full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Szekszárdon sokan fordulnak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel

Szekszárdon sokan fordulnak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel

2019.01.30. Egyre többen fordulnak orvoshoz különböző felső légúti, influenzaszerű megbetegedésekkel Szekszárdon. A 2.-es számú gyermek háziorvosi körzetben egy hét alatt mintegy 40 százalékkal nőtt a betegek száma.

A Tolna Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az influenza figyelőszolgálat munkájában – a klinikai adatgyűjtésben – összesen 36 orvos vesz részt a megyében. A klinikai adatgyűjtésben résztvevő praxisok közül 12 – 5 felnőtt-, 2 vegyes- és 5 gyermek praxis – Szekszárdon működik. Az összes ellátott száma Tolnában keddig 52 796 fő volt, míg Szekszárdon 17 327 főt láttak el az idén. Az év 4. hetében Tolna megye tekintetében az összes betegforgalom 9487 fő volt, Szekszárdon 3203 fő fordult orvoshoz.

Az év 4. hetében Tolnában összesen 674, Szekszárdon 172 influenzaszerű megbetegedést jelentettek. A legtöbb megbetegedést az Influenza A típusa okozza.

A betegség eloszlása Tolna megyében a 0 évesek körében 0,3%, az 1-2 évesek körében 4,5%, a 3-5 éveseknél 13,8%, a 6-9 éveseknél 12,3%, a 10-14 évesek esetében 12,8%, a 15-24 éveseknél 12,9%, a 25-34 éveseknél 11,1%, a 35-59 éveseknél 26,6% míg a 60 év és a felettiek esetében 6,4%.

Szekszárdon az 1-2 évesek körében 4,7%, a 3-5 éveseknél 18%, a 6-9 éveseknél 15,1%, a 10-14 évesek esetében 12,8%, a 15-24 éveseknél 18,6%, a 25-34 éveseknél 15,7%, a 35-59 éveseknél 14% és a 60 év és a felettiek esetében 1,2% a betegség eloszlása. Vagyis a betegek mintegy fele az 1-14 éves korosztályból került ki.

Az influenza mellett felső légúti, hányás, hasmenést okozó (enterális) megbetegedések jelentek meg nagyobb számban Tolna megyében.

Dr. Schranz Róbert, a 8.-as számú szekszárdi felnőtt háziorvosi körzet orvosa növekvő, de nem ugrásszerűen növekvő betegforgalomról számolt be. Mint elmondta, a páciensek többnyire különféle felső légúti megbetegedésekkel keresik fel. Hozzátette, ezeket a köznyelven sokszor influenzaként emlegetik, de valójában nem típusos influenzáról van szó, hanem influenzaszerű megbetegedésekről beszélhetünk. A kimondottan influenzás betegek száma a körzetben eddig alacsony volt, ám ez könnyen változhat – tudatta a háziorvos.

Dr. Tusa Annamária, a 2.-es számú szekszárdi gyermek háziorvosi körzet orvosa ugyancsak növekvő betegforgalomról szólt, szavai szerint sok az úgynevezett influenzagyanús eset. Mint azt tudatta, az előző héten kezdtek nagyobb számban megjelenni a betegek a rendelőben. Ám ezen a héten az előző héten tapasztalthoz képest is mintegy 40 százalékkal nőtt a betegek száma. A körzetben, melyhez mintegy hatszázan tartoznak, napi 60-70 beteget látnak el, ezért hosszított idővel rendelnek. Mint azt a gyermekorvos részletezte a legtöbben – főként az óvodás korú gyermekek – felső légúti, vírus okozta megbetegedésben szenvednek.

A betegség izomfájdalommal és magas – 38-39 fokos – lázzal kezdődik, majd a hányás és a köhögés is megjelenik a tünetek között. A magas láz általában 5 nap után megszűnik, de a hurutos panaszok akár 2-3 hétig is eltartanak. Az ilyen megbetegedéseknél a gyermek legalább egy hétig kimarad az óvodából, vagy az iskolából – mondta el dr. Tusa Annamária. Hozzáfűzte, az iskolás gyermekeknek általában további 1-2 hétre szóló felmentést adnak a testnevelés órák alól, nehogy visszaessenek.

A gyermekorvos arról is szólt, hogy ugyancsak viszonylag magas a hányásos-hasmenéses tünetektől szenvedő betegek aránya is. Hozzátette, ezen szintén vírus okozta megbetegedések – melyek általában 2-3 napig tartanak – száma mostanra csökkenő tendenciát mutat és inkább az iskolás korú gyermekeket érinti.

A háziorvos elmondta, antibiotikumot csak bakteriális fertőzés ellen tudnak adni, a fent említett, vírusok okozta betegségekre nincs gyógyszer. Az ilyen esetekben a sok pihenés, magas folyadékbevitel és a különféle vitaminok fogyasztása hozhat gyógyulást. Lázcsillapítást pedig csak kimondottan magas – 38,5 fok feletti – láz esetén javasolnak.

Látogatási tilalmat rendeltek el a Tolna Megyei Balassa János Kórházban

Mint azt megírtuk, az influenza járványügyi adatainak ismeretében látogatási tilalmat rendelt el dr. Németh Csaba főigazgató január 24.-től határozatlan ideig a Tolna Megyei Balassa János Kórház valamennyi osztályán. Az intézkedés a megelőzést, a betegek védelmét szolgálja.

A kórház felhívja azon betegei figyelmét, akinek járó-, vagy fekvőbeteg-ellátásra van előjegyzésük és annak időpontjában szezonális megbetegedésük van (pl. lázas légúti betegség, illetve hasmenéses tünetek), hogy a gyógyulást követően telefonon kérjenek új időpontot az ellátásra.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close