full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

„A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig”: tanulságos kiállítás nyílt

„A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől  a sivatagig”: tanulságos kiállítás nyílt

2016.09.29. Leletekben gazdag és tanulságos témát tár a látogatók elé a Wosinsky Mór Megyei Múzeum új, „A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől  a sivatagig”  című időszakos kiállítása, melyet szerda délután nyitottak meg.

A tárlat az őskor emblematikus tárgya, a kőbalta és az általa megindított, környezetre gyakorolt emberi hatásokat mutatja be – mondta köszöntőjében Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója. Mint azt hozzátette, a tárlat nem jöhetett volna létre a múzeumok közötti összefogás nélkül.

A megyei múzeum mellett a százhalombattai Matrica (ejtsd: mátrika) Múzeum, a debreceni Déri Múzeum, illetve a szombathelyi Savaria Múzem anyagi hozzájárulása teremtette meg a Szekszárdon debütáló kiállítás megrendezésének lehetőségét. A fentieken túl négy másik hazai múzeumból érkeztek kiállítási tárgyak a tárlatra – mondta el a múzeumigazgató.

A kiállítási tárgyak a világ számos pontjáról, például Óceániából származnak, ahol a tárlat ötletgazdája és kurátora, dr. Antoni Judit régész, néprajzkutató személyesen járt – zárta le Ódor János Gábor.

A képen dr. Antoni Judit, Ódor János Gábor és dr. Grynaeus András a megnyitón. Fotó: Retkes Tamás

„A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől  a sivatagig” címet viselő kiállítás azt mutatja be, hogyan lehet elkészíteni egy kőbaltát, és azt miképp lehet használni, például a segítségével egy fát kivágni – hangzott el dr. Grynaeus András dendrokronológus megnyitó beszédében. Mint azt hozzáfűzte, dr. Antoni Judit Óceániában saját szemével láthatta és dokumentálta a kőbalták készítésének és használatának mikéntjét.

A tárlat azonban nem csak az őskori eszközökről – melyeket Óceániában nem is olyan régen még a mindennapokban is használtak – szól. A kiállítás azt is megmutatja, hogy a kőbalta segítségével hogyan lehetett átalakítani a környezetet és, hogy milyen hatást gyakorolt arra. A tárlat egy olyan alapvető igazságra hívja fel a figyelmet, melyet a rómaiak úgy fogalmaztak meg, hogy „historia est magistra vitae”, vagyis a történelem az élet tanítómestere – emelte ki dr. Grynaeus András.

A tárlat arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mi történik akkor, ha az ember túlságosan nagy mértékben megváltoztatja a környezetét. A kiállítás ráirányítja a figyelmet, hogy ha az ember például túl sok fát vág ki egy adott területen, akkor annak növényzete átalakul – mondta el megnyitó beszédében a dendrokronológus.

A köszöntő és megnyitó beszédek után a kiállítás kurátora, dr. Antoni Judit régész, néprajzkutató úgy fogalmazott reméli, hogy tanulságos lesz a tárlat, melyen ezt követően maga vezette végig az érdeklődőket.

„A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől  a sivatagig – az ember hatása a klímaváltozásra az őskorban: egy eszköz történtet” című kiállítás 2017. április 30-ig látható a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.

Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum – Retkes Tamás. További képek a múzeum honlapján – kattintson!
Read previous post:
Close