full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Szekszárdi vörösborokhoz hangolt bonbonok a BorEgyetemen

Szekszárdi vörösborokhoz hangolt bonbonok a BorEgyetemen

2016.01.30. Szekszárdi borokat és hozzájuk hangolt kézműves bonbonokat kóstolhattak a Boregyetem hallgatói szerdán, a PTE-KPVK-n megtartott Bonbonok és borok, avagy a csokoládé és a bor című előadáson.

Első hallásra bizonyára sok ember számára furcsának tűnik az ötlet, hogy egyszerre kóstoljon bort és csokoládét. Főként, ha nem édes desszertborokról, hanem tipikus száraz testes szekszárdi vörösborokról van szó. Személyes tapasztalatunk nyomán úgy véljük, ez legfeljebb addig van így, míg ezt a különleges kulináris élményt meg nem tapasztaljuk. Azok, akik ellátogattak a BorEgyetem szerdai előadására, azt is megtudhatták, hogyan érdemes a bort és a csokoládét együtt kóstolni.

A borok csokoládéval történő kóstolása kiemeli a bor azon ízjegyeit, melyek jellemzők az adott borra. Az édességnek köszönhetően olyan ízeket is felfedezhetünk, mely egyébként kevésbé hangsúlyosak, észrevehetők

Az érzékszervi kalandtúra kalauza az eredetileg máriagyűdi illetőségű, de mostanra Sopronban működő családi vállalkozásként működő Kakas Bonbont megalapító házaspár, Tésenyi Andrea és Szabó János volt. A prémium, kézzel készített bonbonokkal összeillő, hatféle kiváló bort a Bodri Pincészet és a Fekete Borpince szolgáltatta. A borokat Bodri István és Horváth Tibor mutatta be. Az „összeállítás” nem véletlen, a két pincészet és a kézműves bonbonkészítők régóta jól ismerik egymást. Annyira, hogy a kóstolón szereplő, és még annál is több Bodri- és Fekete borhoz hangoltak már kakasbonbont.

Így kóstoljon bonbont és bort
A csokoládék és borok együttes kóstolása a bor kóstolásával kezdődik. A csokoládé csak ez után jöhet. Azt pedig a borhoz hasonlatosan minél több érzékszervünkkel érdemes tüzetesen megvizsgálni. Miután kézbe vettük, érdemes alaposan szemrevételezni a finomságot, melynek felülete ideális esetben szép fényes, csillogó. Ha ez megtörtént, következhet az illatminta vétel, mely után tiszta csokoládé illatot kell éreznünk. Ez után jöhet maga a kóstolás. Harapjunk le egy kis darabot a csokoládéból, majd tereljük a nyelvünk és a szájpadlásunk közé. Tartsuk addig ott, míg lággyá, krémessé nem válik. Ekkor szabadulnak fel a csokoládéban rejlő ízek és aromák, illetve ekkor bújnak elő a borra jellemző különleges ízjegyek, amiket az adott csokoládé hangsúlyoz. Amikor a csokoládé már majdnem teljesen elolvadt, újból kortyolhatunk egy keveset a borból és aztán megint haraphatunk a csokoládéból és így tovább. A kóstolás afféle játékos kísérletezés az ízekkel.

kakas-bonbonokKézzel készült finomságok szekszárdi borokhoz hangolva a Kakas Bonbontól Fotó: Steiner Viktor

Kakas Bonbon – bemutatkozás
A csokoládét övező misztikum nem hagyta kíváncsiságunkat nyugodni, szerettünk volna valami egyedit, valami újdonságot készíteni. Így született a Kakas Bonbon. Kutatjuk a különleges ízeket, fűszereket, melyet a lehető legnagyobb koncentrációban igyekszünk a kis csokoládéházakba zárni, hogy azok legközelebb, kóstoláskor bújjanak elő. Műhelyünkben nem használunk adalékanyagokat (tartósítószert, hozzáadott cukrot stb.) csak természetes alapanyagokat. Klasszikus kézműves csokoládé a miénk, minden lépése, az olvasztástól a temperáláson át a csomagolásig, kézzel készül.

Bodri borok és hozzájuk illő bonbonok
Sauvignon Blanc: Bodzás-krémmel töltött fehércsokoládé bonbon
Rozi Rosé: Eper-krémmel töltött fehércsokoládé bonbon
Kadarka: Rózsaborsos-málnakrémmel töltött tejcsokoládé bonbon
Kékfrankos: Meggyes-krémmel töltött étcsokoládé bonbon
Bikavér : Chilis-krémmel töltött étcsokoládé bonbon
Optimus QV: Sáfrányos-szilvakrémmel töltött étcsokoládé bonbon

Fekete borok és hozzájuk illő bonbonok
Shiraz válogatás 2012: lime-os gyömbérkrémes
Cabernet franc válogatás 2012: kávékrémes
Jurátus cuvée 2009: mandulás-marcipános
Cabernet sauvignon válogatás 2009: grillázsos pisztáciakrémes
Letícia cuvée 2009: feketeszedres szilvakrémes
Cabernet sauvignon válogatás 2011: pörkölt törökmogyorókrémes
Kékfrankos válogatás 2007: chilis cigánymeggykrémes

A BorEgyetem következő előadását „Palettán 4 borvidék, a Pannon Borrégió borvidéki elnökei és borászatai” címmel rendezik meg február 24-én a PTE-KPVK-n, Szekszárdon. Bővebb információt itt talál – kattintson!

A felső képen: Tésenyi Andrea és Szabó János gyermekükkel, mellettük Horváth Tibor és Bodri István. Fotó: Steiner Viktor