full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

Szöllősi Mihály lett a 2015-es Év bortermelője

Szöllősi Mihály lett a 2015-es Év bortermelője

2015.12.04. Szöllősi Mihály nyerte el a 2015-ös Év bortermelője címet – a győztes nevét pénteken hirdette ki a Magyar Bor Akadémia (MBA).

2018hirdetés

A Neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Mihály hat év után került ismét a jelöltek közé – tájékoztatta a Magyar Bor Akadémia Elnöksége pénteken az MTI-t.

Szöllősi Mihály növényvédelmi mérnökként kezdett dolgozni, munkája része volt a Sárisápi Termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatának irányítása is. Harminchét évesen kezdett el saját bort készíteni pusztán kedvtelésből, majd a sikereken felbuzdulva megvásárolta családjával a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által épített pincét és elindították a családi vállalkozást. A siker azóta is töretlen: ma már 35 hektáron termelnek kiváló borokat, melyek nemzetközi szinten is eredményesen szerepelnek.

“Jó bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése” – fejtette ki Szöllősi Mihály.

A Szöllősi Pincészet legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, amely a borvidék zászlósbora. Emellett a borvidékre jellemző mindegyik fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárban: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. Szöllősi Mihály nagyon büszke arra, hogy az országban azon boros gazdák között volt, akik először próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos, fahordós érlelésével.

A Szöllősi család borai több megmérettetésen szereztek elismeréseket: díjazták nemzetközi borversenyeken, több ízben nyerték el például a Magyar Tudományos Akadémia bora címet.

Az Év bortermelője díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A díj döntősei között szerepelt Szöllősi Mihály mellett Mészáros Pál (Szekszárd), Borbély Tamás (Badacsony), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak), Koch Csaba (Hajós-Baja), és Szőke Mátyás (Mátra).

MTI

A képen Szöllősi Mihály beszél pénteken a Magyar Bor Akadémia rendezvényén a fővárosi Fortuna étteremben, ahol bejelentették az idei győztes nevét. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Read previous post:
Close