full screen background image
Keresés
2022 január 19 - szerda
  • :
  • :

„Szekszárdon nem történhet meg, ami Budapesten”

„Szekszárdon nem történhet meg, ami Budapesten”

2020.04.15. Felkészülten várják az ellenőrzést a szekszárdi idősotthonokban.

Országszerte megkezdték a héten az idősotthonok ellenőrzését, miután tömegesen betegedtek meg a budapesti Pesti úton lévő idősek otthona lakói. Ács Rezső, Szekszárd polgármestere szerda délelőtt maga is megtekintette a Mérey utca 33. szám alatt található idősek otthonát.

Mint azt a városvezető a látogatás tapasztalatai nyomán kijelentette, nyugodtan állnak a vizsgálat elé. Mint arról tájékoztatott, az idősotthonokban március 8-tól látogatási tilalom van érvényben, a nappali ellátó szolgálat pedig szünetelteti tevékenységét. Pontosabban egyéb tevékenységekben segédkeznek, mint például az ételek idősek részére történő kiszállításában.

Ács Rezső kiemelte, biztosított az orvosi jelenlét, háttér, ezért – mint mondta – nem történhet meg az, ami Budapesten megtörtént.

Arról is tájékoztatott, hogy a szociális ellátórendszer keretein belül gumikesztyűből 3900, orvosi maszkból 500-, mosható szájmaszkból 200-, FFP2 maszkból 200-, lábzsákból 300-, műtőssapkából 200-, védőszemüvegből 38-, látogatói köpenyből 60 darabot osztottak ki. Hozzátette, a védőfelszerelések pótlása folyamatos.

Ugyancsak elmondta, a szekszárdi idősek ellátása az önkéntes program és a humánszolgáltató központ közreműködésével történik. Jelenleg 183 idős szekszárdival állnak kapcsolatban. Az önkéntes programba negyvenen jelentkeztek, szerződést eddig 32 önkéntessel kötöttek. A szociális központ közreműködésével 262 idős embernek szállítanak ételt, a rászoruló gyermekek részére pedig 365 adag ételt szállítanak ki naponta.

Ács Rezső emlékeztetett, a fogyatékkal élők számának felmérését is megkezdték annak érdekében, ha bármi történne családjukkal és az önkormányzat segítségére szorulnak, akkor tisztában legyenek azzal, hogy kik azok, akiknek szükségük van a segítségnyújtásra. Hozzátette, eddig tizenegyen jelezték, hogy esetleg igényelnék az önkormányzat segítségét. Eddig a Szent Erzsébet Karitász és a Kék Madár Alapítvány jelezte, hogy az ellátottakkal folyamatos kapcsolatot tartanak – mondta a polgármester.

Azt is elmondta, hogy a múlt héten az önkormányzat által – a koronavírus-járvány elleni védekezés céljából – megnyitott bankszámlára eddig összesen 1,5 millió forint adományt utaltak az adományozók. A legkisebb befizetett összeg 5000-, a legnagyobb pedig 500 ezer Ft volt. Utóbbit egy gazdasági társaság adományozta. A pénz felhasználásáról később döntenek, de a számlán összegyűlő összeget a tervek szerint védőfelszerelésekre költik majd.

Rottenbacher Ádám, a szociális központ igazgatója tudatta, négy intézményben látnak el időseket bentlakásos férőhelyen. A Mérey utcai központi intézményben 66-, a Mérey utca 42. szám alatti 10-, a Kadarka utcai intézményben 37 férőhely található. Emellett a tolnai otthont is működtetik, ott 42 személyt látnak el. Az intézményekben látogatási tilalom van, így a hozzátartozók nem, csak a dolgozók léphetnek be az intézményekbe. Ez alól csak egy esetben tesznek kivételt. Akkor, ha a végső búcsúról van szó. Ilyenkor 15 percre beengedik valamely hozzátartozót, hogy elbúcsúzhasson haldokló szerettétől.

Az otthonok lakóinak testhőmérsékletét napi kétszer ellenőrzik, emellett fokozott figyelemmel kísérik a felső légúti tünetek megjelenését – mondta az igazgató. Hozzáfűzte, eddig senkinél sem találtak koronavírus-fertőzésre utaló jeleket. A megelőzés részeként a munkavállalók minden műszakba lépés előtt kötelesek írásbeli nyilatkozatot tenni egészségi állapotukról. Emellett az ő esetükben is elvégzik a hőmérést, a munkát pedig védőfelszerelésben végzik. Rottenbacher Ádám kijelentette, bízik a prevenciós intézkedések hatékonyságában.

Azt is elmondta, hogy az ételek idősek részére történő kiszállítása mellett napi 200 embert látnak el saját otthonukban, a házi segítségnyújtás keretében. Hozzátette, összesen 136 készülékkel, továbbra is napi 24 órában működik a jelzőrendszeres segítségnyújtás.

Rottenbacher Ádám arról is szólt, hogy szintén zárva tart a fogyatékkal élők nappali intézménye, ahol egyébként 22 férőhely található. Hozzáfűzte, mind a 22 fogyatékkal élő személlyel napi kapcsolatban vannak, ahogy a háziorvosokkal is, akik heti egy alkalommal mindenképpen vizitet tartanak az idősotthonokban.

A szociális otthon vezetője kérdésre azt is elmondta, hogy az otthonok lakói és a hozzátartozók is türelemmel viselik a helyzetet annak ellenére, hogy mentálisan nehéz megélni mindezt. Szeretteikkel nemcsak telefonon, de különböző internetes alkalmazások segítségével – mint a Skype, vagy a Messenger – tartják a kapcsolatot. Erre van is igény. A célra egy külön hordozható számítógép áll rendelkezésre, amit a mozgásban akadályozott idősekhez is könnyen oda tudnak vinni.

A képen: Ács Rezső polgármester (b) és Rottenbacher Ádám a szociális központ igazgatója. Fotó: Kadarka.net