full screen background image
Keresés
2019 január 19 - szombat
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Szociális otthon jön létre a Balassa János kórház palánki telephelyén

Szociális otthon jön létre a Balassa János kórház palánki telephelyén

2018.06.15. Az épület felújítása után várhatóan még az idén a Balassa János Kórház palánki telephelyére költözik a sárpilisi szociális otthon, utóbbiból pedig ugyanilyen jellegű, ám egyházi fenntartású intézmény válhat. 

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban évek óta zajlik az a racionalizálási folyamat, melynek célja, hogy mind gazdasági, mind pedig szakmai szempontból hatékonyabban működjön az intézmény. A folyamat része az úgynevezett tömbösítés, melynek keretében a korábban Palánkon működő krónikus belgyógyászati osztály és az elmegyógyászati rehabilitációs osztály is az intézmény központi telephelyére költözött, ami hatékonyabb betegellátást garantál – idézte fel Dr. Németh Csaba, a kórház főigazgatója pénteken, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, ennek következtében a palánki telephelynek új funkciót lehet találni. Tudatta, hosszas tárgyalási folyamat eredményeként lehetőség nyílik arra, hogy az épület szociális otthonként működhessen tovább. Megjegyezte, a palánki telephely két „pavilonja” jelenleg is ilyen funkciót tölt be.

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, azáltal, hogy ez a racionalizálási folyamat megindult, megnyílt annak a lehetősége, hogy a palánki telephelyet átadják a Tolna megyei szociális ellátó részére és a sárpilisi szociális otthon átköltözzön a palánki telephely épületszárnyába.  Hozzátette, ezáltal a szociális ellátó is optimalizálja működését, hiszen kettő helyett egy telephelyen működhet a szociális intézmény. Ugyancsak hozzáfűzte, mindez az ellátottak számára is előnyökkel jár.

Horváth István tudatta, a sárpilisi otthonban átmenetileg megszűnik a tevékenység, de a településen is szeretnék a munkahelyeket megőrizni. Hangsúlyozta, a település vezetőjével, illetve a református egyházzal közösen azon is dolgoznak már, hogy a sárpilisi otthonból egyházi fenntartású intézmény váljon, ami adott esetben kapcsolódhat a decsi református otthonhoz, vagy akár a Decsen működő másik szociális ellátó otthonhoz. Mint azt elmondta, a fenntartási, együttműködési lehetőségekről még egyeztetéseket kell folytatni.

A képviselő kiemelte, az átszervezéssel a megye szociális, illetve egészségügyi ellátó kapacitása mind minőségben, mind pedig hatékonyságban erősödik.

A palánki telephely kulcsait Dr. Németh Csaba főigazgató adta át jelképesen Pál Máriának a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény igazgatójának.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere arról szólt, hogy a palánki telephely szociális intézményként való hasznosítása fontos lépés a Szekszárdon található férőhelyek növelése szempontjából. Hangsúlyozta, a városban egyre nagyobb az igény arra, hogy az idősek elhelyezésére megoldást találjanak. Hozzátette, most huszonöt hellyel bővül a szociális ellátó rendszer időseket kiszolgáló része, ám további férőhelyeket kell kialakítani.

Mészáros Anikó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese tudatta, nagy segítség, hogy szociális otthon a jelenlegi kettő helyett, a jövőben egy helyen működhet. Hozzátette, ez nemcsak a bentlakók, de az otthon munkatársainak dolgát is megkönnyíti. Elmondta, jelenleg 126 főre van engedélyük, ám ha befejeződik a beköltözéshez elengedhetetlen felújítás, akkor szeretnék 150 főre bővíteni az engedélyt. Megjegyezte, ehhez azonban még plusz forrásokra van szükségük, illetve, hogy a bővítés nyomán új munkahelyek jöhetnének létre.

Sárpilisről mintegy 60 lakó költözhet át Palánkra, ahol négyfős szobákat alakítanak ki. A 30 négyzetméteres szobákban jóval kényelmesebb élettér várja majd a lakókat, mint a jelenlegi helyükön, Sárpilisen. Ám ehhez előbb teljesen fel kell újítaniuk az épületszárnyat, amire egy KEHOP-os pályázatnak köszönhetően nyílik lehetőségük. A felújítást követően még az idén szeretnének beköltözni.

A vezetőképen Horváth István (b), Dr. Németh Csaba és Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net


ElőzőSzázhét ifjú Tolna megyei tehetséget ismertek el Szekszárdon KövetkezőVéget ér a tanév, kezdődik a vakáció