full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Szekszárdon vannak a legszebb „szőlőbirtokok”

Szekszárdon vannak a legszebb „szőlőbirtokok”

2020.10.25. Két kategóriában is szekszárdi borászat nyert a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2020 versenyben, melynek díjkiosztóján a kilenc átadott díjból hatot a borvidék borászatai vehettek át.

A 2012-ben életre hívott pályázatot az idén is három – kis-, közép- és nagybirtok – kategóriában hirdette meg a Bor és Piac szaklap. Az idei kiírásra összesen 130 nevezés érkezett, a birtokokra első körben lap internetes oldalán, a borespiac.hu-oldalon szavazhattak a borkedvelők. Az internetes szavazás nyomán minden kategóriában 3-3 pályázó, vagyis összesen kilenc birtok jutott a döntőbe. A Bor és Piac által kinevezett, különféle szakemberekből álló zsűri ezt követően sorra felkereste a döntőbe került birtokokat. A zsűri a lap által kialakított 100 pontos rendszer alapján értékelte a látottakat, tapasztaltakat, majd titkos szavazással megválasztotta győzteseket.

Az idei verseny a szekszárdi borászatok fölényes sikerét hozta, a kilenc kiosztott díjból hatot a megyeszékhely borászatai szereztek meg. A szekszárdi borászatok a háromból két kategóriában is nyertek, emellett két második és két harmadik díj is Szekszárdra került.

A nagybirtok kategóriában a Bodri Pincészet lett a nyertes, míg a Schieber Pincészet a harmadik helyen zárta a versenyt. A második ebben a kategóriában a közeli a Hajós-Bajai borvidéken, Borotán található Koch Borászat lett.

A középbirtok kategóriában taroltak és mindhárom díjat elhozták a szekszárdiak. A kategória győztese az Eszterbauer Borászat lett, a második helyen a Vesztergombi Pince, harmadik a Hetényi Pincészet lett.

A kisbirtok kategóriában a második helyet szerezte meg a Tringa Borpince, míg a kategória győztese a tokaji Dobogó Pincészet, a harmadik helyezett a Pannonhalmi borvidéken található Cseri Pincészet lett.

A díjakat szeptember 29-én a budapesti a Fióka Étterem és Borbárban adták át szűk körben, tekintettel a „járványos helyzetre”.

Eszterbauer János borász, az Eszterbauer Pincészet tulajdonosa elmondta, az idén első alkalommal pályáztak a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címre. Mint azt tudatta, szeptemberben megtartott látogatása során a zsűri tagjai végigjárták a szőlőterületeket megtekintették a feldolgozó üzemet és a vendéglátásra kialakított tereket. Hozzátette, a különféle szakemberekből álló zsűri tagjai mindent egybevetve hozták meg döntésüket.

Eszterbauer János elmondta, a pincészet 2004 óta folyamatosan fejlesztéseket hajtott végre, nemrég zárult le legutóbbi nagyszabású fejlesztésük, mely alkalmával feldolgozó üzem épült a Bor utcában. Tudatta, úgy érzi, ennek a hosszú munkának az elismerése a díj, melynek elnyerésére komoly sikerként tekint.

A borász kiemelte, büszke arra a sikerre, amit a szekszárdi pincészetek elértek az idei versenyen. Hozzátette, bár a rendszerváltozás után Szekszárd lemaradt versenytársaitól, a borvidék mára nemcsak a borok minősége tekintetében zárkózott fel, de a borászathoz kötődő különféle infrastruktúrák terén is.

A képen a Tringa Borpince. Fotó: Tringa Borpince
Read previous post:
Close