full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Tájékoztató füzetet adott ki a MEKH a fogyasztók védelmében

Tájékoztató füzetet adott ki a MEKH a fogyasztók védelmében

2017.08.30. A felhasználóváltás mikéntjéről és fontosságáról, valamint a fizetési nehézséggel küzdő, illetve védendő fogyasztóknak szóló két különálló tájékoztató füzetet adott ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A MEKH a Tolna Megyei Kormányhivatallal karöltve mutatta be a kiadványokat szerda délelőtt Szekszárdon, a Vármegyeházán.

A kiadvány és a közösen megtartott sajtótájékoztató célja, hogy a fogyasztók érdekeinek védelmében olyan jogszabályokra és gyakorlatokra hívja fel a polgárok figyelmét, melyek megszívlelendők. Emellett célja, hogy a védelemre szoruló fogyasztók megismerjék a rájuk vonatkozó jogszabályokat – tudatta dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott.

A Panasza van? Segítünk! Jelentse be időben című tájékoztató füzet a felhasználóváltás, vagy ahogy a hétköznapokban nevezni szokták az átíratással kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza – mondta el Scherer Zsolt a MEKH szóvivője. Mint azt részletezte, mindenki életében előfordulhat, hogy lakást ad el, vagy vásárol, illetve ad bérbe, vagy bérel. Hangsúlyozta, ilyenkor a közművekkel kapcsolatos szerződések rendbetételére is nagy gondot kell fordítani.

Kiemelte, ez mindkét fél érdeke, mert ezzel rengeteg kellemetlenséget lehet elkerülni. Mint azt megemlítette, egy-egy fogyasztónak lehet túlfizetése, vagy tartozása is. Ha például nem lett időben átjelentve a mérőóra, akkor könnyen megeshet, hogy az előző tulajdonosnak az új tulajdonos, vagy bérlő által elfogyasztott energia árát kell kifizetnie. A felhasználóváltás bejelentése azért is fontos, mert ilyenkor a szolgáltató munkatársai ellenőrzik a mérőórát, és ha azt manipulálták, akkor amiatt nem az új tulajdonost, bérlőt bírságolják meg.

Scherer Zsolt felhívta a figyelmet, a kiadvány hátsó oldalán megtalálható az átadás-távételi jegyzőkönyv, melyet az átadó és az átvevő által kitöltve a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában lehet beadni.

A különleges bánásmódban részesülő fogyasztókkal kapcsolatos kiadvánnyal kapcsolatosan Scherer Zsolt arról szólt, hogy a mérőórák leszerelésének mennyiségéhez képest kevésnek számító, 55 ezer védendő fogyasztót tartanak nyilván az egész országban. Mint azt hozzátette, mintha sokan nem is tudnának a védendő fogyasztói státusz létezéséről.

Kiemelte, a füzetből arról lehet informálódni, hogy mi a megoldás azok számára, akik nem tudják fizetni az energiafogyasztással kapcsolatos rezsiszámlájukat.

A szóvivő azt tanácsolta a nehéz helyzetben lévő fogyasztóknak, hogy fizetési nehézségek esetén mielőbb forduljanak a szolgáltatóhoz. Hangsúlyozta, senki se várja meg, míg kikapcsolják az áramot, vagy a gázt, hanem kezdeményezzék a szolgáltatóval történő kapcsolatfelvételt, mert részletfizetés, vagy haladék is kérhető. Emellett a szolgáltató költségére kérhető az úgynevezett előre fizetős mérőóra felszerelése is.

Fotó: Kadarka.net

Az ilyen mérőórák előnye, hogy a fogyasztó – akárcsak a kártyás mobiltelefonok esetében – egy előre meghatározott összeggel feltölti azokat, és így csak annyi elektromos áramot, vagy földgázt tud felhasználni, amennyit a feltöltési keret megenged. Ezek használatával a fogyasztó megelőzheti, hogy olyan mértékű energiát fogyasszon el, melyet később nem tud kifizetni. A kikapcsolt mérőórák visszafizetése ezzel szemben nemcsak időt vehet igénybe, de költséggel is jár.

A füzet emellett arról is tájékoztatást nyújt, hogy ki kerülhet az úgynevezett védendő fogyasztók státuszába. Ilyen szolgáltatást a villamosenergia-, a földgáz és a víziközmű-szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók kaphatnak szociális alapon, vagyok azok, akik fogyatékkal élnek.

Dr. Kolosi Sándor, a MEKH Fogyasztóvédelmi Főosztályvezetője a szolgáltatóváltással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy azért is érdemes bemenni a szolgáltató ügyfélkapcsolati irodájába, mert ott személyre szabhatók a szerződés feltételei. Így az ügyfél eldöntheti, hogy havonta bediktálja fogyasztási adatait, vagy résszámlát kér és ezek mekkora összegről szóljanak.

A védendő fogyasztókkal kapcsolatosan tudatta, a szociális, vagy egészségügyi alapon való rászorultságot a megfelelő igazolások bemutatásával lehet igazolni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a mérőóra kikapcsolása előtt a szolgáltatónak kötelessége tájékoztatni a fogyasztót a védendő fogyasztók nyilvántartásába való felvétel lehetőségéről.

Rajkai Péter, a MEKH fogyasztóvédelmi ügyfélkapcsolati főoasztályvezetője kérdésre elmondta, az 55 ezer védendő fogyasztó között a villamosenergia-fogyasztók száma mintegy 40 ezer, a földgázfogyasztók száma pedig mintegy 15 ezer Magyarországon. Az előre fizetős órák száma 120 ezer, de ebből mindössze 17 ezer található védett fogyasztónál.

A MEKH összesen 100 ezer példányban készítette el a két kiadványt, melyek a kormányablakoknál, a szolgáltatóknál és a földhivataloknál is megtalálhatók. A kiadványok és a felhasználóváltás bejelentéséhez szükséges átadás-távételi jegyzőkönyv emellett elérhetők a MEKH honlapján is. A közműhivatal egyébként tavaly már kiadott két  füzetet, melyekben a jogorvoslati folyamatokat mutatta be, illetve a szabálytalan vételezéssel kapcsolatosan nyújtott tájékoztatást.

A felhasználóváltásról és a különleges bánásmódban részesülő fogyasztókról szóló kiadványt itt találja – kattintson!

Az átadás-átvételi jegyzőkönyvet innen töltheti le – kattintson! 

A vezetőképen dr. Horváth Kálmán (b), Scherer Zsolt és dr. Kolosi Sándor a Vármegyeháza Kistermében megtartott szerdai sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close