full screen background image
Keresés
2019 december 20 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Taroltak a szekszárdi bikavérek és kadarkák

Taroltak a szekszárdi bikavérek és kadarkák

2019.06.14. Nyolc kategóriában, harmadik alkalommal választották meg az Országház borait. A szekszárdi pincészetek kiemelkedő eredményt értek el, a bikavérek és a kadarkák mezőnyében is borvidékünk borászatai végeztek az első három helyen.

A pályázaton összesen hét szekszárdi borászatot ismertek el – tájékoztatott érdeklődésünkre Vesztergombi Csaba borász.

Az Országház bora pályázaton a Sebestyén Pince 2016-os Szekszárdi Iván-völgyi Bikavére lett a legjobb bikavér, melyet 2017-ben Szekszárd Város Borának is megválasztottak. A kategória második helyezését a Bodri Pincészet (Szekszárdi Bikavér Válogatás „Faluhely” 2015)szerezte meg, míg a Fritz Borház (Szekszárdi Bikavér 2015) a harmadik helyen végzett.

A kadarkák mezőnyében is taroltak a szekszárdiak. A kategória győztesének a Németh János Pincészet Szekszárdi Kadarka 2017 borát választották, a második az Eszterbauer Borászat („Sógor” Szekszárdi Kadarka 2018), a harmadik a Vesztergombi Pince (Kadarka 2017) lett.

Ugyancsak szép eredményt ért el a Takler Pince (Szekszárdi Kékfrankos Prémium 2016), mely a második helyet szerezte meg a kékfrankosok kategóriájában.

A pályázat legjobb tételei – közte a Sebestyén Pince bikavére és a Németh János Pincészet kadarkája – az Országház fontosabb eseményein képviselhetik majd Magyarországot.

Az olaszrizlingek közül a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2017-es borát választotta ki a zsűri, a furmint kategória legjobbja pedig a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja lett.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az egyéb fehérek kategória első helyén az Istvándy Pincészet 2017-es Kékderű Badacsonyi Kéknyelűje végzett, a kékfrankosok között az Etyeki Kúria 2015-ös tételét sorolták az élre.

A cabernet franc-ok versenyében a Heumann Pincészet 2015-ös Trinitás Villányi Franc-ja végzett az első helyen, a legjobb tokaji aszú pedig a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja lett.

A szőlő és a bor a magyar kultúra szerves része

A szőlő és a bor végigkísérte a magyarságot, a történelmi múlt mellett így lett a magyar szellemi világ, a magyar kultúra “mai napig élő és szerves része” – emlékeztetett Az Országház Bora pályázat pénteki budapesti eredményhirdetésén az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta, hogy a magyar bortermelés már a középkortól kezdve ugyanazon a pályán játszhatott az európai nagy bornemzetekkel: a franciákkal, a spanyolokkal és az olaszokkal. Az Országgyűlés feladata, hogy azt a versenyelőnyt, melyet a magyar termelők az évszázadok alatt kivívtak maguknak a bortermeléssel és a borkereskedelemmel kapcsolatos jogszabályok megalkotásával és a világ változásaihoz való folyamatos hozzáigazításával továbbra is biztosítsa – mondta a házelnök.

Mint felidézte, három évvel ezelőtt azzal a szándékkal hirdették meg Az Országház Bora elnevezésű mustrát, hogy a hazai borokat az Országgyűlés hivatalos rendezvényeinek vendégei, és rajtuk keresztül a nagyvilág is megismerhesse.

203 tétel versengett a díjakért

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy az általa vezetett zsűri két nap alatt, vakkóstoláson bírálta el a 21 (köztük két határon túli) borvidék 113 pincészetétől beérkezett 203 tételt.

A képen (első, majd második sor, jobbról balra):  Kövér László, Csatári Mónika Melitta, Sebestyén Csaba, Németh János, Takler András, Derda Tamás, Vesztergombi Csaba és dr. Bodri István. Fotó: Vesztergombi Pince

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close