full screen background image
Keresés
2021 április 10 - szombat
  • :
  • :

Szép forgalom, remek hangulat – így látták a borászok a borudvart

Szép forgalom, remek hangulat – így látták a borászok a borudvart

2015.09.22. Látogatott volt a Szekszárdi Szüreti napok borudvara, ahol a megkérdezett borászatok beszámolója alapján a rozék fogytak a leginkább.

Szép forgalomról, remek hangulatban és kulturáltan kóstoló vendégekről számoltak be a borudvarban árusító borászatok a Kadarka.net-nek. Noha Szekszárd a vörösborairól igazán híres, mindegyik megkérdezett borászatnál azt mondták, a rozék fogytak a leginkább, utána a fehérborok voltak a legkapósabbak. Ennek okát válaszadóink az időjárásban látták, a meleg miatt az üdítőbb jellegű borokra volt igény.

A rozék olyan gyors ütemben fogytak, hogy a borokat egyszerűen nem lehetett az ideális (8-10 fokos) hőmérsékletre hűteni – mondták el portálunknak a Prantner Pincénél és Németh János Pincészeténél is. A vendégek közül sokan fröccsöztek a melegben.

Szombat esti pörgés Németh János Pincészetének standjánál Fotó: Kiss Albert

Több volt a vendég Németh János Pincészetének standjánál mint az előző években – tájékoztatta a Kadarka.net-et Korda Gabriella. Megjegyezte, ehhez a borászat egyre növekvő ismertsége is hozzájárulhatott. Csütörtökön és vasárnap a helyiek voltak többségben. Ezen a két napon volt idő a nyugodt kóstolásra és arra, hogy a borokról beszélgessenek a látogatókkal, akik szívesen elegyednek szóba a borok készítőjével. Több vendég is volt, aki péntekre szabadságot vett ki, hogy már csütörtök este is nyugodtan szórakozhasson a borudvarban – számolt be tapasztalatáról Korda Gabriella. Pénteken és szombaton igazi fesztiválhangulat alakult ki, este 8 és 10 óra között csúcsforgalom volt. Annyian voltak a vendégek, hogy már-már szűkösnek bizonyult a hely. A standot több borklub tagjai is felkeresték. Olyanok is akadtak, akik előre összeállított lista alapján kóstoltak. Bár a pincészet közös szekszárdi üvegbe töltött borai még nem kerültek forgalomba, sokan megnézték a mutatóba kitett mintadarabot – mondta Korda Gabriella.

Ifjabb Márkvárt Jánosnál már vásárolni is lehetett az általa készített, szekszárdi palackba töltött bikavérből. Mint azt elmondta, nála is a rozék és fehérek fogytak jobban, de sokan kértek a fent említett bikavérből is. A borász szerint a közös üveg, és annak sajátos tervezésű, bikafejet ábrázoló címkéje felkeltette a vendégek figyelmét.

Figyelemfelkeltő az egyedi tervezésű bikafejet ábrázoló címke Fotó: Kiss Albert

A Mészáros Pincészetnél is fokozottan érdeklődtek a szekszárdi palack iránt. Rengetegen megnézték az üveget, amiről sokan még nem is hallottak – számolt be Mészáros Péter borász. Hozzátette, a vendégeknek nagyon tetszett az egységes helyi palack.

A korábbinál több vendégről tettek említést a Prantner Pincénél is. Prantnerné Kata megkeresésünkre arról számolt be, hogy akkora vendégforgalomra még nem volt példa csütörtökön, mint az idén. A vendégekről alkotott tapasztalata egybevág a Korda Gabriella által elmondottakkal, miszerint csütörtökön főként a helyiek, illetve elszármazottak kóstolták a borokat. Pénteken és szombaton szinte már túl sokan voltak a látogatók, míg vasárnap az idősebb korosztályból akadt több vendég. A fiatalok inkább a rozét, az idősebbek a vörösbort fogyasztották jobban, és sokan keresték az üde újborokat is. A rozékon kívül népszerű volt az idei cserszegi fűszeres, aki pedig vöröset kért, az jobbára merlot-ot, vagy cabernet-et választott – mondta el kérdésünkre Prantnerné Kata, aki hozzátette: sok vendég vásárolt a magasabb minőségi kategóriába tartozó borokból.

Ez utóbbival egybevágnak a Sárosdi Pincénél tapasztaltak. A vendégek többsége nem kérdezett a borok ára után, hanem egyszerűen megvette a kiszemelt bort – tudtuk meg Sárosdi Judittól. Arról is beszámolt, hogy – bár a rozét vitték a leginkább – kapós volt a merlot és a cabernet sauvignon, illetve kimondottan sokan keresték és vásárolták a barrikolt borokat, melyek nagy számban fogytak. Megjegyezte, a szüreti napok után, a rendezvény utóhatásaként a pincészetnél is nagyobb a forgalom. A borudvarban náluk kóstoló vendégek közül később sokan felkeresik a borászatot, hogy néhány palack bort vásároljanak. Sárosdi Judit kiemelte, remek hangulat alakult ki, túlságosan ittas, vagy nem megfelelően viselkedő vendéggel nem találkoztak. A látogatók kedvét még a szombat esti kiadós eső sem szegte túlságosan. Bár ekkor többen elmentek, közülük sokan átöltöztek, majd visszatértek és folytatták a kóstolást – árulta el Sárosdi Judit.

A 2015-ös Szekszárdi Szüreti Napok borudvarában összesen 41 kiállító kapott helyett. Ezek között két Szekszárd környéki pálinkaház, kettő a Tolnai Borvidéken termelő pincészet volt. A többi 37 kiállító mind a Szekszárdi Borvidéken működő borászat volt, melyek kizárólag a borvidékről származó borokat kínálhattak a látogatók részére.

Képgalériák (Fotó: Kiss Albert)

A Szekszárdi Szüreti Napok többi rendezvényéről írt összefoglalónkat itt találja – kattintson!

Borudvar – csütörtök

Borudvar – péntek

Borudvar – szombat
Read previous post:
Close