynak megfelelően 15 órakor kezdődik a szüreti felvonulás, mely a maga több mint 2000 résztvevőjével Zsikó Zoltán szavai szerint a legnagyobb ilyen felvonulás Európában. Az ilyenkor szokásos borrendi avatást 16 órakor tartják a Béla király téren, ahol 17 órától Must jön a java címmel látható és hallható folklórműsor. Ugyancsak a műsor részeként választják meg a Szüret Táncos Párját. Este 9 órától az ország első számú swing és boogie zenekara, a Group’n Swing ad koncertet szintén a Béla király téren, a Szent István téren pedig az Anna And The Barbies lép fel ugyancsak 21 órától. Az Intim Torna Illegál testet és lelket megmozgató koncertje 23 órától veszi kezdetét a Béla király téren.

A vasárnapi programok közül Zsikó Zoltán megemlítette az „Együgyü Mihók, avagy a balgaság szerentséjének egészen igazi történetje” című bábelőadást, melyet 14 órától lehet megtekinteni a Béla király téren. Az ügyvezető ugyancsak kiemelte a Welhello főként a fiatalabb korosztály részére szóló, a Szent István téri színpadon 18:30-kor kezdődő koncertjét, illetve Zoltán Erika, inkább az idősebbeknek szóló koncertjét, mely 20 órakor kezdődik a Béla király téren.

A főként a gyermekeknek és fiatalabbaknak szórakozási lehetőséget kínáló vidámpark a Prométheusz parkban és a volt Korzó áruház mögötti parkolóban kap helyet.

A rendezvénysorozat részeként összesen 11 kiállítást tartanak. Ezek közül a szombat délelőtt 11 órakor a Művészetek Házában megnyíló Boron innen, boron túl, illetve Kiss Albert, a Szekszárdi Vasárnap fotósa kiállítását említette meg Zsikó Zoltán. Utóbbi már szeptember 8-tól megtekinthető a kulturális központ Márványtermében.

A Borudvar pavilonkiosztása. 

A Borudvarban – egy kivételtől eltekintve – az idén is szekszárdi és környékbeli borászatok kínálják majd boraikat – tudatta Herrné Szabadi Judit, a Szekszárd Borvidék Kft. ügyvezetője. Hozzátette, tizenkilenc pavilonban összesen 42 borászat borait lehet majd megkóstolni. A borászatok közül 37 lesz szekszárdi, míg 4 borászat a Tolnai borvidékről érkezik. Míg az előbbiek – a borvidék sajátosságából fakadóan – főként vörösborokat kínál majd, addig az utóbbiak választékában inkább rozék és fehérborok találhatók meg. Az idén a város meghívására dr. Balla Géza erdélyi borász is bemutatkozik Szekszárdon, emellett két pálinkaház termékei is megkóstolhatók lesznek.

Az ügyvezető ugyancsak megemlítette, hogy szombat délután a Garay Élménypincében – belépőjegy megváltása ellenében – „Erdély szőlészete és borászata – múlt, jelen, jövő” címmel tart borkóstolóval egybekötött előadást, melyen különleges borokat kóstolhatnak a vendégek.

Az Ízek utcájában a helyi éttermek specialitásairól, a tájjellegű ételekről az idén is a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület gondoskodik. Összesen öt helyi vendéglátóhely települ ki a már megszokott helyen a Béla király téren – mondta el Keszthelyi Szabolcs, az egyesület elnöke. Hozzátette, az idén mintegy 15 ezer adag étellel készülnek és mintegy százötvenen dolgoznak majd a vendégek zökkenőmentes kiszolgálásán. Zárásként megjegyezte, az idén gyarapszik az ülőhelyek száma, így a vendégek kényelmesebb körülmények között fogyaszthatják majd el az ételeket.

Szekszárdi Szüreti Napok 2017. – kattintson a részletes programleírásért!

Szekszárdi Szüreti Napok 2017. – kattintson a Borudvar térképéért!

Menetrendváltozás a Szekszárdi Szüreti Napok idején – kattintson!

A képen Zsikó Zoltán (jobbról), Ács Rezső, Herrné Szabadi Judit és Keszthelyi Szabolcs. Fotó: Kadarka.net

 


ElőzőTöbb mint 400 millió forintból újul meg a nagydorogi általános iskola KövetkezőVita hevében törte be egy buszmegálló üvegét Szekszárdon


Read previous post:
Vita hevében törte be egy buszmegálló üvegét Szekszárdon

2017.09.07....

Traffipaxok Tolna megyében szeptemberben – íme a helyszínek és időpontok

2017.09.07....

Close