full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Szén-monoxid-mérőt kaptak Tolna megye tűzoltóságai

Szén-monoxid-mérőt kaptak Tolna megye tűzoltóságai

2016.10.23. Az E.ON Hungária Zrt. a közelmúltban hárommillió forint értékben ötven darab, professzionális szén-monoxid-mérő készüléket adományozott a katasztrófavédelem számára. A mérőeszközökből hat darabot kaptak Tolna megye tűzoltóságai – a szekszárdi, paksi és dombóvári -, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat.

A készülékek a készenléti tűzoltójárműveken kapnak helyet, ami azért fontos, mert ezek a járművek érkeznek meg elsőként a szén-monoxiddal kapcsolatos esetek helyszínére.

A Tolna megyei tűzoltók 2016 év eleje óta 4 szén-monoxidos esethez vonultak, halálos áldozatot megyénkben szerencsére nem szedett a “gyilkos gáz”. Országosan ennél sajnos szomorúbb a statisztika, október tizedikéig 14-en vesztették életüket a szén-monoxid miatt. A tapasztalatok alapján egyre több háztartásban szerelnek fel szén-monoxid-érzékelőt.

A mérgező gáz jelenléte természetesen nemcsak a háziakra, hanem a beavatkozó tűzoltókra nézve is veszélyes, az ő biztonságuk érdekében adományozta az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. a mérőket a működési területén lévő tűzoltóságoknak. A mérőműszerek az elsődlegesen beavatkozó erők munkáját segítik majd, azokét a tűzoltókét, akik adott esetben csak teljes légzésvédelem mellett mehetnek be egy-egy, a mérgező gázzal telített helyiségbe.

Az E.ON által átadott ötven Dräger Pac 7000 CO típusú készüléket személyi védelemre fejlesztették ki, a berendezés azonnal hang-, fény- és rezgő jelzést bocsát ki, amint a szén-monoxid-koncentráció túllépi az egyébként állítható riasztási küszöböt, és riaszt akkor is, ha az oxigén koncentrációja a beállított érték alá esik. A felhasználót – jelen esetben a beavatkozó tűzoltókat – akkor is figyelmezteti, ha alacsony az elem feszültsége vagy működési hiba lépett fel. A beavatkozások során különösen hasznos, hogy a készülék tokja fokozottan ütésálló, továbbá megfelel az IP 65 szabványban előírt por és víz elleni védelem szigorú előírásainak. A gyártó a készüléket korlátlan élettartamra tervezte, amikor pedig szükséges, a műszerek egyszerűen kicserélhetőek.

A katasztrófavédelem évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid veszélyeire, illetve a megelőzés fontosságára. A szén-monoxid veszélyessége legfőképen abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan gáz, megfelelő műszer nélkül nem lehet a jelenlétét kimutatni. A szén-monoxid számos okból gyűlhet össze egy-egy helyiségben, okozhatja az elégtelen levegő-utánpótlás, a tüzelő-, fűtőberendezések karbantartásának elmulasztása, a készülékek meghibásodása éppúgy, mint a nem megfelelő használat.

Egyre többen döntenek úgy, hogy szén-monoxid-riasztót szerelnek fel a lakásukban, a termékek kiválasztásánál segítségükre lehet, hogy a katasztrófavédelem honlapján elérhető a megbízható eszközök listája – kattintson!

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: dr. Ackermann Zsuzsanna
Read previous post:
Close