full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Tartalmas volt a Tolna Megyei Közgyűlés ülése

Tartalmas volt a Tolna Megyei Közgyűlés ülése

2019.12.06. Az év végén szokásos összefoglalók játszották a főszerepet a Tolna Megyei Közgyűlés pénteki ülésén. A Vármegyeházán nem csupán a közgyűlési tagok, hanem Süli János miniszter is jelen volt, aki a Paks II. projekt aktuális ügyeiről adott tájékoztatást. Fehérvári Tamás elnök bejelentette, hogy a miniszteri tájékoztatók rendszeresek lesznek a jövőben, tekintettel a beruházás rendkívüliségére.

Az ülés Süli János felszólalásával kezdődött meg, amely az új közgyűlési tagok számára átfogóan mutatta be a Paks II. projekt létjogosultságát, szükségességét. A miniszter rávilágított többek között arra is, hogy az új blokk a szentpétervári referenciának megfelelően épül meg. Mint elmondta, az oroszok építik világszerte a legtöbb erőművet a kínaiak mellett. Folynak a munkálatok, s az engedélyeztetések javarésze már meg is van. Kitért arra is, hogy a beruházás részeként épülő egyéb létesítményeket magyar partnerekkel tervezik megvalósítani.

A megyei önkormányzat idei költségvetésének szokásos, negyedévi felülvizsgálata is megtörtént. Ebből kiderült, hogy mintegy 28 millió forinttal növekedett az 1,311 milliárdos büdzsé, ami új forrásoknak köszönhető.

Süli János (j) tárca nélküli miniszter és Fehérvári Tamás, a közgyűlés elnöke. Fotó: Ótós Réka

Dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi igazgató is beszámolt a szervezet idei, októberig tartó munkájáról. Felhívta a figyelmet, hogy a Katasztrófavédelem a hatósági munka oldalán is rendkívüli szereppel bír. A szolgáltató szellemiség, mintsem a bírságolás példája jellemzi – fűzte hozzá. Szóbeli kiegészítésében kiemelte, hogy évről-évre több a téves tűzjelzés, mégpedig a rendkívül érzékeny műszerek okán. A mai napig bezárólag összesen három tűzesettel összefüggő haláleset történt a megyében – tájékoztatott az igazgató. Összességében elmondható, hogy Tolna megye tűzbiztonsága jó, s a Katasztrófavédelem munkatársai elkötelezetten és felkészülten végzik munkájukat. Ezt segítendő új, korszerű hátteret biztosítanak számukra a legutóbbi infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően.

Éves szinten beszámol a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is a részére átadott Német Színház működéséről. Az elnöki tájékoztatás szerint rendben működtetik a színházat, és magas színvonalon végzik munkájukat a közösség megelégedésére.

Fotó:  Ótós Réka

Dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke is ellátogatott az ülésre, s örömmel jelentette be, hogy a megyei értéklajstromon összesen 425 érték szerepel. Az összesítés alapján a szekszárdi illetve paksi térségben gyűjtötték össze a legtöbb kincset. Tolna megye országos szinten is élen jár az értéktár mozgalomban, aminek további támogatását a megyei önkormányzat elkötelezetten vállalja – jelentette ki Orbán Attila alelnök. Az Értéktár Bizottság új tagjaként Ódor János megyei múzeumigazgatót választotta meg a testület.

A közgyűlés többek között elfogadta a Klímairoda működéséről szóló tájékoztatót, jövő évi munkatervét, illetve külügyi tervét. Utóbbit illetően Tolna megye testvérkapcsolatai kerültek a fókuszba, melyek közül a Hargita-Tolna együttműködés bizonyul rendkívül aktívnak.

Alapítványi támogatásokról is döntöttek: a Bonyhádi Matematikai Tehetségfejlesztő Közhasznú Alapítvány, és a Szekszárdi I. Béla Alapítvány részesültek 100-100 ezer forintban.

Forrás: Tóth Róbert – Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka – Tolna Megyei Önkormányzat