full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

Dr. Tálas Péter Szekszárdon: a mostani migrációs hullám csak a kezdet

Dr. Tálas Péter Szekszárdon:  a mostani migrációs hullám csak a kezdet

2016.04.27. Az Unió és kontinensünk jövője szempontjából kulcskérdés, hogy Európa képes lesz-e modernizálni periférián található területeit, mint Közép- és Kelet-Közép-Európa – mondta dr. Tálas Péter hétfőn a Vállalkozói Szalon vendégei előtt, a Mészáros Borházban.

Illés Tamás, a Szalon elnökének köszöntője után a biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Intézetének igazgatója „Az Európa előtt álló új típusú biztonsági kihívásokról“ tartott előadást az iménti címmel.

Dr. Tálas Péter az előadáson ismertette azokat a tényezőket, amik alapvetően meghatározzák egy adott állam, vagy éppen államszövetség erejének, befolyásának alakulását. Mint azt kifejtette, ezeket az adott ország demográfiai helyzete, katonai képességei, gazdasági ereje, illetve általános technikai fejlettsége, valamint diplomáciai kapcsolatai határozzák meg.

Mint az dr. Tálas Péter szavaiból kiderült, katonailag várhatóan tartósan is az USA marad a legerősebb hatalom. Gazdaságilag, bár Kína összteljesítménye megelőzheti az Egyesült Államokét, az egy főre jutó GDP alapján meg sem közelíti az amerikait. Az Unió viszont katonai és gazdasági értelemben is csak kullog a két nagyhatalom után. Ennek ellenére dr. Tálas Péter szerint mindenképpen az Unión belül kell maradni, mert azok az államok, melyek bezárkóznak, hosszútávon lecsúsznak.

A biztonságpolitikai szakértő szerint komoly probléma, hogy Európa a legtöbb – gazdasági-, és egyéb jellegű – válságról „lemaradt“, vagy képtelen volt azt befolyásolni.

Ahhoz, hogy ne érkezzenek tömegesen migránsok Európába, először Szíriában kellene rendet teremteni, de az Unió csak Törökország határától kezdve képes követni az eseményeket – mondta dr. Tálas Péter. Hozzátette: Európának nincs meg a katonai képessége ahhoz, hogy számottevő haderővel legyen jelen Szíriában.

Az igazgató komoly stratégiai problémaként értékelte, hogy az európai társadalmak elöregedőben vannak. Nyugat-Európában öt-, míg Kelet-Közép-Európában 10-15 százalékos a népességfogyás. Szerinte nagy kérdés, hogy az államok meg tudják-e állítani a népesség csökkenését.

Dr. Tálas Péter. Fotó: Kadarka.net

Dr. Tálas Péter a következőképpen fogalmazott: „gondolhatjuk úgy, hogy Európának nem kell befogadónak lennie, de ha nem lesz az, akkor Nyugat-Európa tőlünk viszi el az értelmiségieket és a szakmunkásokat, ahogy ez már most is történik“. Meg kell tartani az embereket ahhoz, hogy a jövőben ne egy olyan társadalomban éljünk, mely tele van nyugdíjasokkal, akik azt várják, hogy külföldön dolgozó rokonaik hazautaljanak némi pénzt – folytatta.

Hazánk szempontjából további kérdés, hogy melyik gazdasági modellt követi. Az orosz modell – mely az energiaforrások értékesítésére támaszkodik –  dr. Tálas Péter szerint Magyarország számára nem alternatíva, ugyanis hazánk nem bővelkedik energiaforrásokban. A másik út  a kínai modell, mely a munkaerő hozzáadott értékére alapoz. Ebben a tekintetben az igazgató szerint hazánk nem áll jól: Magyarország ugyanis megítélése szerint „rosszul csatlakozott az európai munkaerőpiaci rendszerhez“.

„Ébresztő emberek” – a migráció mindenkire hatással lesz:  Kobolka István ezredes előadása a migrációról – kattintson!

– Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Magyarország nagy autógyártó, ám csak azért, mert sok kocsi készül hazánkban, nem vagyunk azok. Nálunk ugyanis csak az összeszerelés történik, ami jóval kisebb gazdasági hasznot termel számunkra, mint azok számára, akik az autóikat Magyarországon gyártatják. Szerinte a haszon aránya százalékban mérve ebben az esetben 75 a 25-höz.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Intézetének igazgatója figyelmeztetett: a jelenlegi migrációs hullám csak kezdete egy nagyobb bevándorlási nyomásnak. Ezt főként azzal indokolta, hogy 500 millió szegénységben élő afrikai van felnövőben. Ha az Ő hazájuk gazdasági megtartó képessége nem lesz elég erős, akkor ezeknek az embereknek egy része Európa felé veszi az irányt – fejtette ki.

A Vállalkozói Szalon vendégei a Mészáros Borházban. Fotó: Kadarka.net

Megítélése szerint a migrációs nyomás másrészt azért fokozódhat, mert egyre több a környezeti károsult, akik a rossz éghajlati körülmények miatt – például mert nincs elég ivóvizük – kénytelenek lesznek elhagyni lakhelyüket.

Ezzel kapcsolatosan másik nagy probléma, hogy a több mint 500 millió lakosú Unió nem tudott mit kezdeni 1,9 millió bevándorlóval, mely az itteni népesség alig 0,3 százaléka – emelte ki. Ezek után mit kezd majd az EU egy nagyobb migrációs hullámmal, ha a menekültügyi rendszerét nem tudja rendbe tenni – tette fel a kérdést.

Ezek mellett szintén fontos még a modernizáció kérdése, illetve problémája. Ha Európa nem tudja megállítani gazdasági, katonai, súlyának csökkenését, illetve technikai növekedésének lassulását, akkor Amerika és Ázsia veszi át a vezető szerepet  – mondta dr. Tálas Péter. Utóbbi gazdasági ereje jelentősen növekszik – tette hozzá.

A szakértő további komoly gondként értékelte azt, hogy Nyugat Európa és  az EU perifériáin található országok, mint például Görögország, vagy más déli államok között erős megosztottság érzékelhető. Kérdés, hogy a periféria fel tud-e zárkózni Nyugat-Európához – mondta.

A Kadarka.net kérdésére, miszerint a vázoltak közül mely probléma okozhatja a legkomolyabb gondot az Unió számára dr. Tálas Péter kifejtette: „döntő kérdés, hogy Európa képes lesz-e modernizálni az olyan – periférián található – térségeit, államait, mint amilyen Magyarország, vagy a többi Kelet-Közép-európai állam.

– A modernizációs folyamatnak lesznek győztesei és vesztesei, ez biztos. Ám az még nem dőlt el, hogy melyik ország kerül ki győztesen, illetve melyik állam lesz vesztese a modernizációnak. Utóbbiak, helyzetük miatt rendkívül frusztráltan fogják magukat érezni – mondta zárásként dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a Vállalkozói Szalon elaődása után a Kadarka.net-nek.

Az előadás anyagát itt találja (pdf) – kattintson! 

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close