full screen background image
Keresés
2021 július 31 - szombat
  • :
  • :

Szekszárdon 30 év után tartottak ismét katonai eskütételt

Szekszárdon 30 év után tartottak ismét katonai eskütételt

2019.03.29. Magyarországnak magának kell biztosítania az ország függetlenségét, ez pedig önkéntesek nélkül lehetetlen – hangzott el a Tolna megyei tartalékos katonák ünnepélyes eskütételén, melyet csütörtök délelőtt tartottak meg a Béla király téren.

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred alárendeltségébe tartozó 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj negyven tartalékos katonája tett ünnepélyes katonai esküt Szekszárdon, ahol utoljára harminc éve tartottak katonai eskütételt, mely a katonai hagyományok legnemesebb pillanata. Az elöljáró Baráth István dandártábornok és a csapatzászló bevonulása után a tartalékosok Langer József tartalékos szakaszvezető vezetésével tették le esküjüket.

A tartalékosok az egyik legszentebb feladatra, a haza védelmére tettek esküt. A haza védelmére, melyet az eskü szövege szerint az életük árán is megóvnak – fogalmazott ünnepi beszédében Baráth István dandártábornok.

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka azzal folytatta, hogy a tartalékosok mindezt önként vállalták, miként 171 évvel ezelőtt, az 1848-49′-es forradalom és szabadságharc kitörésekor is. Akkor is egy újjáalakult Honvédséget toboroztak önkéntesekből. A maroknyi, de elszánt sereg, mely a hazájához hű volt, a túlerőben lévő osztrák sereg ellen is győzedelmeskedett – tette hozzá.

Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka. Fotó: Kadarka.net

Baráth István szavai szerint 20 éve, amikor hazánk a NATO tagja lett, sokan azt gondolták, hogy majd a szövetség megvédi országunkat, ezért nincs is szükség hadseregre. Kiemelte, azóta eljött az a pillanat, amikor tisztán látni, hogy saját magunknak kell biztosítanunk országunk függetlenségét. Hozzáfűzte, ezért rendkívül fontos az önkéntesség, hiszen az önkéntesek nélkül ez nem valósítható meg.

Arról is szólt, hogy az önkéntesség egyik feltétele a 18. betöltött életév. Mint azt – az ünnepségen jelenlévő szekszárdi honvéd kadét tanulókra utalva – mondta, a téren olyanok is állnak, akik még nem töltötték be ezt az életkort. Hangsúlyozta, fontos a fiatalok megszólítása, részvétele a haza védelmében. Tudatta, ma jelenleg mintegy 1300 diák tanul hazánk kadétképző intézményeiben, és a várakozások szerint ez a szám szeptembertől tovább nő.

A 1848-49′-es szabadságharc ideje alatt az önkéntesek éppen a Tolna megyei Ozorán aratták az egyik legfényesebb diadalt Perczel Mór ezredes vezetése alatt 1848 október 7-én – mondta dr. Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság vezetője. Hozzátette, kiváló kiváló történelmi hagyományok sorát lehetne idézni a magyar honvédek helytállásából.

Istennek hála Magyarországon tényleges háború nem folyik, azonban a szomszédos Ukrajnában háborús helyzet van, a mindig is puskaporos hordónak számító Balkánon pedig az ENSZ békefenntartóinak köszönhetően nincs háború – mondta a kormánymegbízott.

„A migrációt sokan nem képesek a helyén kezelni, mi magyarok azonban történelmünkből tudjuk, hogy mit jelent a muszlim invázió” – fogalmazott dr. Horváth Kálmán.

Dr. Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság vezetője. Fotó: kadarka.net

A megyei kormányhivatal vezetője azzal folytatta, hogy Magyarország kormánya, hazánk és polgárai biztonságának gyakorlása érdekében elfogadta a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, melynek része a területi elven szerveződő, önkéntes területvédelmi zászlóaljak és századok megszervezése.

Mi, Tolna megyeiek büszkék vagyunk rá, hogy tavaly október elsején az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred alárendeltségében létrejött a 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj Szekszárdon. Büszkék vagyunk rá, hogy a megyéből elsőként jelentkeztek tartalékosnak, vállalva a haza és az otthon szolgálatát – zárta le dr. Horváth Kálmán.

Az eskütétel és a beszédek megtartása után dr. Horváth Kálmán zászlószalagot kötött az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred csapatzászlajára. Az ünnepségen közreműködött az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar.

Fotó: Kadarka.net