full screen background image
Keresés
2021 június 5 - szombat
  • :
  • :

Szekszárdiak a nagy háborúban – könyv készül a hősök emlékére, várják a támogatókat

Szekszárdiak a nagy háborúban – könyv készül a hősök emlékére, várják a támogatókat

2018.08.31. „Hősök voltak és áldozatok – szekszárdiak a nagy háborúban” címmel készül könyv a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület gondozásában. A kötet az 1. világháborúban elesett szekszárdi hősök és sokat szenvedett családtagjaiknak kíván méltó emléket állítani a nagy világégés 100. évfordulóján. A könyv kiadásának költségeit adományok útján szeretné előteremteni az egyesület. Azok, akik „felajánlásukkal” segítik a könyv megszületését, támogatói példányt kapnak.

A könyv ötlete a – szintén az egyesület gondozásában megjelent – Szekszárd Alsóvárosi Emlékek című kiadvány első és második kötetének összeállításakor fogalmazódott meg. A kötetekhez való anyaggyűjtés során ugyanis sok értékes írásos anyag és fotó került elő a nagy háború idejéből – mondta el Kovácsné Lengyel Klára, a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület elnöke. A dr. Szabó Géza és dr. Nagy Janka Teodóra szerkesztésében készülő könyv a harctéren elesett hősök és az itthon maradt sokat szenvedett családtagok, szüleink, nagyszüleink, dédszüleink áldozata előtt kíván tisztelegni – tudatta az elnök.

Hozzátette, mivel egyre kevesebben vannak azok, akik a háborút megélt felmenőiktől közvetlenül hallottak a nagy világégésről, ezért utoljára most van lehetőség arra, hogy elkészüljön a könyv, ezáltal átadva az utókornak az emlékeket. Tudatta, már több mint 600 személytől sikerült adatokat, több száz fényképet, harctéri-, illetve hadifogolynaplókat, valamint leveleket és tárgyakat, továbbá visszaemlékezéseket összegyűjteni. A kötet a háborút megjárt szekszárdiak nevének listáját is tartalmazza, de háborús történeteket is az olvasó elé tár. Emellett azt is igyekszik bemutatni, hogy miként élték meg a világégést az itthon maradottak, akik szintén rengeteget szenvedtek.

Kovácsné Lengyel Klára elmondta, a könyv – melynek bemutatóját a tervek szerint november 2-án tartják – hamarosan a tördelőszerkesztőhöz kerül, ám még várják azok jelentkezését, akiknek értékes dokumentum, emlék van a birtokukban és azt megosztanák. Azok jelentkezését is várják, akik a cikkhez tartozó fotón felismerik rokonukat, vagy ismerősüket.

Az egyesület elnöke tudatta, a könyv kiadásának mintegy 1,8 millió forintos költségét főként adományok útján szeretné előteremteni az egyesület. Egy-egy kötet önköltségi ára 2500 forint, azok számára, akik az összeg befizetésével segítik a kiadvány megjelenését, támogatói példányokat adnak át. A támogatók nevét a könyvben is feltüntetik.

A támogatók a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesületnél, vagy a „10300002-46412355-00003285”-ös számlaszámra (MKB) fizethetik be a fenti összeget. Az egyesület kéri, hogy azok, akik átutalással fizetik be a két és félezer forintot, a közlemény rovatban tüntessék fel azt a nevet, amelyet a támogatói névsorban megjeleníteni szeretnének. A támogatói példányokat ezen azonosító alapján lehet majd átvenni.

Az 1. világháború szekszárdi hőseinek névsorát itt találja – kattintson!

A fényképet itt  tudja nagyobb méretben megtekinteni – kattintson!

További információ: +36 20 9 559 656, +36 30 681 7622

 
Read previous post:
Close