full screen background image
Keresés
2021 február 28 - vasárnap
  • :
  • :

Szekszárdra látogat az Országos Honismereti Akadémia

Szekszárdra látogat az Országos Honismereti Akadémia

2015.06.26. Minden érdeklődőt szívesen látnak július 5. és 10. között, a 43. Országos Honismereti Akadémia előadássorozatán, melynek a Kárpát-medence nemzetiségei lesz a témája.

Szekszárdon rendezik meg az Országos Honismereti Akadémiát, melyre összesen 150 résztvevőt várnak a Kárpát-medencéből. Az Akadémia kötődik a városhoz, hiszen immár harmadik alkalommal tartják meg a tolnai megyeszékhelyen – kezdte Ács Rezső polgármester, az esemény védnöke a rendezvényről szóló sajtótájékoztatót.

A Honismereti Akadémia az Országos Honismereti Szövetség legnagyobb létszámú eseménye, melyet 1973-óta minden évben megrendeznek. Az Együtt ezer éve – Nemzetalkotó népek és nemzetiségek a Kárpát-medencében című rendezvénysorozat előadásain áttekintik a magyarországi nemzetiségek sorsának alakulását az elmúlt 30 évben. Azt is vizsgálják, hogy a nemzetiségek mit őriztek meg „örökségükből” és milyen szokásokat vettek át a befogadó nemzettől – mondta el Bartha Éva, a szövetség titkára. A rendezvénysorozaton górcső alá veszik a szerb, német, lengyel, szlovén, szlovák, román nemzetiségek helyzetének alakulását.

Az előadásokat a témák szakavatott kutatói tartják, mint Szögi Lajos történész, vagy Halász Péter tiszteletbeli szövetségi elnök. Az Akadémia programjainak a Babits Mihály Kulturális Központ és a Garay János Gimnázium ad otthont. Emellett a Német Színházba várják bemutatóra a vendégeket, de lesz közös faültetés, valamint sárközi, völgységi, illetve Duna-menti tanulmányi út. Ez utóbbi viszont csak meghívott vendégek számára nyitott.

A Honismereti Akadémia idei rendezvényének fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint Fuzik János, aki a magyarországi nemzetiségek parlamenti bizottságának elnöke. A vendégek nagy részét a magyarországi honismereti egyesületek vezetői, tagjai adják, de Erdélyből és a Délvidékről is érkeznek meghívottak, közel húszan. Az előadásokra azonban bárki ellátogathat, aki a témák iránt érdeklődik – hívta fel a figyelmet a titkár.

Dr. Gesztesi Enikő, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Szövetség vezetője elmondta, az első nap (július 5.) 18.00 órától sváb bált tartanak a Szent László Szakképző Iskola fiúkollégiumában. A jótékonysági bál bevételét a szövetség saját, Honismeret című kiadványára – melynek korábbi számaiban több Tolna megyei vonatkozású írás jelent meg – fordítják – tájékoztatott az elnök, aki kiemelte, a rendezvényt több mint 50 Szekszárd környéki és Tolna megyei vállalkozás támogatta.

 A 43. Országos Honismereti Akadémia programjai – kattintson!

Az Országos Honismereti Szövetség hivatalos honlapja – kattintson!

A vezető (legfelső) képen Bartha Éva (balról), Ács Rezső és dr. Gesztesi Enikő. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close