full screen background image
Keresés
2022 január 26 - szerda
  • :
  • :

Információs napon segítette a CIC és a Törvényszék a civileket

Információs napon segítette a CIC és a Törvényszék a civileket

2016.10.19. A civil szervezetek nyilvántartásával kapcsolatban kaphattak hasznos segítséget az egyesületek, alapítványok képviselői a Civil Információs Centrum és a Szekszárdi Törvényszék kedd délután megtartott tájékoztató előadásán.

A Tolna Megyei Civil Információs Centrum (CIC) és a Szekszárdi Törvényszék közötti együttműködés hosszú időre tekint vissza. A CIC és a Törvényszék kedd délutáni közös tájékoztató előadásán a „civil szervezetek nyilvántartásával összefüggő aktuális jogalkalmazási kérdésekben” szerettek volna hasznos információkat nyújtani a civil szervezetek képviselőinek – mondta el felvezetőjében Sándor Tamás, a CIC programvezetője. A CIC rendezvényén mintegy harmincöt civil szervezet képviselője vett részt.

Dr. Bonnyai Réka járásbírósági bíró az információs napon többek között bemutatta a változásbejelentési eljárás menetét. Felhívta a figyelmet, hogy legkésőbb 2017. március 15-ig minden civil szervezetnek az új Ptk. hatálya alá kell helyeznie alapszabályát.  Emlékeztetett, a határidő eredetileg idén március 15-re volt kitűzve. Mint mondta, az eljárás nehézsége, hogy több különböző törvény tartalmazza a szükséges információkat. Többek között úgy szerettek volna segíteni a civil szervezeteknek, hogy ezeket az információkat összefoglalták.

Az asztalnál Sándor Tamás programvezető (j), dr. Bajusz János bírósági titkár és dr. Bonnyai Réka járásbírósági bíró. Fotó: Kadarka.net

Dr. Bonnyai Réka az egyesületek alapszabályának módosításával kapcsolatos tudnivalók mellett a változásbejegyzési eljárás gyakorlati tapasztalatairól, a kérelem benyújtásáról és az azzal kapcsolatos kérdésekről, valamint az elektronikus eljárásról és az egyesületek, alapítványok bejegyzésével kapcsolatos speciális előírásokról szólt.

Dr. Bajusz János bírósági titkár az alapítványok alapító okiratának módosításával kapcsolatos tapasztalatokról és kérdésekről,  valamint a Ptk.- ra való áttérésről, illetve a közhasznúság feltételeiről és annak bírósági részről történő vizsgálatáról beszélt.

Fotó: Kadarka.net

Emellett szó esett még a változásbejegyzési eljárás gyakorlati tapasztalatairól, a kérelem benyújtásáról és az ezzel kapcsolatos kérdésekről,  illetve az elektronikus eljárásról és az egyesületek, valamint alapítványok bejegyzésével összefüggő speciális előírásokról.  A Törvényszék munkatársai több olyan adatlap kitöltését is bemutatták, mely a jövőben megkönnyítheti a hivatalos ügyintézést.

A Szekszárdi Törvényszék és a Tolna Megyei Civil Információs Centrum már a CIC program indulása óta minden évben szervez közös tájékoztató előadásokat.  A tájékoztatók célja, hogy a civil szervezetek képviselői első kézből, a Törvényszék munkatársaitól kapják meg azokat az információkat, melyek a létesítő okiratokkal, a törvényi változásokkal kapcsolatban elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a szervezetek törvényes működhessenek.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close