full screen background image
Keresés
2019 november 4 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Szekszárdon rendezik meg a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntőjét

Szekszárdon rendezik meg a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntőjét

2018.02.10. Szekszárdon rendezi meg a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntőjét a Magyar Sommelier Szövetség február 24-én, szombaton délután. A Babits Mihály Kulturális Központban megtartandó nyílt versenyen – melyre minden érdeklődőt várnak – három szekszárdi sommelier is indul.

A szakma országos bajnokságának célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a sommelier-knek, vagy azoknak a vendéglátásban dolgozóknak, akiknek a sommelier szakma a munkakörük része. Ezen túl a bajnokság lehetőséget teremt a meglévő szakmai kapcsolatok erősítésére és új személyes kapcsolatok kialakítására is.

Az elődöntőben a részvevők előbb írásbeli feladatokat oldanak meg, vörösbort dekantálnak, megfelelő ételt ajánlanak a borokhoz, végül pedig két bort párosítanak öt étellel. A verseny ezúttal is nyílt, így a szövetség tagjain kívül a megmérettetésen minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni.

A döntőbe három versenyző jut, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt március 4-én a Gerbeaud Ház Átrium termében.

Mészáros Péter borász, a verseny zsűrijének egyetlen szekszárdi tagja a Kadarka.net-nek elmondta, a Magyar Sommelier Bajnokság olyan rangos verseny, mely nagyban növelheti a résztvevők szakmai elismertségét. Tudatta, a megmérettetésen három szekszárdi – Daum Lívia, Kern Ferenc és Letenyei Balázs – is indul.

A zsűri tagja felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény a tekintetben is nyílt, hogy azon szívesen látnak mindenkit, aki érdeklődik a sommelier szakma, a borászat vagy maga a verseny iránt.

Ugyancsak elmondta, az elődöntőre várják a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskola diákjait és oktatóit, valamint a PTE KPVK szőlész-borász mérnöki képzésén, illetve turizmus-vendéglátás szakán tanuló hallgatókat is. Ők – ahogy a többi érdeklődő is – a versenynek köszönhetően szemtanúi lehetnek annak, hogy miként kell a borokat professzionális módon dekantálni, kóstolni.

A szőlész-borász mérnök és turizmus-vendéglátás szakos hallgatók, valamint a vendéglátóipari szakközépiskolások, a jövő szakemberei a versenynek köszönhetően olyan tapasztalatra tehetnek szert, melyre egyébként nem nyílik lehetőségük – tudatta a borász. Hozzátette, ez azért is rendkívül lényeges, mert a borász szakma szempontjából kiemelten fontos az utánpótlásképzés.

A kulturált borfogyasztás, a borkultúra iránt érdeklődőknek már csak azért is érdemes lesz ellátogatniuk a Magyar Sommelier Bajnokság Szekszárdon tartandó elődöntőjére, mert a verseny végeztével tizenegy szekszárdi borász tart kóstolót, valamint a Törley Pezsgőpincészet prémium pezsgőit is meg lehet majd ízlelni.

Kadarka.net/MTI


ElőzőSötét bőrű, kék szemű lehetett a britek őse


Read previous post:
Close