full screen background image
Keresés
2021 június 15 - kedd
  • :
  • :

Szekszárdon és több Tolna megyei településen irtják a szúnyogokat

Szekszárdon és több Tolna megyei településen irtják a szúnyogokat

2019.07.01. Szúnyogirtást tart több Tolna megyei településen, közte Szekszárd területén a héten a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A megyeszékhelyen keddi a földi kémiai gyérítés során melegköd-képzéses permetező szerkezettel felszerelt speciális járművel járják végig a város utcáit. A permetcseppeket mintegy ezer hektáron juttatják a levegőbe és 600 liter szert szórnak ki egy alkalommal. Az irtás hatékonyságát a Pannon-Bio-Kalibra Konzorcium ellenőrzi majd, ha a permetezés nem volt eredményes, a kivitelezők megismétlik az eljárást.

A megyében Szekszárd ás Tolna mellett további 27 településen irtják a szúnyogokat földi, vagy légi, illetve földi és légi úton. A szúnyogirtással érintett Tolna megyei települések: Alsónána, Alsónyék,Báta, Bátaszék, Bogyiszló, Decs, Dombóvár, Dunaszentgyörgy, Fadd, Gerjen, Gyönk, Harc, Kölesd, Koppányszántó, Kurd, Lápafő, Nagykónyi, Pörböly, Regöly, Sárpilis, Sióagárd, Simontornya, Szedres, Szekszárd, Tamási, Tengelic, Varsád, Zomba.

A vérszívók elleni harc abban az esetben lehet hatékony, ha megfelelőek az időjárási körülmények. Szélcsendes, párás idő és 15-35 Celsius-fok közötti hőmérséklet az optimális. Az alkalmazott irtószer emberre nem veszélyes, de más rovarokra hat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a területen előforduló méhek védelmére. A gyérítés az esti napnyugtát megelőző időszakban történik. A pótnapokat szerdára és csütörtökre tűzték ki.

Az elmúlt években egyébként két-három új fajt is azonosítottak Magyarországon, de csak elszórt populációkról van szó, és azok sem stabilak.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Forrás: szekszárdi önkormányzat/BM OKF