full screen background image
Keresés
2021 május 7 - péntek
  • :
  • :

Tamburazenekarok találkozóját rendezik meg Bátán

Tamburazenekarok találkozóját rendezik meg Bátán

2018.06.01. Tamburazenekarok hatodik találkozóját rendezik meg szombaton a Tolna megyei Bátán, ahol tizenöt együttes lép színpadra, köztük a műfaj ismert hazai képviselői mellett ezúttal egy vajdasági együttes is bemutatkozik.

Az Ady Endre Művelődési Házban rendezendő programon helyi tamburások és elsősorban bajai, mohácsi, pécsi zenekarok játszanak, de fellép a szentendrei Vujisics együttes, a Söndörgő, a besnyői Márványos, a fővárosi Babra együttes és a vajdasági Csantavérről érkező Mendicus tanburazenekar.

A találkozón délszláv, magyar és cigány népzenét hallhat a közönség – mondta Balogh László, a bátai tamburazenekar bőgőse, az esemény szervezője az MTI-nek. Megemlítette, hogy Bátáról három együttes vesz részt majd a szombati programon, a Balogh család főleg cigány népzenét játszó zenekara és az ifjúsági zenekar mellett a magyar népzenét, sárközi dalokat előadó Pántlika tamburazenekar is muzsikál. Szintén több csapat jön Mohácsról: a Poklade sokác, a Mohácsi Tamburazenekar cigány zenével érkezik, és színpadra lépnek a szerb tamburás népzenét játszó, Dunai Lányok (Dunavkinje).

A találkozón, amelynek vendége lesz a hagyományos cigány zenét képviselő Szilvásy Band, és együtt is játszanak majd a tamburások.

A magyarországi tamburás népzenei hagyományok egyik központja a déli határmente: Baja, Mohács, Bátmonostor, Hercegszántó. Balogh László megjegyezte: Bátán a 19. századra nyúlik vissza a tradíció, az első zenekart dédapja hozta létre. A fiatalok tanításában ma nagy szerepe van a bajai Danubia Alapfokú Zeneoktatási Intézménynek – tette hozzá.

A zenei program előtt megemlékeznek a roma holokauszt áldozatairól és az 1956-os árvízben meghalt bátaiakról, köztük cigány zenészekről is.

A rendezvény plakátját itt találja – kattintson!

MTI
Read previous post:
Close