full screen background image
Keresés
2019 szeptember 10 - kedd
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Szekszárdon ültették el a világ legöregebb szőlőtőkéjének hajtását

Szekszárdon ültették el a világ legöregebb szőlőtőkéjének hajtását

2018.04.22. A szekszárdi római katolikus plébánia udvarán ültették el vasárnap délután a maribori stara trta, a világ legöregebb szőlőtőkéje egyik hajtását, melyet dr. Milan Brglez szlovén házelnök ajándékozott Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, akinek jóvoltából az oltvány a Szekszárdi borvidékre kerülhetett.

Az oltvány nem is kerülhetett volna méltóbb helyre, mint a Szekszárdi borvidékre, ahol a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya 2000 éves múltra tekint vissza – mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere az ünnepélyes alkalmon, megköszönve a szlovén köztársaságnak és kövér László házelnöknek, hogy Szekszárdnak adományozta a hajtást. Hozzátette, reméli a plébánia udvarán is legalább 450 évet él majd meg a tőke, melyet gondosan ápolnak majd.

A polgármester azt kívánta az ünnepségen résztvevő Robert Kokaljnak, Szlovénia budapesti nagykövetének, hogy térjen vissza gyakran és győződjön meg róla, hogy a szekszárdiak valóban jó gazdái a tőkének.

A képen: Robert Kokalj (b), Horváth István, Ács Rezső és Eszterbauer János. Fotó: Kadarka.net

Kövér László jól döntött, hogy a stara trta 60. „borágát” Szekszárdnak adományozta, mert ápolásához a tudás és a szorgalom is adott a borvidéken – fogalmazott Robert Kokalj hozzáfűzve, hogy biztos abban, hogy jó helyre került az oltvány.

Az eredeti tőkéről, melyről az oltvány származik elmondta, a 16. század második felében ültették el Mariborban, ahol akkor még csak egy volt a több tízezer tőke közül. Mára viszont csak ez az egy maradt meg a város központjától nem messze található Dráva folyó partján, ugyanannál a háznál, ahol egykor elültették – tudatta a nagykövet. Azt is elmondta, hogy a maribori öreg tőkéről minden ősszel 45 kiló szőlőt szüretelnek le, amiből 30 liter bort készítenek és melyet különleges alkalmakra tartanak fent.

Horváth István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője igazi túlélőnek nevezte a maribori vén tőkét. Hiszen mint mondta, a török időket, több tűzvészt és a város 2. világháború alatt történt teljes lebombázását, de a szőlőültetvényeket megtizedelő filoxéra járványt is átvészelte.

Fotó: Kadarka.net

Az államtitkár azt is megosztotta,  hogy Kövér László házelnök azzal továbbította a borvidékre a tőke oltványát, hogy annak Szekszárdon lesz a legjobb helye.

Horváth István felidézte, a stara trta Szekszárdnak adományozott hajtása már a harmadik, mely Magyarországra került. Az elsőt a keszthelyi Festetics-kastély kertjében ültették el, a másodikat pedig a Tihanyi Bencés Apátságnál, ahol I. András magyar király van eltemetve. Az államtitkár párhuzamot vonva felhívta a figyelmet, hogy I. András I. Béla király testvére volt, aki pedig a Béla király téren van eltemetve, ahol a hajtásnak otthont adó plébánia is áll. Hozzátette, az egybeesés bizonyára nem véletlen, talán Isten keze van a dologban.

Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy – a szavai szerint – a túlélést, a szeretetet és a hitet jelképező tőke hajtását a Szekszárdi plébánia udvarán ültetik el.

Petkó Tamás mondott egyházi áldást. Fotó: Kadarka.net

Robert Kokalj nagykövet az ünnepélyes alkalmon egy a hajtás eredetiségét igazoló dokumentumot is átadott Ács Rezső polgármesternek. A tőkét Robert Kokalj, Horváth István, Ács Rezső, illetve Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok Céhe elnöke és Bodri István, a Szekszárdi Hegyközség elnöke ültette el a plébánia udvarán, Wosinsky Mór mellszobra mellett. A hajtásra Petkó Tamás római katolikus plébános kérte Isten áldását.

A több mint 450 éves tőke egy-egy hajtását korábban már a Vatikánban, Barcelonában, Párizsban, Bécsben, illetve Prágában, valamint Japánban és Argentínában is elültették.

Fotó: Kadarka.net


ElőzőElültették a világ legősibb tőkéjének hajtását Szekszárdon


Read previous post:
Agrárkamara: jó állapotban teleltek át az őszi vetések

2018.04.22....

Close