full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Szekszárdon vette kezdetét a Kultúrházak éjjel-nappal sorozat

Szekszárdon vette kezdetét a Kultúrházak éjjel-nappal sorozat

2016.02.05. Hatszáz helyszínen mintegy kétezer kulturális esemény várja a közönséget a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű háromnapos programsorozaton, amelyet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitott meg pénteken Szekszárdon.

„Az a célunk, hogy az ország minden szegletében próbáljuk meg a polgárokat hozzásegíteni ahhoz, hogy minél gyakrabban találkozhassanak értékes kultúrával” – mondta Hoppál Péter a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban tartott rendezvényen. Hozzátette: a fővárosban, nagyobb városokban ez könnyebb feladat, de vannak olyan régiók, amelyekben nem a mindennapok része a kultúra. „Ezért fontosnak tartjuk, hogy a művelődési házak, művészeti intézmények, zenekarok, kórusok világa járuljon hozzá ahhoz, hogy élő közösségekben próbáljunk meg értéket teremteni” – fogalmazott.

Hozzátette: a programsorozat, amelyet tíz éve rendeznek meg, arra szolgál, hogy az elmúlt években megújult kultúrházak, művelődési központok, agórák bátran mutassák meg értékeiket.

A Magyar Népművelők Egyesületének kezdeményezését tízmillió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a 2016-os sorozat középpontjában az élő zene áll – emlékeztetett az államtitkár, aki szerint örvendetes, hogy országszerte elkezdett gyarapodni a helyi zenei produkciók száma.

A képen a Bartina Néptánc Egyesület gyermekcsoportja. Fotó: Mártonfai Dénes

A megnyitó mintegy kétszáz fős közönsége előtt a Bartina Néptánc Egyesület gyermekcsoportja, a bordalokat éneklő Muslinca férfikar, a Szekszárdi Madrigálkórus és a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus adott műsort; a madrigálkórus Bárdos Lajos Régi táncdal című művének előadásába az államtitkár – aki a Mohácsi Városi Vegyeskar és a Pécsi Református Kollégium Vegyeskarának karnagya volt –, is bekapcsolódott. A megnyitót közös népdaléneklés zárta.

A szekszárdi programon levetítették a tavaly Szekszárdon forgatott, az Obsitos című, közösségi gyártásban készült, Háry János történetén alapuló játékfilmet, és az érdeklődők betekinthettek a Bartina együttes, a Tücsök Zenés Színpad és a Szekszárdi Jazz Quartett próbáiba is.

A vasárnapig tartó országos rendezvénysorozathoz idén 400 intézmény csatlakozott élőzenei produkciókkal, hagyományőrző és a farsanghoz kapcsolódó kulturális eseményekkel. A rendezvényen könnyű-, komolyzenei és népzenei koncertek, kórushangversenyek, táncházak és számos közösségi program várja az érdeklődőket.

MTI

A vezetőképen (legfelül) Hoppál Péter a programsorozat megnyitóján. Fotó: Mártonfai Dénes