full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Szekszárdon tartott előadást a BBC tudósítója – így látja a helyzetet

Szekszárdon tartott előadást a BBC tudósítója – így látja a helyzetet

2018.12.13. „Sír, vagy nevet az út előttünk? A magyar jelen és jövő angol szemmel” címmel tartott előadást Nick Thorpe, az angol BBC kelet-közép-európai tudósítója, Magyarország-szakértő a Vállalkozói Szalonban szerda esete a Mészáros Borházban.

Nick Thorpe, aki még a rendszerváltozás előtt, 1986-ban érkezett Magyarországra és magyar feleségével él Budapesten, portálunknak leszögezte, egyik politikai oldalon sem áll, újságíróként az a dolga, hogy nehéz, kellemetlen kérdéseket tegyen fel. Mint az előadása kapcsán elmondta, Magyarországon a média és az emberek rengeteget foglalkoznak az Unióba irányuló migráció kérdésével. Hozzátette, szerinte Magyarországot nem fenyegeti veszély a bevándorlás miatt, a kormány bevándorláspolitikáját pedig elhibázottnak tartja.

Úgy véli, hogy más veszélyek sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve. Mint részletezte, jóval nagyobb gondnak látja, hogy rengeteg fiatal hagyja el az országot, hogy másutt keressen megélhetést. Azt is elárulta, hogy magyar feleségétől öt fiúgyermeke született, ám közülük jelenleg csak ketten élnek Magyarországon és csak reménykedhet, hogy visszatérnek. Ezzel kapcsolatosan arra is kitért, hogy – szavai szerint – Magyarországon ma „kevesebb a levegő, mint a 90′-es évek elején”, a fiatalok pedig csak akkor térnek vissza szülőhazájukba, ha a helyzet változik.

Szerinte azonban még a kivándorlásnál is nagyobb fenyegetést jelentenek az olyan globális problémák, mint a klímaváltozás, ami az egész Földet veszélyezteti. Úgy véli, a migrációnál jobban kellene tartanunk az olvadó jégsapkák miatt emelkedő tengerszinttől, az egyes területeket érintő éhínségtől, ami egyébként szoros ok-okozati összefüggésben áll a migrációval.

Nick Thorpe szerint Magyarországon túl kevés szó esik minderről, miközben mindenki az Európai Unióba irányuló migrációval foglalkozik. A BBC kelet-közép-európai tudósítója úgy látja, hogy túl kicsi a bolygó és Magyarország jövője, ahogy minden más állam jövője szorosan összefügg a többi ország jövőjével.

A magyarokat túlzottan, a briteket túl kevéssé érdekli mások véleménye

A magyarok és britek közötti feltűnő különbségnek nevezte azt, hogy míg Nagy-Britanniában senkit sem érdekel, hogy külföldön mit gondolnak róluk, addig a magyarokat nagyon foglalkoztatja, hogy mások miként látják őket. Ennek okát abban látja, hogy a magyarok önbizalomhiányban szenvednek. Ugyanakkor kritikaként fogalmazta meg, hogy a britek túl kevéssé kíváncsiak mások róluk alkotott véleményére.

Mint fogalmazott, ha a britek tudnák, hogy milyen nagy az érdeklődés irányukba a kontinensről, akkor talán nem szavaztak volna a Brexitre. Nick Thorpe a Brexit kapcsán feltett kérdésünkre tudatta, a szigetországban emiatt hatalmas a káosz, a híradások szinte csak erről szólnak. Személyes véleménye, hogy Nagy-Britannia nem fog kilépni az Európai Unióból. Ám hozzáfűzte, ha lesz egy újabb népszavazás, melyen csak kis többséggel nyernek az Unióban maradás hívei, akkor szintén nehéz helyzetbe kerül az ország, mert sok olyan ember lesz Nagy-Britanniában, aki a kilépés mellett áll.

Arról is szólt, hogy a Brexit egy belső vitának indult a konzervatív párton belül, amikor David Cameron volt brit miniszterelnök le akarta győzni riválisait. Ennek lett az eredménye, hogy a levegőben lóg Nagy-Britannia sorsa. Mint fogalmazott, ez kérdéseket vet fel a híres brit demokrácia kapcsán.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close