full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Szekszárdon ülésezik a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Szekszárdon ülésezik a Megyei Jogú Városok Szövetsége

2017.04.20. A brüsszeli előírások megnehezítik a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását – hangzott el a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) szekszárdi közgyűléséről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. 

A közgyűlés fontos témája a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása – közölte a Babits Mihály Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke. Szita Károly tudatta, ezen közszolgáltatás díja jelenleg Magyarországon az egyik legolcsóbb az EU-ban, ám a rezsicsökkentés eredményének megtartása küzdelmes, mert a brüsszeli előírások megnehezítik azt. Az MJVSZ arra bátorítja a kormányt, hogy tegyen meg minden lépést, mellyel az elért eredmények megtarthatók – emelte ki.

A jövő héten benyújtják a hulladékgazdálkodásról szóló törvény módosítását, melynek az a célja, hogy szolgálja azt a kormányzati elképzelést, mely egy fenntartható, gazdaságilag hatékony, nullszaldósan működő és a rezsicsökkentés vívmányait fenntartó üzemeltetési struktúrát kíván kialakítani. A módosítással ennek végső lépése történik meg – tájékoztatott Dr. Makai Martina, zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

Mint azt hozzátette, Magyarországon hulladékgazdálkodási közszolgáltatási régiók jönnek létre, a közszolgáltatók száma pedig radikálisan csökkenni fog. Ennek eredményeként egy racionális, fenntartható, gazdasági struktúra jön majd létre, olyan számú szolgáltatóval, mely valóban megfizethető és működőképes.

A képen Makai Martina helyettes államtitkár. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap

A törvény arra is ki fog térni, hogy az üveghulladék gyűjtés terén további erőfeszítések szükségesek, hogy a kitűzött célok elérhetővé váljanak. Az EU által kitűzött célok elérésére szükség van azon kereskedelmi egységek együttműködésére is, melyek képesek begyűjteni az üveghulladékot a lakosságtól – részletezte a helyettes államtitkár.

Makai Martina hangsúlyozta, a közszolgáltatásnak – az alvállalkozókat is beleértve – nonprofitnak kell lennie, mert csak így biztosítható a rezsicsökkentés fenntartása.

A helyettes államtitkár azt is megosztotta, hogy az európai bizottság idevágó, úgynevezett körkörös gazdaságról szóló  javaslatával az a gond, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja Magyarország hulladékgazdálkodási szerkezetét és olyan szerkezetben próbál meg teljesítendő irányszámokat meghatározni, amely a Nyugat-európai országok hulladékgazdálkodási szerkezetén alapul. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy Magyarország képtelen a meghatározott számokat teljesíteni.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere örömét fejezte ki, hogy az MJVSZ 2008 után idén ismét Szekszárdon tartja közgyűlését. Mint mondta, a közgyűlés jó lehetőség arra, hogy a megyei jogú városok megmutassák, az utolsó találkozás óta milyen fejlesztések történtek és hova kívánnak eljutni. Mint azt hozzáfűzte, a közgyűlés két napja alatt komoly szakmai programok zajlanak.

A hulladékgazdálkodási törvény módosításával összefüggésben arról tájékoztatott, hogy Szekszárd sokat küzdött azért, hogy saját hulladékgazdálkodási cége (Alisca Terra – a szerk.) legyen. Mint azt hangsúlyozta, az új rendszerben is fent fogják tudni tartani a szolgáltatást és meg fogják tudni őrizni a társaság által biztosított munkahelyeket.

Ifjúsági olimpiát tartanak Győrben

A közgyűlésen Borkai Zsolt, Győr polgármestere arról szólt, hogy nyáron ifjúsági olimpiát tartanak, melynek a város lesz a házigazdája – közölte Szita Károly. Hozzátette, a MJVSZ-be tartozó 23 város évente összesen mintegy 20 milliárd forintot fordít sportcélokra és ezzel az állam után a második legnagyobb támogatója a sportéletnek. A megyei jogú városok vezetői szomorúak amiatt, hogy Magyarország nem rendez olimpiát, de büszkék arra, hogy ifjúsági olimpiát igen – hangsúlyozta.

A közgyűlés további témáiról pénteken sajtótájékoztatón adnak majd felvilágosítást.

A vezető képen Szita Károly (b), Makrai Martina és Ács Rezső. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap